Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org.


PER A AQUEST MES DE MARÇ
IX JORNADA DE POLÍTICA INTERNACIONAL ……………….. 14 de març, al Museu de la Mediterrània
LA INDESTRUCTIBLE BELLESA DEL MONTGRÍ ……………. Fundació Mascort (fins al 6 d’abril)
FRANCESC SERRA, RAMON MANENT …………………………… Fundació Vila Casas (fins al 17 de maig)
Per al divendres 27, el Col·legi Sant Miquel ens anuncia un “Super English Day”.
Es faran activitats molt diverses (contes, màgia, gospel, pop-rock, etc.) amb un fil conductor: tot en llengua anglesa.


NOTÍCIES DE FEBRER
TORROELLA I L’ESTARTIT

L’Abim”, altre vegada. L’èxit el dia 10 de gener del grup teatral “Teló esquinçat”, amb les entrades exhaurides, va aconsellar de repetir el dia 1 de febrer la presentació d’aquesta obra de l’any 1916, de Josep Castells, programada com un dels actes commemoratius del Centenari d’EMPORION.

EMD de l’Estartit. El dissabte 7 al migdia va quedar constituïda formalment l’entitat municipal descentralitzada (EMD), amb la creació de la comissió gestora i l’elecció de la presidència, que ocuparà la fins ara presidenta del Consell Municipal. Va presidir l’acte la vicepresidenta del govern de la Generalitat.

La condemna a presó de Quim Nolla. A instàncies d’un grup de veïns i amics seus, el ple de l’Ajuntament va demanar la revisió de la sentencia que el condemnava a tres anys i nou mesos en el cas de can Vies de Barcelona.

L’Estartit-Illes Medes, Best National Destinations in Spain.  L’Estació Nàutica va ser distingida amb aquest títol per la qualitat de la seva oferta turística, nàutica i esportiva.

El Festival de Tardor de Catalunya, ara també a l’Espai Ter. Torroella acollirà un dels espectacles del Festival de Girona-Salt “Temporada Alta”, segons un conveni de col·laboració entre l’empresa responsable del festival, els ajuntaments de Torroella de Montgrí i de Palafrugell i la Fundació Vila Casas.

Danys al polivalent de l’Estartit. El fort vent del dijous 5, amb registres de més de 100 km/h., va aixecar i inutilitzar la làmina impermeable del sostre del pavelló.

Els cantants de les orquestres. El dissabte 7 a la tarda el Museu de la Mediterrània va organitzar una sessió “Fer de músic” a la figura dels cantants, amb una taula rodona amb intervenció d’Eva Trullàs, Susanna del Saz, Jordi Garanger i Antoni Giner, moderada per Francesc Sànchez Carcassés.

L’Espai Ter. Aquest mes es va programar “Temps”, amb Quim Masferrer el diumenge 8 i “Tutus”, un espectacle familiar més allà de la cobla, amb La Bisbal Jove, el diumenge 22.

Carnaval

Carnaval. A Torroella, el dissabte 14, amb bona assistència de públic, es va fer el concurs de comparses als Jardins John Lennon, la rua pels carrers, i ball a la plaça de la vila. Resultats del concurs: 1r premi: Plantinsectis, 2n: Glovolats, 3r: Buho´s Party. A l’Estartit hi va haver la rua el divendres 13 i sardinada, concurs de comparses i cercavila el diumenge 15.

Acord d’ERC amb Junts. ERC i Junts es presentaran conjuntament a les eleccions de maig. Encapçalaran la llista Josep Ma. Rufí i Sandra Bartomeus (exregidora i ex-CiU).

Tala d’arbres. La brigada municipal va continuar la tala d’arbres a la voravia de la carretera de l’Estartit. Al seu web l’Ajuntament al·lega que es fa per reduir accidents i millorar la circulació de vianants.


CATALUNYA

Neu: algunes comarques a prop del col·lapse. Una nevada el dimecres 4, i la insuficient coordinació de les administracions, van afectar carreteres i autopistes.

Mas a la comissió de frau fiscal i corrupció política. Per primer cop un president és cridat a declarar davant el Parlament. Va ser sobre el cas Pujol el dilluns 9.

Discrepància sense precedents entre Convergència i Unió. El dia 10 CDC va irritar Duran Lleida amb un vot al Congrés (abstenció) discrepant d’UDC (a favor) en relació a la nova llei antiterrorista.

Pla fins al 27-S. El president Mas va anunciar el dia 17 els projectes del govern, i la creació del comissionat per a la Transició Nacional i la comissionada per a la Transparència.

La MAT inaugurada. Rajoy, Valls i Mas hi van ser presents el divendres 20, i no hi va faltar la polèmica. És la connexió més potent i llarga del món. Distanciament i correcció entre Rajoy i Mas.

Creixement econòmic el 2014. L’economia catalana va créixer un 1,2% l’any passat, la xifra més alta des del 2007, segons l’Institut d’Estadística. El creixement s’explica sobretot pels serveis. El turisme ha fet de motor de l’economia i també ha crescut la indústria.

Mor José Manuel Lara Bosch. Va morir el dissabte 31 de gener a Barcelona, als 68 anys. Posseïa i dirigia un imperi empresarial, amb cadenes de televisions, editorials, diaris, revistes i participacions en immobiliàries.


ESPANYA

Podemos” amb força. Important concentració popular a Madrid el diumenge 1. Una enquesta del CIS la va situar en segon lloc, per darrere del PP i davant del PSOE.

Frau fiscal. Es va fer pública una llista de clients del banc HSBC: 130.000 grans defraudadors fiscals, dels quals més de 2.000 espanyols.

La informació de Montoro. Tècnics d’Hisenda van denunciar que l’Agència Tributària podria filtrar informació al ministre Montoro, no s’expliquen com sap dades que consideren reservades.

Crisi al PSOE de Madrid. El dia 11 el secretari generalPedro Sánchezva suspendre de totes les seves funcions el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomàs Gómez.

L’economia. Segons la Comissió Europea, aquest anyl’economia espanyola creixerà un 2,3%.


MÓN

Grècia. Intens moviment diplomàtic del nou govern, tot el mes, per renegociar el deute amb els països de l’eurozona. Només aconsegueix allargar quatre mesos el rescat.

Ucraïna. Els líders de Rússia, Ucraïna, França i Alemanya van arribar a un acord d’alto el foc a l’est del país, que es va fer efectiu el diumenge 15, i respectat amb dificultats.

L’Estat Islàmic i el gihadisme.El mes de febrer l’exèrcit de l’EI va degollar dos soldats japonesos, va cremar en una gàbia un pilot jordà i va decapitar a Líbia 21 cristians coptes egipcis, a més d’un atac terrorista a Copenhagen,. Es va intensificar l’acció militar internacional.

La tragèdia dels immigrants.El dilluns 9, com a conseqüència d’un naufragi a prop de l’illa italiana de Lampedusa, hi va haver més de 300 desapareguts. Dels rescatats, 29 van morir de fred.


ESPORTS

El president del Barça imputat. L’acusació va ser de presumpte delicte fiscal en el contracte de Neymar.

Futbol, Copa del Rei. Barcelona i Espanyol, amb moltes possibilitats de ser els finalistes.

Bàsquet. Els germans Gasol fan història i protagonitzen el salt inicial de l’All-Star de la NBA.

Centenari Emporion, acte central