Notícies

PER A AQUEST MES DE NOVEMBRE
Assemblea General de socis d’EMPORION – dissabte 16 a les 18:00 h
Aplec de Santa Caterina
Fira de Sant Andreu

NOTÍCIES D’OCTUBRE

TORROELLA I L’ESTARTIT 

Sentència a Dolors Bassa per l’1-O i reaccions. El dilluns 14 al matí es va conèixer la sentència del Tribunal Suprem, que condemnava Dolors Bassa a 12 anys de presó per sedició i malversació. Al matí del mateix dilluns es van produir les primers reaccions de rebuig i a la tarda es va fer una concentració a la plaça de la Vila. El dimarts 15 es van trobar a can Quintana columnes de protesta procedents dels pobles de l’entorn, amb assistència dels consellers Chakir El Homrani i Teresa Jordà; va parlar Montse Bassa, i el fill de la Dolors, Josep Surroca va llegir el manifest conjunt dels càrrecs electes per l’amnistia i l’autodeterminació. El dies següents es van continuar efectuant actes de rebuig. Per al dimecres 30 es va convocar una concentració a les 8 del vespre, amb intenció de mantenir la crida per als dimecres següents.

Anna Maria Canadell ens va deixar. Amiga d’Emporion, esposa del nostre company Joan Surroca, va morir el dimarts 15. L’endemà es va fer un emotiu acte de comiat. Sempre animosa, malgrat la llarga malaltia, la trobarem a faltar en actes socials i culturals i als carrers de la vila.

Distinció a Enric Bofill. L’Ajuntament va distingir a títol pòstum Enric Bofill amb el premi Montgrí de l’Esport, per la seva aportació al ciclisme local. Bofill morí de forma inesperada el març passat, als 53 anys.

Adéu a Jordi Muxach. El conegut pastor, criador de gossos d’atura, guanyador de molts concursos, guardonat amb la Medalla del Montgrí, va morir el dimecres 23.

Destinació sostenible. Torroella de Montgrí-l’Estartit-Illes Medes ha estat elegida, per tercer any, com a una de les 100 destinacions més sostenibles del món, segons el rànquing de l’associació internacional Green Destinations. Aquest any, a més, el municipi ha obtingut el certificat Gold Award.

Usuaris de les Aigües del Baix Ter. Aquest mes, l’alcalde Jordi Colomí va ser elegit nou president de La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter. Colomí va assenyalar la sostenibilitat com a objectiu de l’entitat.

Restauració de la duna costera. El Parc Natural està plantant 4.500 exemplars de jull de platja a les dunes litorals entre la Pletera i la Gola.

Avaria al Cinema. Es van haver de suprimir les sessions dels dies 5, 6 i 7, per una avaria del sistema. El cap de setmana següent es van projectar films en 35mm. “Esplendor en la hierba” i “Memorias de África”. El 29 ja es va poder tornar a la programació prevista.

Camí d’Empúries al Montgrí. El diumenge 6, el Parc Natural, el Museu de la Mediterrània i Gent del Ter van programar una caminada d’uns 8 km travessant el Montgrí per boscos i dunes.

Fotografia i Vídeo Submarí. Dels dies 9 a 13 va tenir lloc a l’Estartit la prova per parelles del Campionat d’Espanya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella, l’EMD de l’Estartit, els Centres d’immersió, l’Estació Nàutica Estartit–Illes Medes, el Club Nàutic i el Parc Natural.

Santa Caterina pel mas Reginell. El diumenge 13, Gent del Ter va organitzar una caminada circular d’anada a l’ermita.

La llevantada. Com a la resta del litoral català, el temporal i les pluges dels dies 22 i 23 van causar inundacions, sobretot a l’Estartit, i van afectar el pas per algunes carretera d’accés a la vila.

La Transmontgrí. La cursa es va programar per al diumenge 27, amb un recorregut de prop de 15 km entre la pedrera d’Ullà i el Port de Pescadors de l’Estartit, i parada al Castell.

Espai Ter. Va programar el dissabte 12 “Mundo obrero”, d’Alberto San Juan; el dissabte 19 “Dansa familiar. Mira Miró”; i el diumenge 27 “La tendresa”, d’Alfredo Sanzol, dins de Temporada Alta.

Joan Brossa i la màgia. Per al dimecres 30 es va programar una conferència a l’EMD de l’Estartit a càrrec de Hausson.

CATALUNYA 

Reacció a la sentència. El president de la Generalitat, el president del Parlament, l’alcaldessa de Barcelona i entitats cíviques van expressar públicament el seu rebuig el mateix dia 14, quan es va fer oficial la sentència. Es va produir una mobilització a tot el país, l’anomenat Tsunami democràtic, amb manifestacions, ocupació de l’aeroport del Prat i talls a carreteres, tren i metro.

Vaga general i clams per la “Llibertat”. El dimecres 16 van sortir de cinc punts de Catalunya columnes a peu, la “Marxa de la Llibertat”, per confluir a Barcelona el divendres 18. Aquest dia es va fer vaga a tot el país, amb un seguiment important. A la tarda es va fer una manifestació, amb assistència més de mig milió de persones. El dissabte 26, al carrer Marina de Barcelona, sota el lema “Llibertat”, es van tornar a aplegar més de 350.000 persones.

Aldarulls. La nit del dia 14, a l’aeroport, hi va haver durs enfrontaments de grups aïllats i policia. Els dies següents a la nit, de forma repetitiva, es van produir confrontacions als carrers de Barcelona i altres capitals, amb ferits i detinguts.

Moció de censura. El dilluns 7 es va votar la moció de censura al president Torra, promoguda per Cs’, que va fracassar, en obtenir només el suport del PP.

Llevantada catastròfica. Tot i haver estat anunciada, la llevantada dels dies 22 i 23 va ocasionar un mort, cinc desapareguts i devastació a tot el litoral i prelitoral, sobretot a la zona del riu Francolí.

ESPANYA

La sentència del TS. El dilluns 14 al matí es va fer pública la sentència de l’1-O: Oriol Junqueras, 13 anys; Bassa, Romeva i Turull, 12 anys; Forcadell 11 anys i mig; Forn i Rull, 10 anys; Cuixart i Sánchez, 9 anys; Mundó, Borràs i Vila, 1 any i 8 mesos.

Reactivació de l’euroordre. El mateix dia 14 es va reactivar l’euroordre que demana la detenció de Puigdemont.

Sánchez no contesta. A causa dels fets posteriors a la sentència, el president Torra va intentar diverses vegades parlar per telèfon amb el president del govern espanyol, sense aconseguir-ho. Sánchez també va evitar la trobada a Barcelona, on va anar a visitar policies nacionals ferits.

Turquia ataca els kurds de Síria. Immediatament que Trump ordenés la retirada de les tropes americanes, Turquia va iniciar l’atac de la franja kurda del nord de Síria, fet que va ocasionar morts i ferits civils i la seva fugida de la zona.

Brexit. La Unió Europea va acceptar ajornar-lo fins el 31 de gener del 2020.

ESPORTS

Marc Màrquez, vuit vegades campió del món. Amb el seu triomf d’aquest mes a Tailàndia, el pilot de Cervera, de 26 anys, va obtenir el seu vuitè títol mundial, sis en MotoGP.

Rècords en marató. El dia 12 l’atleta de Kènia Eliud Kipchoge va aconseguir fer la marató per sota de les dues hores (1h 59m 40s). L’endemà, Brigid Kosgei, també de Kènia, va batre el rècord femení (2h 14m 4s).

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.