D’un temps ençà, la natura ens està fent seriosos advertiments perquè posem fre d’una vegada per totes a la contaminació en general i especialment a l’atmosfèrica. Un dels seus avisos s’ha materialitzat arreu del món en un canvi climàtic hostil, acompanyat d’uns fenòmens meteorològics desfavorables cada vegada menys espaiats, més intensos i violents. No fa pas gaires dies els hem patit a les nostres terres en forma d’inundacions i temporals, que han deixat importants danys al nostre municipi i han afectat durant uns dies la nostra qualitat de vida.
La majoria de la comunitat científica està d’acord a atribuir l’origen del canvi climàtic a les emissions de gasos que provoquen l’escalfament del planeta i alteren l’equilibri atmosfèric; però fa pocs mesos, desoint els seus consells i recomanacions, va quedar palès que els països que més contaminen no tenen cap voluntat ni d’aturar les emissions ni de posar-hi remei. Així doncs, tot fa pensar que el canvi climàtic serà un hoste ingrat que s’ha instal·lat al planeta per quedar-s’hi durant molts anys. Dissortadament hem de ser pessimistes i no hem d’esperar que els greus problemes de contaminació s’arreglin a curt termini; falta la voluntat de buscar el consens per trobar-hi solució per part de molts dels qui governen el món.
L’últim temporal ha evidenciat, o ha deixat més clar del que ja era, que al nostre país hi ha zones molt vulnerables a la meteorologia que comporta el canvi climàtic. Episodi rere episodi hem de lamentar la pèrdua de vides humanes, d’animals, o veure com es perden importants infraestructures, com s’ocasionen danys ecològics irreparables i pèrdues i desperfectes en altres sectors. Però a més llarg termini, una de les conseqüències més preocupants serà la pujada del nivell del mar, que inundarà amplies zones d’alt valor ecològic i moltes altres d’habitades.
Una vegada sabem que es tardarà moltíssims anys a conscienciar a tothom i aplicar solucions, només ens queda protegir-nos preparant uns plans per minimitzar els efectes d’un canvi climàtic que ja no podem evitar ni controlar. De ben segur que els episodis de temporals, tempestes i inundacions es repetiran, i potser amb més violència. A partir d’ara, les actuacions immediates corresponen als governs, a les diferents administracions i als polítics, que han d’elaborar i executar uns plans d’adaptació del territori al canvi climàtic per minimitzar els danys que la meteorologia adversa pugui causar.
Els polítics han d’utilitzar el poder que els ha atorgat el poble per alguna cosa més que apujar impostos o fer promeses que no es compliran. S’han de posar a treballar per garantir un medi ambient compatible amb un futur allunyat de sobresalts, tan per la present generació com per a les futures. No n’hi ha prou, és inútil i decebedor veure com els polítics sobrevolen les zones afectades o s’hi presenten amb el cotxe oficial, amb un discurs carregat de bones paraules i amb les incertes promeses d’unes ajudes que moltes vegades, amb la coneguda excusa que no hi ha diners, no es compliran o en el millor del casos arribaran massa tard. Ara més que les ajudes -que també són necessàries- es demanen solucions.
Soc conscient que moure la maquinària de les administracions per una tasca tan gegantina i costosa com aquesta serà lent i comportarà sacrificis, però si us plau, comenceu a posar fil a l’agulla ara mateix! Si, com és previsible, en els propers anys hem de suportar més situacions com les viscudes, seran més suportables si sabem que s’està treballant perquè en un futur no massa llunyà es puguin minimitzar els seus devastadors efectes.
Senyors governants, menys paraules, menys promeses i més fets, ara és el moment d’elaborar i executar uns plans d’adaptació climàtica que ajudin a mitigar els efectes de tot el que malauradament està per venir. No espereu massa, potser demà ja serà massa tard.