Emporion
Dissabte, 26 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

Sequera previsible i el cul a l’aire

Gent del TerperGent del Ter
21 d'abril de 2023
a Medi Ambient, Opinió
Temps de lectura: 5 minuts
Sequera previsible i el cul a l’aire

Gent del Ter va visitar Sant Romà de Sau per veure un paisatge que esperem no haver de contemplar mai més. Vam gaudir d’una vall que només coneixíem inundada, del campanar romànic que resisteix sota les aigües i ens preguntem: com s’ha pogut arribar a aquesta situació si fa més de vint anys que breguem amb el tema de l’aigua?

Per desconeixement de la problemàtica i de les solucions, no serà.

-L’any 2000, junt amb altres grups ecologistes, economistes, polítics ecologistes, periodistes, biòlegs i professors d’arreu del principat, vam assentar les Bases de la Nova Cultura de l’Aigua a la Cimera d’Albons. En aquell moment, les solucions oficials eren marcades pels enginyers, semblava que tot es podia arreglar transvasant  aigua d’una conca amb «excedents» a una de «deficitària», era el moment del transvasament Tajo-Segura, del Plan Hidrológico Nacional, quan l’Ebre havia d’arribar a Alacant i el Roine a Barcelona. Per sort, l’Ebre no es va acabar de transvasar i el Roine tampoc (ara els francesos tancarien l’aixeta perquè a ells tampoc els hi plou i estaríem hipotecats per una canonada).

– Girona, per la Llei del Ter del 1959, transvasava els sobrants d’aigua cap a Barcelona mentre quedessin 3 metres cúbics per segon al pas del riu per Girona, molts cops ni s’arribava a complir. A part d’aquesta barbaritat, el pobre Ter, riu Mediterrani, sotmès a canvis de cabal segons les èpoques de l’any, també dona aigua a la Costa Brava, part del Vallès i del Maresme. Vam ser protagonistes d’una anècdota que il·lustra aquestes incongruències. Una associació de Castellar del Vallès ens va convidar a fer una xerrada al poble, tenien deus d’aigua boníssima que venia de Sant Llorenç del Munt, s’oposaven a que els connectessin amb la canonada del Ter i ens demanaven ajuda per oposar-s’hi; evidentment aquella connexió ja deu arribar fins a Terrassa. Amb la interconnexió de xarxes,⁰ els rius deixaven de circular a l’aire lliure, de ser les artèries vives del territori, passaven a circular per canonades i eren regulats per claus de pas.

Mentrestant, la contaminació de les zones vulnerables seguia, amb la conseqüent contaminació dels aqüífers per nitrats, adobs, herbicides i/o pesticides i les fonts, ¿tornarien a rajar aigua potable?

  • Calia disminuir el consum d’aigua fins a 150-180 l. / habitant / dia (penseu que un nen subsaharià només gaudeix de 5 l. /dia, i a vegades ni es potable) i actualment se’ns demana arribar a 230 l. /hab. / dia.
  • Guardar l’aigua quan n’hi havia, ser previsors (cisternes, dipòsits pluvials, alimentar els aqüífers,…)
  • Regenerar i dessalinitzar aigua.
  • Deixar de transformar zones de secà en zones de rec ( Monegros, Segarra-Garrigues,…)
  • S’havien de protegir els « runams salins» (muntanya de sobrants de sal a Sallent) que contaminen el Llobregat a Sallent-Súria.
  • Calia disminuir l’ús d’aigua de luxe ( piscines, gespes al·lòctones, camps de golf, parcs aquàtics,…) .
  • Limitar les noves urbanitzacions ja que generen més demanda d’aigua.
  • Adequar el sistema de rec més eficient segons la zona i tipus de cultiu.
  • En definitiva, actuar preventivament i actuant sobre l’oferta, per tal de disminuir la demanda, fent projectes més adequats als temps actuals.
  • Segons fonts de l’ACA (Agència catalana de l’Aigua), a Catalunya es perd 1/4 de l’aigua potable per pèrdues a les canonades, són 134 Hm3 /any o  47 l./hab./dia, l’equivalent a un pantà de Sau cada any. És molt dur saber que a Badalona hi ha una canonada, al barri del Canyet, d’aigua del Ter que perd 180.000 l./dia ja fa 17 anys, o sigui, que n’ha perdut 1.116.900.000 l. en tot aquest temps i que per reparar-la encara haurem d’esperar 3 o 4 anys. 
  • Actualment només el 15% de l’aigua dels aqüífers és de qualitat i regenerar-los és de difícil solució, sobretot si no hi ha moratòries de contaminants i no plou.  No entenem com encara es segueixen fent macro-granges si ja sabem que la terra no pot absorbir tants de purins. 
  • Com pot ser que es llencin les 3/4 parts de l’aigua dels dipòsits pluvials del metro de Barcelona?
  • Cal seguir aprovant noves urbanitzacions que depenen de l’aigua del Ter?
  • Pot ser que en tants avenços tecnològics no hi hagi res preparat per emmagatzemar aigua quan ve un aiguat?
  • Es pot permetre que es vagin donant permisos per usos de luxe com piscines, camps de golf, parcs aquàtics…?
  • Darrerament, en l’àmbit agrari, s’ha posat al mateix sac la producció ecològica i la integrada amb el que s’assegura la indústria dels fitosanitaris més o menys contaminants.

– Fa més de vint anys, coneixedors de la Directiva Marc de l’Aigua d’Europa que pregonava la sostenibilitat de conques hidrogràfiques (una conca ha de ser autosuficient amb les seves aigües superficials i subterrànies), vam arribar a les següents conclusions:

Si fa vint anys vam arribar a conclusions tan raonables com estrènyer el cinturó, a decréixer per sobreviure ja que s’havia traspassat la capacitat de càrrega del territori, ara la paraula DECREIXEMENT està demonitzada, sembla ser que tot el que no sigui SOSTENIBLE no genera negoci.

Han passat molts anys i ha plogut massa poc des de llavors. Esperem que les noves generacions tinguin més seny que ganes de dominar la terra.

27-3-23
Maria Lloveras

Tags: sequera
Compartir1EnviarEnviar
Article anterior

A quin món anem?

Següent article

Entrevista al poeta Marcel Riera al 10è Berenar Literari de la llibreria El Cucut

Gent del Ter

Gent del Ter

Articles Relacionats

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter
Local

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter

15 de juliol de 2025
Reflexions Horacianes (VI)
Opinió

Reflexions Horacianes (VI)

13 de juliol de 2025
Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja
Cultura

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja

5 de juliol de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies