Durant el primer semestre de 2009 la República Txeca presidirà el Consell Europeu, en substitució de França. Veurem si l’esforç de la presidència francesa, reconegut pels eurodiputats, transmet la mateixa sintonia al govern txec. Seria important que així fos, ja que la Unió Europea necessita d’impulsos significatius per consolidar l’hegemonia política. El darrer semestre no ha sigut precisament un camí de roses, ja que els esforços previstos pels objectius establerts, com el desenvolupament del Tractat de Lisboa o liderar la lluita pel canvi climàtic, s’han vist superats per fets que han sobrevingut amb força, com són la guerra de Geòrgia i la crisi econòmica.
En ambdós casos l’acció de les institucions europees ha sigut notable i, per contra, en l’apartat del Tractat de Lisboa, ens hem trobat un “No” en el referèndum irlandès que ha complicat molt el camí. Sigui com sigui, però, finalment en el darrer Consell Europeu s’ha aconseguit que és posi a primer pla el rellançament del Tractat de Lisboa, previsiblement per al 2010, amb el compromís d’Irlanda de celebrar un segon referèndum, prèvies concessions al seu favor. També un fort impuls, amb 200.000 M€ per lluitar contra la crisi econòmica, i per acabar el compromís de ser líders en la lluita contra el canvi climàtic. Tots aquests reptes, molt importants per a la Unió Europea, els haurà de gestionar el govern txec, que ostenta la presidència del Consell Europeu per al primer trimestre de 2009. Esperem que, amb la pressió del estats europeus i de les institucions comunitàries, l’aposta del govern txec sigui en clau europea i així poder complir els objectius que ara s’han plantejat sota presidència francesa i els que s’ha compromès desenvolupar la presidència txeca, que es basa en les 3E: economia, energia i Europa. Així, la presidència txeca proposa dinamitzar l’economia, prioritzant la competitivitat i la recuperació de la confiança dels consumidors i de les petites i mitjanes empreses, la gestió raonable i eficaç de la crisi financera, entre d’altres accions. Pel que fa a l’energia, Txèquia vol retrobar l’equilibri entre la protecció del medi ambient i el manteniment de la competitivitat i la seguretat energètica per a Europa.
I, referent a Europa en el món, potenciar la línia euroatlàntica que representa la base de la cooperació econòmica i de la seguretat, a més de consolidar l’ampliació de la UE i gestionar els processos d’integració futura dels estats dels Balcans. A més del conflictes que sorgeixin, com és el cas de la invasió de Gaza per part d’Israel. En qualsevol cas, convé que el govern txec aparqui el seu euroescepticisme i dirigeixi la UE amb voluntat europeista, ja que el món no s’atura i la necessitat d’una Europa forta i cohesionada políticament és important també per als ciutadans europeus.