El passat 19 d’agost, de bon matí, vàrem començar a veure pels camps de pomeres un increment de moviment de personal, tractors i altres elements relacionats amb la collita d’aquesta fruita. Ja feia uns dies que es podia percebre un increment de colorit, com una mena de nombrosos fanalets de fira, com els definiria el mestre Pere Blasi, grocs, vermells o d’un verd lluent que ressaltaven del fons d’un verd més negrós dels arbres mare d’on penjaven. La collita de la poma d’aquest any s’havia avançat i això era un bon presagi. El temps amb temperatures altes, sobretot les de les nits, absència de pedregades, de ventades fortes o fins i tot de glaçades que, rarament, però en algunes ocasions, s’havien produït, ho havien afavorit. A causa d’aquesta concentració de nits càlides, s’havien hagut d’afrontar diversos episodis de calor extrema i això havia afavorit que la poma fos més dolça.
D’aquesta poma, reconeguda amb la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, de la qual el Baix Ter, i dins d’aquest territori el municipi de Torroella de Montgrí n’és un productor important, se’n conreen varietats clàssiques com la poma golden i les red delicious, i s’hi han sumat en els darrers anys la granny smith, les gala, la fugi i la pink lady, que es cull més tard. Tot plegat com a Poma de Girona. Es calcula, segons dades aportades per la Fundació Mas Badia de Canet de la Tallada, que es colliran aquest any 87.180 tones, que representen un 12% més que l’any passat, quan es varen recol·lectar 77.539 tones, la pitjor collita dels darrers cinc anys. A tot Catalunya es calcula que es recol·lectaran unes 300.000 tones, de les quals un 29 % seran de Poma de Girona.
Segons paraules del president de Poma de Girona Llorenç Frigola, tot celebrant els bons resultats d’aquest any, cal incentivar els productors en la investigació i la innovació. És a dir: afrontar el repte dels nous temps sobretot en allò que té que veure amb la preservació de l’entorn; ser un referent en les bones pràctiques mitjançant la reducció i, en molts casos, l’eliminació dels fertilitzants químics; millorar les varietats, i com és lògic, la producció.
Des d’aquestes pàgines ens congratulem dels bons resultats d’aquesta anyada i encoratgem els productors a afrontar aquests nous reptes, la qual cosa afectarà positivament l’economia agrària i els llocs de treball que es creïn en el nostre municipi, coberts majoritàriament per migrants. Una activitat agrària adaptada a les necessitats dels nous temps. En aquest sentit, els productors de la Poma de Girona han obert un camí basat cada vegada més en la rendibilitat i la productivitat, però avançant-hi des de i per la sostenibilitat.
Si aneu als mercats dels pobles dels voltants, on pagesos i pageses d’aquesta vila van a vendre fruita i verdura, veureu que són apreciats per un producte de rigorosa proximitat: la poma de Torroella.