Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2016 núm 111 -març- 2016

Valorar ‘el mòbil’

Josep FusterperJosep Fuster
24 de febrer de 2016
a núm 111 -març- 2016
Temps de lectura: 4 minuts
Valorar ‘el mòbil’

La difusió mediàtica que s’ha originat al voltant del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil,  celebrat a Barcelona el últims dies de febrer, m’ha donat peu i tema per escriure aquest article dedicat a un giny tan extraordinari que tots coneixem com “el mòbil”.

Aquest petit aparell d’aparença senzilla i humil s’ha convertit per a moltíssimes persones en un company inseparable, integrat amb tal força a les nostres vides, que ha esdevingut un element totalment imprescindible. Malgrat això, poques vegades ens aturem a pensar en la meravella tecnològica que representa i moltes menys a valorar-lo com es mereix.

Motivat tan sols per la temàtica de l’article, permeteu-me que faci una diferenciació entre les persones de certa edat que hem vist el naixement i evolució de les noves tecnologies, l’electrònica i especialment la telefonia, i unes altres de molt més joves, que van néixer quan aquestes començaven a implantar-se massivament i no han tingut ocasió ni de conviure ni d’utilitzar les d’abans. La diferenciació pot ser un matís important, perquè crec que marca diferents maneres de valorar-lo.

Per als primers, el mòbil és un objecte corrent, integrat al seu entorn i que, des de sempre, ha format part activa d’un determinat estil de comunicar-se, jugar o distreure’s. Per als més grans, tot i que també l’hem integrat a les nostres vides i gaudim de les seves aplicacions, se’ns fa més fàcil saber apreciar i valorar en major grau la meravella tecnològica que guarda dintre, sobretot si alguna vegada ens veiem evocats a recordar els seus orígens o els seus ancestres.

Les següents paraules, tot i que poden semblar una referència a segles passats, intenten tan sols recordar que, fa poc més de cinquanta anys, per telefonar -en aquells anys el telèfon de paret o sobretaula només tenia aquesta funció- s’havia de fer forçosament a través d’una operadora de centraleta. Se solia comentar, a tall de broma, que aquelles operadores, juntament amb el capellà, eren les persones més ben informades dels pobles. A la nostra vila, la centraleta estava situada al primer pis del carrer, actualment, Primitiu Artigues, n. 19; als últims anys, les encarregades de fer-la  funcionar van ser l’operadora popularment coneguda com la Sra. Rossita de Teléfonos, la Sra. Francisqueta Riera i la Sra. Maria Pons, que de manera manual combinaven les clavilles per establir la connexió telefònica demanada. Que lluny que queda tot això, oi?

A començaments dels anys seixanta, si no recordo malament el 1964, la telefonia al nostre municipi va fer un pas de gegant en implantar-se el sistema automàtic, que va permetre establir comunicació directa sense passar per centraleta entre els abonats de la vila i, progressivament, amb els de poblacions de l’entorn. Aquest sistema, ara d’ús molt minoritari, encara està vigent.

Malgrat que la tecnologia mòbil analògica va començar el 1979, no va ser fins al 1992 quan es va començar a desplegar i a implantar-se de forma remarcable la nova  telefonia mòbil digital, que fins a dia d’avui no ha parat d’evolucionar de manera espectacular.

Els primers mòbils o inalàmbrics, molt voluminosos, dotats d’una petita pantalla i un gran teclat, incorporaven una electrònica molt elemental que permetia poques aplicacions, podríem dir que l’única o principal era la d’agenda. Aquells vetusts ginys, ràpidament van deixar pas a altres generacions de tecnologia, que de manera accelerada van possibilitar que les aplicacions s’anessin multiplicant en qualitat i quantitat de forma exponencial. Avui, aquest quasi omnipotent aparell, que té reservat un lloc preferent a les nostres butxaques o bosses de mà, connectat a Internet esdevé una font inesgotable d’informació, coneixements i notícies; ens permet comunicar-nos amb els altres: mitjançant la veu, enviant o rebent missatges de text, fotografies, vídeos, documents, o connectant amb les diferents xarxes socials, etc. A voluntat, pot esdevenir un aparell de televisió, ràdio, navegador GPS, càmera fotogràfica o de vídeo, traductor d’idiomes, reproductor musical, calculadora, gravadora, i podria continuar amb centenars d’aplicacions…

Els que hem conegut els seus ancestres, tot i haver incorporat aquesta petita meravella a les nostres vides, no hem perdut encara la capacitat de sorprendre’ns i meravellar-nos quan apareixen noves generacions de tecnologia que comporten altres aplicacions que superen sempre amb escreix las anteriors ja de per si fantàstiques. Quan la capacitat de sorpresa i admiració ens porta algunes vegades a recordar el progrés i les transformacions sofertes per la telefonia al llarg dels últims cinquanta anys, acabem inevitablement plantejant-nos sempre la mateixa pregunta: fins on arribarà la tecnologia del mòbil?

La pregunta no té resposta, però se sol contestar d’una manera una mica abstracta tot dient: “Arribarà molt lluny…” I això és tan cert, que fins i tot es fa impossible imaginar-ho.

 valorar

 

Tags: opinió
Article anterior

Muriel Casals va morir la matinada del diumenge 14 de febrer del 2016

Següent article

L’impuls urbanístic d’una època

Josep Fuster

Josep Fuster

Articles Relacionats

núm 111 -març- 2016

Muriel Casals en el record i l’admiració

24 de febrer de 2016
Hem estrenat el “Parc Revista Emporion”
núm 111 -març- 2016

Hem estrenat el “Parc Revista Emporion”

24 de febrer de 2016
Correspondència
núm 111 -març- 2016

Correspondència

24 de febrer de 2016
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies