Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

Pobles sostenibles (I)

Norbert Botella i VenturaperNorbert Botella i Ventura
24 de maig de 2013
a Medi Ambient, núm. 77 -maig- 2013, Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
Pobles sostenibles (I)

En aquest primer quart de segle, Catalunya té una tasca urgent a acomplir: la preservació del nostre medi ambient. I això significa comprometre’s en un nou paradigma social, polític i econòmic que ha de fer front a la greu crisi mediambiental.

D’ara endavant totes les polítiques que els catalans endeguem tant en l’àmbit nacional com en l’àmbit local s’haurien d’emmarcar sota els criteris de sostenibilitat. Aquest és el mot clau, el rovell de l’ou d’un nou llenguatge, d’una nova manera de ser i estar en el món. Una manera d’encarar les incerteses del futur des de una perspectiva més racional i positiva. Ara bé, què entenem realment per sostenibilitat? Segons l’informe Brundtland, aquest concepte es basa en la satisfacció de les nostres necessitats actuals, sense comprometre la capacitat de satisfacció de les generacions futures. És a dir, es tracta de deixar la casa neta i ben endreçada, abans d’apagar el llum.

En aquests darrers anys hem avançat molt en la recerca d’una concepció pràctica de la sostenibilitat, hi ha ciutats i pobles que ja viuen en entorns cent per cent sostenibles. Parlem de pobles alemanys que han vist els estralls de la pluja àcida en els seus boscos. Aquests municipis han reaccionat davant la catàstrofe i s’han posat a treballar. Curiosament, aquests pobles són avui econòmicament pròspers, perquè la nova economia que promou la sostenibilitat crea treball i riquesa.

Durant aquest mes d’abril, a Ginebra, es farà la setena conferència de ciutats i pobles sostenibles. Durant tres dies els municipis debatran les experiències que genera aquest nou paradigma social, cultural i vital. Torroella hauria de ser present en aquests congressos, perquè seria un indicador clar que la vila ha fet el pas definitiu cap a la via verda.

Assenyalem que desenvolupament sostenible ha de ser sinònim de riquesa econòmica, de viabilitat social (arrelament i dinamització de la població) i de manteniment ecològic dels camps de conreus, boscos i zones marines, sense afectar ni l’atmosfera ni les aigües superficials i subterrànies. Si no es donen aquestes tres premisses, no estem parlant d’un poble verament sostenible.

Els indicadors essencials, que farien de Torroella un poble sostenible, i, per tant, amb la possibilitat d’entrar en aquesta xarxa de pobles europeus, serien:

  1. L’autosuficiència energètica amb fonts d’energies alternatives i netes;
  2. La reutilització de les aigües residuals;
  3. La minimització de la producció de residus;
  4. El consum de productes locals i reciclats.

El tema de l’energia alternativa no és cap caprici; ans al contrari, és una necessitat peremptòria. Recordem que el Departament d’Energia dels EUA considera, en un informe escrit el 2005, que ja hem sobrepassat globalment la fase del Peak Oil (màxima extracció possible de petroli), i això vol dir, en conseqüència, que el cru ha entrat ja en una fase d’inestabilitat i volatilitat del preu, atès que cada cop és més difícil de poder ser extret. Aquest mateix informe concloïa que estàvem davant les portes d’una gran crisi energètica mundial, i instava al govern dels Estats Units a generar noves formes d’energia.

Volem que els pobles catalans i els seus paisatges tinguin un model de creixement sostenible, i per això, en els propers articles, intentarem analitzar diversos aspectes d’aquest nou canvi de paradigma.

Tags: medi ambientsostenibilitat
Article anterior

En Josep Borrat i Martí, del Mas Calafat

Següent article

Europa necessita canvis

Norbert Botella i Ventura

Norbert Botella i Ventura

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 
Economia

L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 

24 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies