El passat dia 30 d’octubre de 2008, el DPTOP de la Generalitat va sotmetre a informació pública els estudis d’una variant de Torroella de Montgrí (C-31),que havia de minimitzar el trànsit per dins del nucli urbà d’aquesta vila dels vehicles que per aquesta carretera vinguin del nord (Figueres, La Jonquera, etc) en direcció cap a les poblacions del sud (Pals, Palafrugell, etc) i viceversa. Aquesta revista se’n va fer ressò el 26 de novembre d’aquell any al mateix temps que es va personar amb una al·legació exposant criteris a favor i en contra de la proposta. En contra es manifestava la repercussió que aquest vial tindria sobre els camps de conreu afectats, especialment en la zona d’horts del costat sud del riu al terme de Gualta.
Han passat dotze anys sense que oficialment se’n sabés res més, fins que ara a finals d’agost s’ha exposat al públic un nou estudi informatiu i d’impacte ambiental d’aquesta futura carretera, a l’espai on s’ha de construir un nou pont sobre el riu Ter. Es tracta d’un tram aproximat d’uns dos quilòmetres per al qual es fan dues propostes. Una comença a l’encreuament de la carretera GI-632 que va cap a l’Escala i la carretera C-31, a la rotonda construïda de nou l’any passat a l’enllaç conegut com l’Empalme. Travessa perpendicularment la plana amb un pont sobre el riu Ter de 984 m. de llargada i enllaça a l’alçada del mas Bahí amb la GI-643 dins del terme municipal de Serra de Daró. La proposta alternativa sortiria de la rotonda de l’entrada d’Ullà en direcció sud, travessaria el riu amb un pont de 1195 m. per damunt de la zona de la resclosa i enllaçaria amb la carretera GI-645 per sobre del Daró en el punt on hi ha l’actual carretera que porta fins a Gualta seguint la llera d’aquest riu. Aquesta alternativa tindria l’avantatge que no s’allunyaria tant del nucli urbà de Torroella.
Direm per endavant que aquest ens sembla un projecte faraònic, també ho era el primer projecte de l’any 2008, i ens torna a aparèixer el dubte de si en un territori tan sensible com és aquesta part del Baix Ter, és correcte fer-hi projectes d’aquesta envergadura. El que tenim clar és que la vila de Torroella es veu molt afectada pels problemes de circulació a l’estiu, degut als embussos que s’hi produeixen i que fan que molts possibles visitants i compradors, sobretot dels pobles més al Sud, (Pals, Begur, Palafrugell), es neguin a venir a aquesta vila, amb les consegüents pèrdues econòmiques per al turisme i el comerç local. També la resta de l’any es pateix una inseguretat per carreteres estretes, sense vorals, per on circulen camions de gran tonatge, vehicles agrícoles, ciclistes i a voltes també vianants. Des de fa molts anys es reclamen solucions per aquests problemes sense que fins el dia d’avui se n’hagi fet efectiu cap.
Estem d’acord amb el sindicat Unió de Pagesos quan, en referir-se a l’actual proposta de variant, diu que s’haurien d’afectar el mínim possible els terrenys agrícoles evitant fer obres supèrflues innecessàries i fer només les que garanteixin la seguretat i la circulació fluïda, amb la qual cosa es pot abaratir l’obra.
No està massa clar que cap de les dues alternatives de variant proposades solucionin totalment el problema. En cap d’elles hi ha cap actuació dins del terme de Torroella i si analitzem bé les qüestions que cal resoldre si no s’actua a l’entrada sud de la vila els embussos en aquest punt continuaran. El problema no ve de l’actual pont sinó just a l’entrada del nucli urbà on s’ajunta el trànsit que surt dels dos supermercats existents, el que ve del camí de la Gola del Ter, els passos de vianants per anar al CAP, la rotonda de diàmetre reduït de l’inici del Passeig de Catalunya i dels aparcaments del mateix passeig. En aquest tram de carretera és on es produeix l’embús i aquest punt és el que s’ha de solucionar, fent efectiu el que el pla d’urbanisme de Torroella de Montgrí té planificat: la construcció d’una gran rotonda en aquest punt que distribueixi la circulació en un vial cap a l’Est en direcció l’Estartit per la zona industrial i un altre cap a l’Oest al gran aparcament de més de 500 cotxes a la zona de l’Espai Ter, al qual s’hauria de trobar una solució ja dins del terme d’Ullà per enllaçar-lo amb la carretera actual C-31. Aquests projectes estan a punt de poder fer-se efectius, però, com sempre, falta el finançament.
Només amb aquests dos projectes, una variant amb menys afectació de l’espai agrari i modificació de l’entrada sud de Torroella, es solucionaria el problema de trànsit i seguretat d’aquest territori. No pretenem practicar la política del “no”. S’ha de reconèixer la necessitat de fer aquestes obres. És un punt negre dels accessos principals a la Costa Brava, i una actuació conjunta de l’Ajuntament i el Departament Territorial d’Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya seria molt profitosa.
La proposta és senzilla: aprofitar al màxim el traçat de les carreteres existents, a un nivell que no quedin afectades per possibles inundacions, eixamplar-les per fer-les segures i solucionar els encreuaments amb rotondes al mateix nivell. El disseny i construcció del pont, si es creu necessari, fer-lo amb sensatesa i seguretat.
Torroella no pot estar més anys col·lapsada a l’estiu. Cal aplicar una cultura possibilista que faci avançar el país i doni solucions sensates per aconseguir bons serveis per als seus ciutadans, sempre amb el màxim respecte al territori.