Notícies

PER A AQUEST MES DE NOVEMBRE:

CASTANYADA POPULAR A L’ESTARTIT………………………………………………………….. dissabte 1
APLEC DE SANTA CATERINA……………………………………………………………………… diumenge 23
FIRA DE SANT ANDREU………………………………………………… dies 29 i 30 (dissabte i diumenge)
FUNDACIÓ VILA CASAS. “Retrats de guerra” d’Agustí Centelles…………………. fins al desembre

NOTA-AVÍS A ENTITATS ORGANITZADORES D’ACTES A TORROELLA-L’ESTARTIT

A partir de gener de 2015, EMPORION publicarà de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens enviïn a aquesta adreça:

consellredaccio@emporion.org
Demanem que la redacció de la notícia sigui breu, de l’estil següent:

Rajoles, plafons i socarrats de la col·lecció Mascort. Es va inaugurar a can Galibern el divendres 13. Una exposició impressionant, plena d’art i d’història. Integrada per 700 peces, rajoles catalanes i valencianes dels segles XV i XVI, rajoles d’oficis i de vaixells, socarrats.

El camí d’Empúries a Girona. El diumenge 15 Gent del Ter va organitzar el pas pel VII Tram: Millars – Sant Martí Vell.

Mitologia per als més petits. El Museu de la Mediterrània va organitzar el migdia del diumenge 15 dins del cicle “el petit Museu”, la segona sessió “Els herois de la guerra de Troia”.

Teatre de l’escola. La Guillem de Montgrí va presentarel diumenge 15 teatre dels alumnes al Cine Petit.
Normalment també es publicarà fotografia si s’adjunta.NOTÍCIES D’OCTUBRE 2014
Presentem en primer lloc les notícies no publicades en tancar l’edició de setembre

TORROELLA

Setembre. Dia 30. Manifestació davant de l’ajuntament a favor de la consulta del 9-N.

UPM desbloqueja el pressupost. Redueix la pressió fiscal i modifica l’emplaçament a la zona esportiva de la pista coberta, que no anirà a l’anomenada Gàbia sinó en un altre espai de la zona.

02-notL’Espai Ter ja està habilitat per a teatre i arts escèniques. A finals de setembre es va completar la inversió del 2014 de l’Ajuntament, amb la finalització de la caixa escènica i de l’escenari modular, una estructura d’uns 90 mòduls d’alçada regulable.

Perilla la Fimag? Per motius personals, diu un impulsor. L’Ajuntament en desitja la continuïtat.

La mina d’aigua, visitable. Es va anunciar la voluntat que la galeria subterrània sigui visitable a final d’any des de l’accés del carrer del Mar. Seran 130 metres per sota de Lo Mirador i l’avinguda Companys. L’aigua, des del carrer del Mar, travessava la vila fins a la font dels Gossos, a plaça.

Mercè Saurina al Cucut. Va ser una de les presentacions al vell estil: el divendres 3 al vespre, l’autora Mercè Saurina i la seva presentadora, Sabina Plaja, parlaren de la dues novel·les “Com llunes de Saturn” i “Rèquiem per a un contrabaix”, a l’entorn familiar de la llibreria.

03-notFestival Harmonies a l’Espai Ter. Van tenir lloc els espectacles:
Dissabte 4 a la tarda la música de “Brams amb banda”.
Diumenge 12 a la tarda, teatre: “Els dies feliços”, amb Emma Vilarasau i Òscar Molina.

Fotografia de Jordi Güell. El dissabte 4 es va inaugurar al claustre de l’Hospital l’exposició “Empordà petit, país petit”, que es va poder veure fins al dia 29.

La Poma a la cuina. Del dissabte 4 al divendres 31 quatre restaurants van oferir les tradicionals jornades gastronòmiques.

Contra el groc i les estelades. El diumenge 5 al matí van aparèixer esquinçades les dues estelades penjades al pont i els ornaments grocs col·locats dissabte en diferents carrers i a la plaça de la Vila.

Urbaser farà la neteja. L’alcalde va signar el dimarts 7 el nou contracte per un import anual de 2,39 milions i una durada d’onze anys prorrogable fins a un màxim de tretze anualitats.

Cap Castell. El  diumenge 19 el Museu de la Mediterrània va programar la “sortida de descoberta” amb Nacís Arbuser.

01-notEl groc pel 9-N. Entre altres accions del mateix estil reivindicatiu, va aparèixer a la plaça de la vila una caravana embolicada amb llaços grocs.

El fons sonor d’Esteve Albert. Conferència musical organitzada al Museu de la Mediterrània, va tenir lloc el dissabte 25 a la tarda. Un acte més per la salvaguarda del patrimoni oral.

Sortida de Gent del Ter. El diumenge 26 es va fer a les antigues dependències militars del Montgrí.

Cicle de Concerts de Joventuts Musicals. Va començar el nou Cicle de Concerts de Xarxa de Músiques a Catalunya, que tindrà lloc entre el 26 d’octubre de 2014 i el 29 de març de 2015.


L’ESTARTIT
El pressupost del 2015.
Per l’Estartit preveu assegurar la transparència, detallant els comptes de l’entitat municipal descentralitzada, i iniciar la construcció de l’escola bressol.

Estudi geològic de les esllavissades. Si bé s’han pres solucions parcials per defensar les cases de les urbanitzacions, el pla d’actuació entre la Torre Moratxa i el Cap de la Barra durarà cinc anys i costarà aproximadament un milió d’euros.

Mitja Marató Trail. La 4a. CATcursa es va fer el diumenge 12 pel Parc Natural del Montgrí.

04-notMotos històriques a l’Estartit.L’associació de les comarques gironines va organitzar el diumenge 19  la 12a. Trobada.

El groc pel 9-N. Van aparèixer diversos motius reivindicatius, entre ells una barca embolicada de groc a la plaça de l’Església.

600 anys del monestir de les Medes.L’exposició organitzada pel Consell municipal es va inaugurar el divendres 24.


CATALUNYA
Girona: Alta Velocitat a sota aigua.
Les pluges del 28 de setembre van convertir el túnel de l’AVE, d’un quilòmetre de llarg, en una gran piscina, amb l’aigua a una altura de 5 metres. El tren va estar una setmana fora de servei i l’Ajuntament de Girona va reclamar a Adif garantia de seguretat.

Llei contra l’homofòbia. La va aprovar el Parlament el dijous 2.

Consulta del 9-N. Setembre, dies 28 a 30. Comença la campanya institucional de la consulta del 9-N, el govern presenta el ‘Llibre blanc’, amb els informes del Consell Assessor, però després que el TC admetés a tràmit el recurs del govern central, el govern suspèn les actuacions per la consulta i milers de manifestants davant dels ajuntaments demanen votar i criden independència.

Consulta del 9-N. Octubre. S’aproven els membres de la comissió de control, s’inicia una campanya publicitària per informar que no es pot fer publicitat, més de nou-cents alcaldes i representants municipals presenten la moció a favor del 9-N al president, el govern prorroga de moment tots els terminis, i comencen llargues reunions dels partits pro-consulta. El president Mas presenta un 9-N alternatiu i les eleccions com a instrument final. Es trenca el consens, però ERC i CUP diuen que ajudaran, ICV se’n desmarca. En un acte multitudinari el diumenge 19 a la plaça de Catalunya (unes 100.000 persones), l’ANC i Omnium donen el seu suport al 9-N però reclamen unitat i exigeixen eleccions abans de 3 mesos. El divendres 24 el Pacte Nacional pel Dret a Decidir es compromet a treballar perquè el 9-N alternatiu s’aconsegueixi una gran mobilització.

A favor de la unitat d’Espanya. El diumenge 12 milers de persones, convocades per “Societat Civil Catalana”, van omplir bona part de la plaça de Catalunya de Barcelona.


ESPANYA
Setembre. Dia 29.
Al matí, el govern central va presentar davant el TC recurs contra la consulta catalana del 9-N; a la tarda, el TC es va reunir d’urgència i va admetre a tràmit per unanimitat els recursos, i això suspenia de forma cautelar la llei i el decret de convocatòria.

Primer cas d’ebola fora d’Àfrica. Un fet que pot tenir molta transcendència política. El dilluns 6 es va saber el contagi a Madrid d’una infermera que havia atès un missioner mort. Amb més de deu persones aïllades per temor a contagi, es va crear un clima de confusió. La Comissió Europea va demanar explicacions al govern espanyol. Arraconada la ministra, es va fer càrrec de l’afer la vicepresidenta Sáenz de Santamaría.

Nou escàndol financer a Caja Madrid i Bankia. Es va descobrir que 82 consellers i directius havien pagat amb targetes opaques més de 15 milions d’euros, 5 milions tretes de caixers, i obtingut 62 milions en crèdits. El jutge va considerar que els expresidents Rato i Blesa havien propiciat l’ús indegut dels fons de l’entitat i usat les targetes negres en benefici propi.

Magatzem de gas Castor. No es farà pel risc sísmic. Es va pactar una indemnització de 1.350 milions d’euros a carregar durant 30 anys als consumidors. El dia 3es va fer públic i va causar indignació.

Pressupostos del 2015, injustos amb Catalunya. La inversió a Catalunya serà només del 9,5% del total de la inversió pública, tot i aportar el 24% dels impostos i el 19% del PIB.

Cañete, comissari d’Energia i Canvi climàtic. L’eurocambra el va avalar el dia 8.

Espanya al Consell de Seguretat de l’ONU. El dijous 16, Espanya elegida un dels 10 membres.

Ángel Acebes imputat. El dia 22 es fa públic que hauria comprat accions d’un mitjà informatiu amb diners de la caixa B del PP.

Contra el nou 9-N. El divendres 24 es diu que el govern central estudia impugnar el nou 9-N català.


MÓN
Hong Kong.
Enfrontaments entre la policia i milers de manifestants, que van ocupar el centre de la ciutat per exigir millores democràtiques a les autoritats de Pequín.

Estat Islàmic. Han continuat l’expansió territorial i els brutals assassinats, i els atacs aeris dels EUA i altres països.

06-notPremi Nobel de la pau. Es va concedir a Malala Yousafzai, paquistanesa, lluitadora per l’alfabetització de les nenes, i Kailash Satyarthi, indi, activista contra el treball dels nens.

Bolívia. Triomf d’Evo Morales, que el diumenge 12 va aconseguir el tercer mandat amb 60% dels vots.

EUA i l’ebola. Preocupació per infermeres de Dallas que van donar positiu.

Vaticà. Sínode dels bisbes. Pendent de consens per al Sínode del 2015 l’acollida d’homosexuals i divorciats.


05-not

 

ESPORTS
Màrquez bicampió mundial.
El diumenge 12 Marc Màrquez es va proclamar campió del món de MotoGP per segon any consecutiu. És el pilot més jove que ho aconsegueix.

 

 

 

  A quatre passos de Torroella III