Notícies

A partir de gener de 2015, EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça:  consellredaccio@emporion.org

Demanem que la redacció de la notícia sigui breu
Normalment també es publica fotografia si s’adjunta.
(vegeu NOTA-AVÍS A ENTITATS ORGANITZADORES – EMPORION núm. 96, desembre de 2014)

 

PER A AQUEST MES DE GENER
Dilluns, 5 …………………. Cavalcada de Reis

EMPORION 100 ANYS
Dissabte, 3 ……………. Documental al Cinema Montgrí
Dissabte, 10 …………. Teatre al Cine Petit
Divendres, 16 ……….  Inauguració de l’Exposició a la Capella de Sant Antoni
Dissabte, 17 ………….. Acte Central del Centenari a l’Auditori del Museu de la Mediterrània


TORROELLA I L’ESTARTIT

Darreres notícies de novembre.

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu (CCME). El dijous 13 de novembre el nostre company del Consell de Redacció Xavier Ferrer i Junqué va ser escollit  nou president del Consell Català del Moviment Europeu pels membres de l’Assemblea general de l’entitat. Xavier Ferrer va agrair el suport i la confiança dels membres del CCME i va manifestar la seva voluntat de treballar per Europa.
01-notEl CCME és una associació pluralista i independent amb personalitat jurídica pròpia, formada per col·lectius i persones físiques que desenvolupa les seves activitats europeistes dins de l’àmbit territorial de Catalunya. Participa amb autonomia com a membre permanent dins del Consejo Federal Español del Movimiento Europeo i, també, com a membre del Moviment Europeu Internacional. El CCME està integrat per una àmplia representació de la societat catalana: partits polítics, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals, ajuntaments, universitats, associacions econòmiques, professionals i acadèmiques que són el reflex de la pluralitat professional, ideològica i política de la societat civil d’Europa, i que treballen conjuntament en la construcció d’una Europa unida. L’objectiu del CCME és informar, divulgar i debatre, arreu del territori de Catalunya, tot el referent a l’actualitat, des del centre d’interès que representa el binomi Catalunya-Europa.

Desitgem sort i èxit al nostre company Xavier Ferrer.

05-notDia 28. Fotografies de Josep Pascual. La Fundació Mascort va retre homenatge a Josep Pascual, el meteoròleg aficionat de l’Estartit que porta més de 40 anys captant amb la càmera la bellesa del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. La selecció de 158 instantànies serà a la Casa Galibern fins al 6 d’abril, i amb aquest material s’ha publicat un llibre. El comissari de l’exposició és el fotògraf Jordi Mas.

Dies 29 i 30, Fira de Sant Andreu. La gran llevantada que va afectar tot Catalunya va deslluir la Fira de Torroella però, tot i això, es varen poder celebrar les activitats anunciades.


Desembre

El Consell de Redacció perd la Sofía. Ens sap greu comunicar als lectors que la nostra companya Sofía Borrego no pot continuar formant part del Consell de Redacció per motius personals. Volem destacar i agrair la contribució de la Sofía a les activitats de la nostra revista, no solament amb la seva presència i participació a les reunions del Consell sinó també en moltes altres activitats, i particularment aquestes últimes setmanes, en la preparació del Centenari d’EMPORION. Tot i això, ens complau comunicar també que la Sofía ens ha expressat la seva intenció de mantenir-se present a les nostres pàgines amb els seus articles dedicats a l’art i als artistes.

04-notHotel Porquí” de Jordi Fenosa i Tatay. El dia 14 es va presentar a la biblioteca Pere Blasi el llibre “Hotel Porquí” de Jordi Fenosa i Tatay. En Joan Surroca i Sens, el presentador, va trobar cinc motius per a celebrar. 1. L’autor és un convilatà; Torroella té molta sort perquè ha teixit una xarxa de creadors. 2. La persistència del llibre en suport de paper i el fet que la presentació tingués lloc en una biblioteca. 3. L’edició s’ha fet gràcies a la participació del micromecenatge. 4. La temàtica aprofita les relacions porquines per convidar a reflexionar sobre el moment polític i 5. És tracta d’un llibre d’humor que planteja temes seriosos. Fenosa i Tatay va explicar la gestació del llibre, els riscos de l’edició i la satisfacció de veure’l acabat. Al final, el públic assistent va plantejar preguntes a l’autor i es va confirmar que Fenosa té molt a dir en el futur.
02-not

Albert Bou, president de Joventuts Musicals. L’entitat ha estat presidida per Josep Lloret durant 35 anys. El relleu no afectarà la composició de la junta actual, elegida fa dos anys.

Més per l’Estartit. El regidor no adscrit Francesc Ferrer va anunciar que aspira a la presidència de la nova Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit en les eleccions de l’any vinent i que ha creat un grup anomenat Més per l’Estartit per “sumar el màxim de sensibilitats”. ERC veu amb bons ulls la iniciativa.

El Ter amb més cabal. Degut a la llevantada dels darrers dies de novembre, el cabal del riu Ter al seu pas pel pont va arribar el dilluns 1 a prop dels 700 metres cúbics per segon, el registre més alt dels darrers 18 anys.

Nit del Drac. El dissabte 6 hi va haver concert de Bonobos, Lax’n Busto, Strombers a la carpa de la Fira.

Com sona l’ESO. El DVD es va presentar al Cinema Montgrí el divendres 12 a la tarda.

Cèlia Pallí. Els Senglars la van presentar amb l’EMMDT el divendres 12 a la nit a l’Espai Ter.

XI Jornada Ernest Lluch. Aquest any es va fer el dissabte 13, al Museu de la Mediterrània. Sota el títol “Els valors dels mitjans de comunicació públics“, es van debatre qüestions importants com la imparcialitat i la independència de poders econòmics, la integritat i professionalitat o la pluralitat. Hi van intervenir Neus Bonet, periodista i actualment degana del col·legi de Periodistes i Santiago Ramentol, doctor en Ciències de la Comunicació, i va moderar Lluís Bruguera, periodista.

9N, esclat d’una il·lusió”. L’ANC Torroella i el Cine Club van presentar el documental el dia 13 a la nit al Cinema.

Festa de Santa Llúcia. Es varen celebrar a l’Estartit diversos actes religiosos i festius dels dies 12 al 14.

03-notJoana Darné. El diumenge 21 es va fer un homenatge a Santa Caterina a l’amiga de tothom, la malaguanyada Joana Darné. Segons informació, van organitzar l’homenatge cinc entitats: Xibeques del Cau, Casal del Montgrí, Gent del Ter, Amics de Santa Caterina i l’Àrea de Cultura.


CATALUNYA

Darreres notícies de novembre

Llevantada. Va ocasionar pluges de gran intensitat i danys importants, com un gran esvoranc a la Rambla de Figueres i la inundació per segona vegada de l’estació de l’AVE de Girona.


Desembre

Les respostes d’Oriol Junqueras i de Joan Herrera. Es van apartar clarament de la proposta del president Mas en proposar per als partits sobiranistes llistes separades.

El pressupost 2015. ERC no presenta esmena a la totalitat, i això facilita el debat tant del pressupost com de la convocatòria d’eleccions plebiscitàries.

Cas Pujol. Citats a declarar com a encausats l’ex-president, la seva muller i tres fills.

La querella pel 9-N. El TSJC va admetre les querelles contra el president Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

Resposta a la querella.  S’ha posat en marxa la mobilització per autoinculpar-se, amb cues llargues davant dels jutjats.


ESPANYA

Reforma de la Constitució. El dijous 4 el president del govern rebutjà al Congrés la proposta del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Cas Nóos. La infanta Cristina ha d’anar a judici com a acusada, després d’haver de pagar 600.000 euros per responsabilitat civil.

Cas Gürtel. El PP valencià processat per finançament il·legal.

Crisi institucional. El dia 18 va renunciar el fiscal de l’Estat, suposadament per pressió excessiva.


MÓN

Estat Islàmic.  Es varen confirmar atacs aeris iranians contra els jihadistes a l’Iraq, mentre una cimera a Brussel·les va valorar l’estratègia comú contra l’Estat Islàmic.

Rússia. Inflació i forta caiguda del ruble com a conseqüència de la represàlia econòmica europea per l’actitud russa a Ucraïna, i de la baixada del preu del petroli.

Pakistan. El dimarts 16 els talibans varen matar 132 nens en una escola com a venjança pels atacs de l’exèrcit.

Relacions diplomàtiques EUA – Cuba.Després de 53 anys, el dimecres 17 Barack Obama i Raúl Castro van anunciar la represa de relacions diplomàtiques.


ESPORTS
Natació.
La nedadora barcelonina Mireia Belmonte es va exhibir als Mundials de piscina curta de Doha amb quatre medalles d’or i rècord mundial.

 

 Canvi de pantalla al Cinema Montgrí, adaptada al sistema digital.