Notícies

PER A AQUEST MES D’AGOST
Festival de Torroella
Festa Major de Sant Genís

NOTÍCIES DE JULIOL

TORROELLA I L’ESTARTIT

Grup de Treball de l’ONU: llibertat per a Dolors Bassa. El dijous 7 es va fer pública la reclamació del Grup de Treball de l’ONU sobre detencions arbitràries, adreçat al govern espanyol, d’alliberament immediat de Dolors Bassa, i també de Forn, Romeva i Rull, i de les indemnitzacions i reparacions corresponents.

El nou equip municipal. Està format per 10 regidors, 6 del grup municipal d’UPM i 4 el grup municipal d’ERC. L’alcalde i tinents d’alcalde són: Jordi Colomí (UPM), Alcalde; Marc Calvet (ERC), 1r tinent d’alcalde; Josep Martinoy (UPM), 2n tinent d’alcalde; Jordi Oliver (ERC), 3r tinent d’alcalde; Roser Font (UPM), 4a tinenta d’alcalde; Anna Company (ERC), 5a tinenta d’alcalde. El president de l’EMD de l’Estartit és Francesc Ferrer.

Horts comunitaris. El dimecres 3 es va fer l’acte de lliurament de claus dels horts comunitaris i ecològics promoguts per l’Ajuntament al Tamariuà. De les 28 parcel·les que es van treure a concurs, se n’han adjudicat 17 i hi ha 6 noves sol·licituds en tràmit.

La Pletera als capvespres. Aquest estiu el Museu de la Mediterrània ha començat a organitzar visites de dues hores, al capvespre, passant per un nou itinerari d’aquest paratge recuperat.

Carta europea de turisme sostenible. Aquest mes, prop d’una trentena d’empreses vinculades amb activitats turístiques del Parc Natural (10 centres d’immersió, 10 empreses d’activitats turístiques, 7 allotjaments i un restaurant) van ser acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una certificació del compromís voluntari pel turisme sostenible.

Mini Beach Club. Ha funcionat durant tot el mes, per a nens i nenes, a la platja de la Pineda.

Visites guiades. El Museu de la Mediterrània en va organitzar, com cada estiu, tot el mes.

Audicions de sardanes. N’hi ha hagut a la plaça de la Vila els dimarts 2, 9 i 30.

Presentació de llibres. La llibreria Cucut va presentar l’última obra de Rafael Nadal el divendres 5, i la de Sílvia Vilacoba el dimecres 31.

Espai Ter. El divendres 5 va presentar Festa, amb Black Musik Big Band, Parrak i Lady Pitaf.

Penya Barcelonista. Va fer el sopar de socis el dissabte 6.

Havaneres a l’Estartit. El dissabte 6 Terra Endins va cantar a la plaça Llevantina. El dissabte 27, 42a. cantada de la Penya Barcelonista.

Concerts a l’Església de l’Estartit. Es van fer concerts de guitarra els dilluns 1, 8 i 15; concert de guitarra i cel·lo el dilluns 22; concert de trompeta i orgue el dijous 25; concert de cel·lo el dilluns 29.

Cinema etnogràfic. Es van fer sessions el dimecres 10 i dijous 18.

Beatles Weekend a l’Estartit. El festival es va celebrar entre els dies 9 i 14, amb activitats diverses, sessions de cinema, exposicions, concerts a diversos emplaçaments, sortida a les Medes, etc.

Festa de la Mare de Déu del Carme. Es va celebrar, com és tradició, amb Missa solemne cantada i sardanes al matí; processó marinera de la plaça al port i en barca, a la tarda; i sardanes al vespre.

Fringe talent musical. Joventuts Musicals va organitzar concerts al Molinet els dies 20 i 21.

Cinema a la platja. El dimarts 23 es va projectar “Aquaman”.

Festa Major de Santa Anna a l’Estartit. Seguint la tradició, es va celebrar amb la Missa solemne i sardanes al matí i al vespre; i espectacle de màgia a la nit.

Mercat ecològic Món Empordà. Es va fer el dissabte 27 a la plaça Pere Rigau.

Jazz Festival. Joventuts Musicals va programar concerts al Molinet per als dies 25, 26, 27 i 28, però el mal temps del dia 27 va impedir d’acomplir la programació.


CATALUNYA

Noves informacions sobre l’atemptat jihadista. El diari “Público” va revelar relacions dels serveis secrets espanyols amb l’imam fins poc abans de l’atemptat del 17 d’agost de 2017. El Parlament català va anunciar una investigació.

Puigdemont i Comín no van prendre possessió. El dilluns 1, el Tribunal de la UE de Luxemburg va rebutjar que, de moment, Puigdemont i Comín poguessin prendre possessió del seu escó el dia 2.

Manifestació a Estrasburg. El dimarts 2, més de 10.000 independentistes es van manifestar pel dret dels ciutadans catalans a ser representats pels candidats elegits, Junqueras, Puigdemont i Comín.


ESPANYA

Va fracassar la investidura de Pedro Sánchez. El dijous 25, en segona votació, Unides Podem es va abstenir, i no es va poder investir Sánchez com a president d’un govern espanyol de coalició.

La immunitat de Junqueras, Puigdemont i Comín. El dia 1, el Tribunal Suprem va preguntar al Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. El mateix dia, Puigdemont i Comín van demanar a aquest tribunal que preguntés també sobre la seva immunitat, petició refusada.

L’atemptat jihadista de 2017 a Barcelona i Cambrils. No hi va haver cap reacció oficial a la informació del diari “Público” sobre les relacions dels serveis secrets de l’Estat amb l’imam.

 

MÓN

Nous càrrecs al front de la UE. A principi de mes, els caps d’Estat i de Govern van arribar a acords d’última hora per fer els recanvis. L’alemanya Ursula von der Leyen, del Partit Popular Europeu, serà la nova presidenta de la Comissió Europea. Com a cap de la diplomàcia europea va ser proposat Josep Borrell.

Regne Unit. El dimecres 24 el conservador Boris Johnson, promotor de la campanya del Brexit, va assumir el càrrec de primer ministre, en substitució de Theresa May.

 

ESPORTS

Toni Bou, campió del món de trial per vint-i-sisena vegada. El pilot català va sumar el seu títol número 26, després de guanyar el Trial de França.

World Roller Games de Barcelona. El CPA Girona es va proclamar campió del món en patinatge artístic. La medalla de plata va ser per al CPA Olot, i el bronze per a les italianes del Club Diamante.

Ona Carbonell, 23 medalles. A Corea en va obtenir dues de plata i una de bronze, totes les aconseguides per Espanya. El seu palmarès va arribar a 23, la nedadora que n’ha sumat més, només per darrera de dos homes, Phelps i Lochte.

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.