Els joves escriuen
La sociòloga reclama un canvi d’esquemes
El dia 22 de novembre l’associació de dones Xibeques del Cau va convidar la sociòloga Marina Subirats a l’auditori de Casa Pastors per parlar sobre els nous models masculins i femenins. Subirats va remarcar que no s’ha de confondre igualtat amb uniformitat. Per arribar a l’equiparació entre ambdós sexes les dones no s’han d’assemblar cada vegada més als homes.
La conferència la va presentar una de les membres de les Xibeques del Cau, Gemma De Luna. A més, l’acte va comptar amb la intervenció de Joan Margall, alcalde de la vila, que va introduir el tema i va explicar, des d’un punt de vista masculí, com haurien de ser els nous homes.
Segons Subirats, “els homes pateixen una crisi del patriarcat”. Durant la història de la humanitat i fins fa uns trenta o quaranta anys, la vida dels éssers humans estava estructurada al voltant del gènere masculí.
La sociòloga atribueix el domini de l’home a “la dificultat de sobreviure durant els primers anys de la humanitat”. Explica que “durant les èpoques d’escassetat l’espècie humana necessitava algú disposat a morir i a matar”. D’aquí en va sorgir un acord implícit anomenat “pacte antic”. L’home arriscava la seva vida a canvi de convertir-se en el gènere dominant.
La nostra societat actual, però, no és d’escassesa. Les dones han assolit el control de la natalitat, la mortalitat infantil ha disminuït i ha augmentat l’esperança de vida. No obstant això, la sociòloga opina que “actuem segons uns esquemes antics” i que per canviar-los “cal un gran esforç de consciència”.
Subirats afirma que “la masculinitat tradicional és negativa per als dos gèneres”. No només moren dones, víctimes de la violència domèstica, sinó que també hi ha homes que perden la vida. Les actituds de risc que prenen alguns joves fa que per cada quatre homes morts entre 15 i 30 anys hi hagi només una dona. “L’antiga masculinitat fomenta la idea de risc i competició, tot i que a dia d’avui sigui socialment inútil”, explica.
La sociòloga recorda que “després que les dones hagin entrat al món masculí, cal que els homes assumeixin valors de tradició femenina com l’empatia o les emocions”. L’objectiu, però, no és assolir una uniformitat, sinó que “la societat no prescrigui el teu paper segons el gènere”.