Aquest munt de llibres que cada any es compren per Sant Jordi contrasta amb la realitat dels estudis que ens diuen que som un país poc lector. Els nostres joves llegeixen poc i, a més, no tenen una bona comprensió lectora.
És feina de l’escola buscar i aplicar tots els mitjans necessaris per tal d’aconseguir que els alumnes millorin la comprensió lectora i esdevinguin uns bons lectors. Pel que fa a l’adquisició d’un bon hàbit de lectura, és l’escola i la família novament qui en tenen la responsabilitat.
En els països nòrdics, que són els països on es llegeix més, els pares i els avis són ja grans lectors. Estan acostumats, des de fa molts anys, a comprar llibres, a visitar sovint les biblioteques, a passar una tarda de diumenge llegint a casa. I, en aquestes societats, això es viu, s’imita, s’incorpora i per això esdevenen societats lectores.
La lectura ens ajuda a concentrar-nos, a desconnectar de les moltes coses diàries que ens atabalen, a conèixer nous mons, a descobrir els valors de la vida, a pensar, a créixer, a gaudir, a ser persones…
Una estona diària de lectura és un dels hàbits més saludables que podem oferir als nostres fills. Llegir el conte cada dia abans d’anar a dormir, quan són petits, a més de ser molt agradable que el pare o la mare dediqui aquella estona exclusivament per a ells, és una bona manera de començar a tenir un hàbit lector.
I aquest bon costum pot durar anys. No hi fa res que ja sàpiguen llegir. A més, aquest bon costum permet als pares introduir lectures de qualitat que assaboriran al nostre costat i que els faran bons lectors. Lectors d’aquells llibres que van una mica més enllà de l’entreteniment. Com diu l’Emili Teixidor: “Les obres literàries han de complir dos dels objectius elementals de la lectura: l’obtenció de plaer i l’avenç en el coneixement moral, és a dir, agradar i formar”.
Proveu de llegir La història d’un cavall de Lleó Tolstoi a un nen o nena de nou o deu anys. La prosa poètica amb la qual està narrada la trista història del cavall, els posa en contacte amb les seves emocions. Proveu de llegir La volta al món en vuitanta dies a un nen o nena de deu o onze anys i potser us trobareu que l’endemà quan aneu a llegir el següent capítol ell ja se l’haurà llegit perquè no tenia espera per saber què passava.
Escollir bé les lectures és molt important des que són petits. Anar a la biblioteca i deixar-nos aconsellar pot ser una bona manera de començar perquè tan important és que llegeixin com que sigui de qualitat allò que llegeixen.
Per acabar us vull recomanar dues guies de lectura:
Pagès Jordà, Vicenç. De Robinson Crusoe a Peter Pan, un cànon de literatura juvenil, Edicions Proa.
Teixidor, Emili. La lectura i la vida, com incitar els nens i els adolescents a la lectura: una guia per a pares i mestres. Ed. Columna.