Emporion
Dimecres, 18 juny
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2018 núm 138 -juny- 2018

Pieter Paul Rubens – Els esbossos pintats

Josep PericotperJosep Pericot
25 de maig de 2018
a núm 138 -juny- 2018
Temps de lectura: 4 minuts
Pieter Paul Rubens –  Els esbossos pintats

Fig. 3 La pesca miraculosa, esbós de Rubens, de 1610

Rubens (1577-1640) va ser el gran pintor barroc de l’escola flamenca, que desenvolupà la seva obra durant la primera meitat del segle XVII. Havia nascut a Siegen, a prop de Colònia, on al seu pare, advocat calvinista  d’Anvers, s’hi havia hagut d’exiliar per motius de lluites religioses. Posteriorment, als dotze anys i amb motiu de la mort d’aquest, tornà a Anvers amb la seva mare, fet que coincidí amb la seva conversió al catolicisme.

Home d’una vasta cultura malgrat haver hagut d’interrompre la seva formació per motius econòmics, va saber mantenir una abundant correspondència, a la vegada que era un bon coneixedor de diverses llengües, entre aquestes el llatí, l’alemany, el castellà i el francès. La producció de Rubens és enorme i la seva fama acreditada pel seu domini del dibuix i del color, junt a les seves qualitats d’organització del treball i per establir bones relacions, li van permetre de treballar per a les més altes instàncies. Així veiem que, al llarg de la seva vida, va rebre encàrrecs dels diferents caps de les cases reials europees ─la regent dels Països Baixos, la infanta Isabel Clara Eugènia; la reina Maria de Mèdici, reina mare a França després de la mort d’Enric IV; el duc de Màntua Vincenzo I Gonzaga, o el mateix Felip IV, rei d’Espanya, de qui va ser ambaixador en diverses ocasions. En això també es veu una mostra de com s’interrelacionaven les elits d’aquells temps.

Moltes d’aquestes obres requerien d’un gran format per decorar els sostres o les parets dels palaus i estances reials on anaven destinades. Això induïa a fer estudis preliminars que expressessin la idea i el disseny de la futura obra acabada, tant pel que fa al mateix autor, com per poder mostrar quelcom a les personalitats que l’encarregaven. Sigui pel motiu que sigui, Rubens va incorporar en la seva pauta professional, de manera innovadora, la realització d’un esbós pintat sobre tela o sobre fusta, que anava molt més enllà d’un apunt que dibuixés o presentés el resultat desitjat. Era un tipus de treball que no es practicava en la seva època i tan sols l’havien iniciat de manera aïllada alguns pintors italians. Hi ha constància d’aquests tipus d’esbossos per part de Polidoro da Caravaggio (1499-1543) i en especial  de Federico Barocci (1535-1612), l’obra del qual va poder conèixer Rubens durant la seva estada a Roma el 1606. També els trobem en l’obra del pintors venecians (1).

Són precisament Els esbossos pintats de Rubens el motiu d’una esplèndida exposició al Museu del Prado, en què es reuneix d’una manera excepcional  una gran quantitat d’aquests i on el que abans era un simple croquis o apunt, acaba essent una pintura de gran expressivitat degut a la destresa i força creativa del pintor flamenc. L’exposició, sota el patronatge del Museu Boijmans van Beuningen de Rotterdam  i del mateix Museu del Prado de Madrid, està comandada pels comissaris Friso Lammertse i Alejandro Vergara com a conservadors i experts del respectius museus (fig.1 i 2).

Fig.2  Hèrcules vencent la discòrdia  (c.1615-20)
Fig.1 Testis introduint el petit Aquil·les al riu Estígia (c.1635)

 

La pintura de Rubens és carnal i directa, en un intent de donar vida al que és el desig de la seva època o, almenys, el dels seus clients. En la seva pintura hi trobem el triomf del mite i l’al·legoria. La seva enorme capacitat per compondre  espais on aquells són representats el converteixen en un demiürg del món simbòlic i dels somnis de les corts europees. La seva obra  semblaria que vol enllaçar en un audaç equilibri, l’ideal dels clàssics i el que seria el pensament políticament correcte d’aquells governants. També hi trobem una vessant religiosa personal i sincera, que ve reforçada per l’impuls vigorós de la contrareforma.

En els seus viatges a Itàlia va descobrir més intensament el valor dels clàssics grecs i romans i es va deixar seduir pels artistes del Renaixement: Miquel Àngel, Rafael, Ticià, Correggio, Tintoretto, Il Veronese… com també és possible que conegués l’obra de Guercino (1591-1666), coetani seu i un del millor dibuixants del seu temps.

En aquests quadres-esbossos, la majoria pintats a l’oli sobre taula, el pintor hi plasma la seva creativitat de manera directa i espontània. Rubens ens introdueix en les al·legories del món clàssic o religiós, amb un gran domini del dibuix i dels volums de les figures, que es mouen lliurament dins els escenaris suggerits. Aquestes pintures conformen obres del tot reeixides: hi apreciem el traç, la línia reforçada d’un contorn anatòmic, o la pinzellada que testimonia l’ombra i el gest del personatge. Hi trobem l’impuls creador que s’insinua en   l’obra no perfectament acabada, o millor dit, no del tot calculada (fig.3 i 4).

Fig.4  Fragment del quadre Criada, nen i cuiner al costat d’una taula 
(c.1635-38)

És notable la quantitat que en va arribar a pintar (a centenars) i el gran nombre que apareixeran a casa seva després de la seva mort, tal com consta en la Specification dels seus bens artístics, amb la nota que diu: “Un gran paquet de dibuixos, de moltes belles i notables peces fetes per Afflymghen (el difunt)” (2). Això tan sols ja ens fa veure la importància i el valor que ell mateix els donava.

Els esbossos de Rubens conreen l’autenticitat d’una pintura, que cavalca entre
el mite i la realitat de l’humanisme que vol representar.

 

 

Bibliografia:

  • LAMMERTSE, Friso. Rubens, pintor de bocetos, Museu
    Nacional del Prado, Madrid 2018, p.14-17.
  • VERGARA, Alejandro. Op. cit. p. 46, fent referència a Muller (1989),
    Duverger (1984-2009) i Belkin i Healy (2004).
Article anterior

Microrelats

Següent article

El ‘Big Data’

Josep Pericot

Josep Pericot

Articles Relacionats

Editorial

Acció groga

26 de maig de 2018
Carles Riba i les seves versions d’Antígona i Electra, de Sòfocles
Local

Carta a la Dolors Bassa

26 de maig de 2018
Carles Riba i les seves versions d’Antígona i Electra, de Sòfocles
Medi Ambient

Canviar-ho tot perquè tot canviï

26 de maig de 2018
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies