El Cor Anselm Viola
Torroella de Montgrí és ben coneguda com a terra de músics, fet que té els seus orígens en l’edat mitjana, quan era vila reial i tenia la cort reial al Palau Lo Mirador. El rei Joan I, conegut com el rei músic, amador de la gentilesa i el caçador, hi feia llargues estades acompanyat del seu seguici de poetes, músics i trobadors. L’altre fet a destacar és que el culte religiós va propiciar, ja a principis del segle XIV, la creació de la Capella de Música a Torroella, que fou punt d’atracció de destacats mestres, procedents moltes vegades d’altres capelles de música catalanes, com Santa Maria del Mar de Barcelona, de Girona… que varen incorporar-s’hi, fent créixer a la nostra vila un notori prestigi.
Possiblement ja una crisi econòmica va originar que, a la segona meitat del segle XIX, la Universitat de la vila (Ajuntament) no renovés els beneficis que havia concedit a favor de la Capella de Música, fet que va provocar que els músics seglars i les cobles passessin a ocupar el seu lloc en les celebracions litúrgiques.
Torroella de Montgrí ha estat bressol i origen de coneguts músics i compositors entre els quals volem destacar els monjos benedictins Anselm Viola (1738-1798), mestre de capella del monestir de Montserrat i professor de música, i Benet Julià (1727-1787), també mestre de l’Escolania de Montserrat i destacat organista. Així com Josep Ferrer i Esteve (1835-1916) i Josep Costa i Hugas (1827-1881). Recordem que a la nostra plaça de la vila es ballà per primera vegada la sardana llarga, a Miquel Pardas i que la primera cobla fou La Lira i que la cobla Els Montgrins és la més antiga de les que existeixen i perduren avui dia.
Sense més preàmbul entrarem en el cor del nostre article: el concert Música nostra, dirigit per Ramon Manent i que ha estat interpretat pel Cor Anselm Viola, de Torroella de Montgrí, el Cor Indika, de l’Escala, i el Quartet Montgrí, també de Torroella.
El Cor Anselm Viola nasqué l’any 1977 a iniciativa del nostre mossèn Josep Quer, que recordem com a Mn. Pitu Quer, com a cor parroquial i que, al llarg de ja 35 anys, ha mantingut a casa nostra el cant coral i la nostra música, alhora que acull i integra a la nostra vila i a les nostres tradicions, dins d’un conjunt que passa dels 35 components, persones procedents d’altres països i cultures.
El presideix actualment Albert Cucurella i ha estat dirigit al llarg d’aquests anys per Josep Gispert, Salvador Comalada, Josep Rabassó, Joaquim Cuesta i Jordi Molina. Actualment ho fa Ramon Manent, amb qui ha presentat diversos concerts com Terra de vent, Polifonia, A cal Fuster hi ha novetat, Nit coral i Música nostra, a la plaça de la Vila. I el darrer Cant tradicional i mariner, a l’església de Santa Anna, a l’Estartit, durant la Festa dels Pescadors, la diada de la Mare de Déu del Carme
El Cor Indika, fundat l’any 2001, està format per una trentena de cantaires i centra la seva tasca de manera especial en la cançó de tradició local i marinera, ja sigui de font oral o escrita. Des del seu inici, ha estat dirigit per Ramon Manent i requerit sovint per fer animacions i concerts. Són molt populars les seves cantades al carrer, especialment la Cantada de nadales i el Cercabars de la Festa de la Sal.
L’any 2008 ja va col·laborar amb l’Anselm Viola, en el concert Terra de vent, sota la direcció de Jordi Molina.
El Quartet Montgrí, que ja ha acompanyat en altres ocasions el Cor Anselm Viola, està compost per: Mar Labrador, violí; Pau Font, viola; Aina Amat, violoncel, i Joan Bosacoma, contrabaix.
En la programació volem destacar quatre sardanes, dues d’estrena: Pescadors estartidencs, de C. Garriga i Josep Pasqual i arranjament de R. Manent. Inquietud, de Mercè Font i Eduard Font, i arranjament de R. Manent. La tercera, Records de l’Escala, de Ferran Sais i Casadellà, escalenc casat amb Enriqueta Gumà, a Torroella de Montgrí, on va obrir una sastreria; i la quarta, Carícies, de Lluís Garriga i Josep Vicens Xaxu, amb arranjament de R. Manent.
Altres peces del concert foren La Rosa del port, de Josep L. Ortega Monasterio; El golf de Roses, de Jaume Arnella i Ferran Martínez; Mar bonança, de J. Martí i Ricard Viuladesau; La barca xica, de R. Llop i Josep M. Roglan; Barca al mar, tradicional olotina, i Vestida de nit, de Glòria Cruz i Castor Pérez.
Al final del concert varen interpretar-se dos bisos, les sardanes Torroella, vila vella, d’en Vicenç Bou, i Benvingut a Torroella, de Francesc Batlle.
I, una constatació, la plaça de la Vila estava plena a curull i el concert no era gratuït, s’havia de pagar entrada.
La música nostra, agrada, tal com va demostrar també el públic assistent al mateix concert, que va celebrar-se el dia de la Mare de Deu del Carme, que va omplir, amb gent dempeus a l’entrada, l’església de Santa Ana a l’Estartit. Al finalitzar i amb un esclat d’aplaudiments varen visar-se les obres estrenades, la sardana de Josep Pasqual amb lletra de C. Garriga, la de Eduard Font amb lletra de la seva filla Mercé Font, també es feren extensius a la sardana Benvinguts a Torroella, de Francesc Batlle.
Un concert a recordar.