Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça:consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.

PER A AQUEST MES D’ABRIL
XI Trobades de Música Mediterrània  …………………………….Dies 1, 2  i  3
Festa de Sant Jordi  …………………………………………………………Dia 23

Últims dies de febrer
Eleccions a Iran. A les eleccions del divendres 26 es van imposar amb força els moderats i reformistes.
Alto el foc a Síria. S’aconseguí d’iniciar-lo el dissabte 27 de febrer, amb pocs incompliments.

NOTÍCIES DE MARÇ
TORROELLA I L’ESTARTIT
“Europa en una cruïlla, ens en sortirem?”, X Jornada de Política Internacional. Les Jornades de Política Internacional de Torroella van arribar a la seva desena edició el dissabte 12, amb una gran  demostració de vitalitat, i l’Auditori de can Quintana ple de públic. Hi va destacar la crítica al model d’Europa que s’està configurant. Els nostres companys del consell de redacció d’EMPORION, Xavier Ferrer i Josep Martinoy, van fer la presentació, i en van ser ponents el periodista Joan Solés, que parlà de geoestratègia i geotragèdia, la professora Mariona Illamola, que analitzà la crisi dels refugiats, i l’exconseller Antoni Castells, que incidí en els aspectes econòmics de la crisi d’Europa.

Dolors Bassa, ponent d’un debat sobre la dona treballadora. El dilluns 7 les Xibeques del Cau van commemorar la festa de la dona treballadora del 2016 amb un documental i un sopar. El divendres 11, dins dels actes commemoratius, Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies va participar com a ponent en un debat a l’Auditori del Museu de la Mediterrània. Bassa va dir que fa molts anys que és xibeca torroellenca, agraí la tasca que porten a terme les dones d’aquesta associació, explicà les polítiques del seu Departament, i manifestà la seva intenció de continuar treballant dins del Govern per la igualtat de les dones.

abril

Visita oficial a les Residències geriàtriques Santa Caterina i Vila Vella. El dijous 24, responent a la invitació del Patronat de la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella, la Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa Coll, va visitar oficialment les residències geriàtriques Santa Caterina i Vila Vella de la nostre vila.

En record de Miquel Pellicer. El dissabte 12 es va fer al Cinema Montgrí un homenatge a la memòria del fa poc desaparegut Miquel Pellicer, el popular Miquel del Mas d’en Bou. Es projectà, amb bona assistència, el documental “Sobrestany”, de Jordi Bellapart, amb la col·laboració de l’Associació dels Masos. Pellicer sortia al film explicant anècdotes històriques de la Torre Ferrana, que ell havia conegut bé.

L’entorn de l’Espai Ter, i altres projectes, a consulta.
L’Ajuntament va anunciar que entre abril i juny es farà un procés de consulta ciutadana sobre sis actuacions. En destaquem l’adequació i millora de l’entorn de l’Espai Ter, creació d’un parc d’horts socials, i inversions en conservació del patrimoni cultural.

Cucut

Berenar literari al Cucut. Sota l’impuls intel·ligent i dinàmic de Teresa Calabús, el tradicional berenar literari del Cucut s’ha convertit a la nostra vila en un important esdeveniment cultural anual. Tingué lloc el dijous 24, amb un temps esplèndid, malgrat que la tramuntana dels dies anteriors havia estat ben forta. Comptà amb l’assistència i participació de molts autors i lectors, i hi van ser presents el conseller de Cultura Santi Vila i la consellera de Treball Dolors Bassa. Com cada any, hi hagué pastissos, brunyols, copa de vi i conversa a dojo.

Les llacunes de la Platera. L’espai de desurbanització de la Platera, que està arribant al 50% de realització, ja va recuperant el paisatge de maresma i llacunes, amb aportació d’aigües subterrànies en bona part.

“La Guitarrada”. Torroella acollí el cap de setmana dels dies 5 i 6 “La Guitarrada” de les Comarques Gironines, que culminà el diumenge 6 amb un concert multitudinari a l’Auditori Teatre Espai Ter, amb la participació d’uns 150 músics, amb el fil conductor les bandes sonores de les pel·lícules de Disney.

Les fotografies de Josep Pascual a l’Estartit. El divendres 4 es va inaugurar a la sala de l’EMD de l’Estartit l’exposició “La indestructible bellesa del Montgrí”.

XXX aniversari del Roser. Al Cine Petit es va fer el dissabte 5 un espectacle de cant coral i play-back, i el diumenge 6 es va celebrar una missa, una visita guiada al Palau Solterra, i dinar a l’hotel Panorama.

Consell Municipal de Salut. Es va constituir el dimecres 9. Una de les prioritats serà la de garantir l’accés a la salut de tothom, sobretot a les persones amb menys recursos.

Reconeixement de la qualitat turística. L’Oficina de Turisme de Torroella de Montgrí-l’Estartit i l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes van ser distingides el dimarts 10 amb el diploma del “Sistema Integral de Calidad Turística en Destino”.

Les sortides de Gent del Ter. L’objectiu de la sortida del diumenge 13 van ser els olivars ecològics, pel camí d’Empúries.

Associació Protectora d’Animals. Va organitzar el diumenge 13 una xerrada-maintrailing amb Raphael Bosch i el seu gos Abira.

Fent salut. Des del Parc Salut Espai Ter el dilluns 14 i el dissabte 19 es van fer marxes pels espais saludables del municipi.

Hora del conte. Aquest mes, el dimecres 16 es va fer amb “El gegant que baixa de la muntanya” a la Biblioteca Pere Blasi.

Fotografia nocturna. Els Amics de la Fotografia van fer una sortida fotogràfica el divendres 18 al vespre.

Exposicions. El divendres 18 es va inaugurar la de Fina Miralles al Museu de la Mediterrània, i la de Xavier Bisbe a la capella de Sant Antoni.

Donació de sang. Una vegada més, el Banc de Sang i l’Associació de Donants la van organitzar el dissabte 19 tot el dia, al Museu de la Mediterrània.

Xarxa de Músiques. El dissabte 19, organitzat per Joventuts Musicals, es va fer concert a La Sala a càrrec de Judith Nedderman.

Orquídies al Montgrí i a L’Escala. Es programà una sortida de recerca el diumenge 20, amb la participació del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Màgia FIMAG. Dins de la programació d’activitat familiar, el diumenge 20 al matí l’Espai Ter presentà “El geni del temps”, Toni Cors.

Stravinsky i Beethoven a l’Espai Ter. El divendres 23, amb l’Auditori de l’Espai Ter completament ple, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya & Bandart interpretà Stravinsky i Beethoven. Presentà Manel Valdivieso, director artístic de la JONC, i dirigí Gordan Nicolik, concertino, amb notable èxit.

Teatre a l’Espai Ter. Per al divendres 25 es programà el monòleg “Planeta I-Neptú amb Peyu.

Llegim? Club de lectura. Per al dimecres 30 es programà “Metamorfosi” de Kafka, amb el professor Josep Ma. Bertran a la Biblioteca Pere Blasi.

 
CATALUNYA
Girona, l’alcalde plega. Ballesta va plegar el dimarts 8, només 46 dies després d’accedir al càrrec. La nova alcaldessa, Marta Madrenas, governarà amb un pacte amb el PSC.

La pobresa, al Parlament. El Parlament va aprovar el dijous 10 quaranta resolucions, trenta d’elles per unanimitat, per combatre la pobresa. Totes pendents, però, de l’aprovació del pressupost.

El president Puigdemont rep Pedro Sánchez. La trobada fou el dimarts 15, i tot i que s’emplaçaren al diàleg, el full de ruta es manté inalterable i el líder del PSOE tornà a defensar la reforma de la Constitució.

El finançament. Oriol Junqueras s’entrevistà amb el ministre Montoro el divendres 18 per obtenir finançament en base al deute de l’Estat amb Catalunya pel tancament pendent de l’any 2014.

ESPANYA
Pedro Sánchez no va ser investit president. El secretari general del PSOE ho intentà el dimarts 1; tant al primer intent, com al segon, del divendres 4, només va obtenir el suport de C’s, i l’abstenció de Coalició Canària; és el primer polític de la transició que es presenta i no aconsegueix la investidura.

La infanta Cristina al banc dels acusats. La primera setmana del mes, va haver de declarar com a investigada pel cas Nóos.

Josep Ma. Álvarez, secretari general de la UGT. Va ser elegit el dissabte 12, només per una diferència a favor de 17 vots, d’un total de 600.

Rita Barberà davant el jutge. El dimarts 15 l’exalcaldessa es mostrà disposada a declarar, mentre s’estenia la informació sobre el suposat blanqueig de diner per part del PP valencià.

Tot pendent en acabar el mes. Les perspectives d’acord entre els partits per investir nou president del govern continuaven sent escasses, tot i que semblava que hi havia un lleuger acostament del PSOE a Podemos, tot mantenint el seu pacte inicial amb Ciutadans.

MÓN
Europa en crisi. Aquest mes es posà en evidència la incapacitat europea en un món globalitzat, ja que Gran Bretanya aconseguí concessions que desfiguren la volguda igualtat entre europeus, i la divisió i egoisme davant l’allau de refugiats. Se’n parlà a can Quintana el dissabte 12, a la X Jornada de Política Internacional.

Terrorisme al cor d’Europa. Una vegada més, el dimarts 22 va tenir lloc un atac terrorista, aquest cop en un aeroport i en una estació de metro, a Brussel·les. Va causar uns 32 morts i 270 ferits.

Síria, 5 anys. Aquest mes es compleixen 5 anys de la desastrosa guerra interna, amb multitud de bàndols, entre ells l’Estat Islàmic, sense expectatives de solució malgrat un alto el foc força respectat.

Els refugiats, sense solució. El diumenge 6 es bloquejà la frontera entre Grècia i Macedònia. Amb el rebuig moral de molts, s’arribà a un principi d’acord amb Turquia per aturar la dramàtica marxa, a canvi de diners i millores per a associar-se amb la UE.

Eurozona. El Banc Central Europeu aprovà el dijous 10 la baixada a 0 del tipus d’interès i ajuts de liquiditat a la banca.

Obama a Cuba. El dilluns 21 es van trobar a l’Havana els presidents Barack Obama i Raúl Castro, en el marc de la primera visita d’un president dels Estats Units a Cuba en prop de 90 anys.

ESPORTSjohan cruyff
Els rècords del Barça.  Acabà el mes de març amb el rècord de 39 partits sense perdre.

Morí Johan Cruyff.  L’exjugador i exentrenador, que canvià l’estil de joc de l’equip blaugrana, i l’omplí d’èxits, morí el dijous 24, als 68 anys, víctima d’un càncer de pulmó.

Deixa una resposta