Festival de Música de Torroella
Festa Major de Sant Genís
NOTÍCIES DE JULIOL
TORROELLA I L’ESTARTIT
Dolors Bassa a Figueres. El dijous 5, l’exconsellera torroellenca va ser traslladada a Catalunya, al Centre Penitenciari de Figueres, en presó preventiva injusta per un delicte inexistent. El dissabte 15 l’alcalde Rufí la va visitar per institucionalitzar la concessió a Bassa de la Medalla del Montgrí 2018.
Per als que la vulguin escriure, la seva adreça actual és:
Dolors Bassa Coll
Centre Penitenciari Puig de les Basses
Mòdul de dones
Raval Disseminat, 53
17600 Figueres (Girona).
(Cal posar nom i adreça del remitent).
El passeig de l’Església. El dissabte 7 es va reobrir el nou passeig, remodelat sense voreres, recobert amb pedra artificial i convertit en espai per a vianants. Al monument a mossèn Viver hi trobem a faltar un parterre amb flors: era auster, però estimava la vida.
Santa Maria de Palau. S’han començat els treballs de consolidació de l’església romànica del segle XIII, al sector nord-oest del Montgrí, per on antigament havia passat el camí d’Empúries.
Per descongestionar l’entrada a la vila. Aquest estiu el Servei Català de Trànsit ha posat senyals viàries per evitar que circulin pel pont els vehicles que volen anar a L’Escala i a Figueres. L’Ajuntament també ha senyalitzat vies alternatives per evitar el pas pel passeig de Catalunya.
Montserrat Abelló a l’Espai Ter. El dissabte 7 va ser nit de poesia i música dedicada a la poetessa.
Sardanes a plaça. Els dimarts a la tarda hi ha hagut les audicions a càrrec de La Bisbal Jove.
Vida i mort de Companys. El divendres 13 es va inaugurar l’exposició a la capella de Sant Antoni. Es van fer visites comentades i, el dia 20, conferència a casa Pastors.
Beatles Weekend. Es van celebrar diversos actes a l’Estartit els dies 13, 14 i 15.
La Mare de Déu del Carme a l’Estartit. La festa marinera del dia 16 va coincidir amb una forta tempesta al matí, les sardanes es van ballar a l’església, però a la tarda les barques van poder fer la processó tradicional.
Festival de Jazz a l’Estartit. Aquest any l’escenari del Festival s’ha situat a l’Espai Molinet. Com en anys anteriors també es van fer els tradicionals “jazz en banyador” a la platja.
Cinema d’estiu. Es van projectar films etnogràfics al Museu de la Mediterrània.
Festa Major de l’Estartit. Es va celebrar Santa Anna el dia 26, amb Missa solemne i sardanes al matí i a la tarda.
Fringe Festival. Músics joves de gran nivell van actuar els dies 26 a 29 en diversos escenaris.
41a. cantada d’havaneres. L’organitzà la Penya Barcelonista a l’Espai Molinet el dissabte 28.
52a. travessia Illes Medes-Estartit. Es va programar per al diumenge 29 al matí.
CATALUNYA
Retirada l’euroordre de detenció. El dijous 19 el jutge instructor del Tribunal Suprem va retirar l’euroordre contra Puigdemont, els consellers exiliats i Marta Rovira. La justícia alemanya havia proposat l’extradició del president per suposat delicte de malversació, però no acceptà que pogués ser jutjat per rebel·lió ni per sedició.
“Crida Nacional per la República”. El dilluns 17 els presidents Puigdemont i Torra van proposar aquest moviment com a eina d’acció política per participar a les eleccions. En dos dies es van aconseguir 25.000 adhesions.
Trasllat dels presos polítics. El dimarts 3 els presos polítics catalans van començar a sortir de Madrid i, després de passar la nit a Saragossa, el dijous 5 van arribar a la presó de Lledoners, Sant Joan de Vilatorrada. Les preses van sortir el dijous 5 i el mateix dia van arribar a la presó de Puig de les Basses, Figueres.
Els volem a casa. El dissabte 14 a la tarda una nova manifestació multitudinària a Barcelona va reclamar la llibertat de presos i exiliats.
Barcelona va rebre 60 emigrants. Els va portar el vaixell “Open Arms” el dijous 5. Lamentablement, mentre aquests es van poder salvar, molts més van morint, sense ajuda, a les aigües mediterrànies.
ESPANYA
Principi de diàleg amb Catalunya. El dilluns 9, Pedro Sánchez va rebre a la Moncloa el president Torra. La visita va tenir lloc en un clima d’intent de distensió.
Primàries al PP. En un clima de tensió es van enfrontar els pretendents a dirigir el partit i triomfà Pablo Casado sobre l’exvicepresidenta Sáenz de Santamaría.
El pare del rei. Es van filtrar i difondre als mitjans converses sobre cobraments de comissions i evasió a paradisos fiscals per part de Joan Carles de Borbó.
MÓN
Alemanya. Els primers dies del mes es produí una gran tensió entre Merkel i el seu ministre de l’Interior, per desavinences en la gestió migratòria.
Regne Unit. Van dimitir dos ministres clau del gabinet britànic, partidaris d’un “brèxit” més dur.
Mèxic. López Obrador, candidat de l’esquerra, va arrasar en unes eleccions de canvi històric.
EUA. Trump proposà un jutge ultraconservador per al Tribunal Suprem, reduí diferències amb Putin i plantejà reduccions aranzelàries amb Europa.
Foc a Grècia, inundacions a Laos. A finals de mes, incendis a la costa, a uns 30 km d’Atenes, van causar prop de 100 morts i 200 ferits. A Laos, a causa del trencament d’una presa, hi va haver centenars de desapareguts i més de 6.000 persones es van quedar sense casa.
ESPORTS
Moto GP. Al gran premi d’Holanda, van pujar al podi tres catalans, en una cursa complicada on Marc Márquez quedà primer. A Alemanya, Márquez tornà a refermar la seva posició de líder.
Mundial de Futbol. A la final, França s’imposà sobre Croàcia (4-2). Quedà en tercer lloc Bèlgica, que va vèncer Anglaterra.
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.