Les persones que ja tenim una certa edat hem pogut veure com s’han fet realitat, en els darrers trenta anys, moltes actuacions municipals que han transformat la vida dels ciutadans de Torroella i de l’Estartit.
La llista és llarga, però podem destacar-ne: els centres d’atenció primària (CAP), l’institut, el poliesportiu, la sala polivalent de l’Estartit, les rehabilitacions dels centres urbans i, especialment, per les seves característiques històriques i arquitectòniques, la del nucli antic de Torroella (pl. de la Vila i voltants, pl. d’Ernest Lluch, pl. dels Dolors), llocs de trobada cívica ja consolidats com el Consell Municipal de l’Estartit, des d’on es fa realitat la descentralització d’aquest nucli, i Can Quintana-Museu de la Mediterrània, avui reconegut centre de documentació i de trobades i debats culturals de tot tipus, però sovint relacionats amb aquest mar tan nostre.
Quan es va planificar la nova Torroella en el Pla general d’ordenació urbana de l’any 1983 es varen començar a traçar directrius de futur, algunes es feren realitat al cap de poc (llar de jubilats El Recer, jardins John Lennon, aparcaments de la carretera de l’Estartit, plaça de l’Empordà, parc de la Pineda), d’altres es varen concretar en el PGOU del 2001. Aquest és el cas de l’originàriament anomenat parc de l’Horta d’en Radressa i la seva àrea d’influència, una zona de devesa, ben a prop de Fora Portal i que hauria de suposar un espai ampli amb moltes funcions:
a) Equilibri territorial. Aquest espai obre una nova entrada a la vila que servirà d’equilibri a l’expansió natural d’aquesta cap a l’est. Així, el nucli històric, que podria quedar arraconat en un extrem del nucli urbà, no perd la seva funció de centre neuràlgic de la vila i continua amb la seva funció de lloc de reunió i trobada cívica, comercial, cultural i festiva de la població, i és el que li dóna identitat. Ningú pot negar que actualment la pl. de la Vila i els seus voltants han aconseguit una vitalitat que certifica aquesta funció que cal que continuï.
b) Nous accessos a la vila. En un futur no massa llunyà, aquesta nova entrada a la vila s’haurà de fer més evident amb el accessos des de l’antic escorxador cap a aquesta zona, seguint el rec de Molí, programats en el PGOU, i que hauran d’ajudar a descongestionar l’entrada a Torroella, actualment difícil, sobretot a l’estiu, i propiciar l’accés als aparcaments que ja existeixen. L’hipotètic projecte d’una variant, per si sol, no solucionarà l’entrada a la vila pel pont.
c) Zona d’equipaments i obertura cap al riu. Aquesta és una zona de grans espais verds, propers al riu, on ja s’ha fet realitat l’equipament que Torroella necessitava: el local polivalent, el recinte firal, el centre de convencions, l’auditori (podem anomenar-lo i pensar-lo per a molts usos), avui ja batejat i conegut com a Espai Ter, un nom penso que ben maco i que pot englobar tots aquests usos.
Inaugurat per la Fira de Sant Andreu, vàrem poder comprovar com n’era d’escaient i quin goig feien els estands comercials que s’hi instal·laren. Al llarg dels darrers mesos s’hi ha celebrat la Fira de la Cervesa, la Fira Rebaixa, l’acte musical Voces Finis Terrae, dins els actes de la VII Trobada de Música de la Mediterrània, la fira Oci Empordà i el darrer esdeveniment celebrat el dia 9 de juny amb motiu de la Fira de la Màgia, un magnífic espectacle sobre la sorprenent Història de Mr. Snow.
Un grup de torroellencs entusiastes no han escatimat esforços per organitzar un esdeveniment que podem considerar extraordinari i que ha omplert de màgia els carrers de Torroella. Durant aquest dissabte, als acollidors carrers estrets del centre de la vila hem pogut trobar un mercat màgic, una gala de mags joves, un taller de manualitats o un taller d’iniciació a la màgia, a part d’una trentena d’espectacles que per carrers i places han enartat durant un dia milers de persones. Esperem que el 12 que contenia el logotip de la primera fira de la màgia sigui l’indici esperançador que aquest esdeveniment ha de continuar en anys successius i que, amb l’ajut de tots, es pugui consolidar.
A l’Espai Ter, el dissabte a la nit s’hi van aplegar unes sis-centes persones que van aplaudir un espectacle de màgia de molt alt nivell. Tothom va poder corroborar com aquest era un digne espai per a la celebració d’esdeveniments com aquest i d’altres que estem esperant celebrar-hi, com els concerts del Festival de Música. L’afició musical torroellenca i la que ens visita cada estiu per gaudir de la bona música ho està esperant. Només cal que es complementi les instal·lacions que hi falten, un seria les grades desmuntables que millorarà la visibilitat de l’escenari i un altre el condicionament de l’acústica. Un pas definitiu per complementar un projecte que és molt més que un edifici. Un projecte de la Torroella del futur que, malgrat els temps difícils que corren, amb un petit esforç, ja no albirem massa llunyà.