Projecció digital al Cinema Montgrí

Si tot va tal com està previst, abans que s’acabi l’any el Cinema Montgrí disposarà d’un equip digital de projecció cinematogràfica. Aquesta important incorporació tècnica no suposarà l’eliminació total de la projecció clàssica, la cinta de cel·luloide (ara polièster) de 35 mm. La màquina de projecció d’aquest sistema es mantindrà disponible a la cabina i es podrà utilitzar sempre que sigui necessari. Els nostàlgics del cinema de sempre no deixaran de tenir l’oportunitat, encara que sigui esporàdica, de poder gaudir de la màgia del cinema de tota la vida, des del seu naixement ara fa quasi cent trenta anys, en el seu format original.

Amb el nou sistema, les pel·lícules vénen gravades en un disc dur que es connecta a un ordinador, el qual transmet la imatge al projector, i a través d’aquest projector la imatge queda reflectida a la pantalla.

La qualitat de la imatge projectada tant en definició com en lluminositat serà superior a l’actual i la grandària de la imatge serà la mateixa, la qual ocuparà tota la superfície de la gran pantalla del Cinema Montgrí, instal·lada l’any 1956.

Les còpies vénen encriptades i són accessibles mitjançant una contrasenya, clau secreta i personal que entrega la distribuïdora i que permet accedir a la informació continguda al disc dur, només vàlida per a la projecció a les dates i al nombre de passis contractats prèviament. Tot plegat suposarà un modus operandi més tècnic, però relativament fàcil i menys pesat que l’actual, perquè haver de muntar i desmuntar els rotllos de pel·lícula, un darrere l’altre, no deixa de ser una tasca feixuga. Per altra banda, poden sorgir nous problemes. Fins avui, quan una pel·lícula es tallava, es parava el projector, es treia la part dolenta i es tornava a afegir la pel·lícula encara que només fos amb un petit tros de cinta adhesiva. Amb el nou sistema, quan una projecció es pari, serà més complicat saber què fer.

Aquesta és una inversió important, però absolutament necessària per a la continuïtat del cinema. L’Ajuntament té previst incloure una partida en els propers pressupostos per finançar una part d’aquesta inversió. La resta l’avançarà el Cine Club Torroellenc, entitat cultural sense ànim de lucre amb la qual l’Ajuntament té signat un conveni per a la gestió d’aquesta activitat.

El Cinema Montgrí comença una nova etapa de la seva llarga història des que va començar a funcionar com a teatre el 25 d’agost de 1928. Durant uns anys, va alternar la seva funció de teatre i cinema fins que a la mateixa data de l’any 1956 es va anul·lar la possibilitat de continuar oferint representacions teatrals, es varen suprimir les llotges (camarilles), es va anul·lar l’escenari  i davant seu s’hi va col·locar una gran pantalla de cinemascop, que fins avui encara perdura. Ara es posa al dia amb les noves tecnologies i això farà possible la seva supervivència. Cal que això sigui un atractiu més perquè el públic de Torroella i l’Estartit, el dels pobles veïns, el que ens visita els caps de setmana i a l’estiu, grans i petits, puguin continuar gaudint de la màgia del cinema. De tots depèn la continuïtat del Cinema Montgrí.