1a trobada de madiació escolar del Baix Empordà 

Els joves escriuen

Els joves escriuen

El dia 5 de març, es va celebrar la primera trobada de Mediació escolar del Baix Empordà a Palafrugell.
Hi van participar els alumnes mediadors de l’IES Puig Cargol de Calonge, de l’IES Baix Empordà de Palafrugell i de l’IES Montgrí de Torroella de Montgrí, amb un parell de professors acompanyants per centre i alguns professors d’altres instituts.En arribar, la regidora d’Educació de Palafrugell, Sra. Núria Ribas, i l’impulsor del Programa de Mediació i Convivència de la Generalitat, Sr. Pere Led, ens van donar la benvinguda.

A continuació, la Sra. Gemma Feliu i el Sr. Marçal Baig, tots dos mediadors del Centre de Mediació i convivència de Palafrugell, ens van fer una conferència sobre  “La mediació és al carrer”. Un dels trets més importants que ens van recordar va ser que l’objectiu del programa de convivència i mediació escolar consisteix en fomentar la convivència a partir de les relacions positives i de la resolució pacífica de conflictes en el sí de cada centre, i que ells pretenen el mateix a nivell dels veïns d’un municipi.

Al finalitzar aquesta conferència, en va venir una altra: La mediació en l’àmbit de la justícia juvenil, presentada per la Sra. Imma Malibrán, mediadora de l’Equip d’Assessorament Penal de Menors del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Va exposar aquells casos que els arriben a Justícia i que consideren que es poden resoldre a través d’una mediació.

En acabar les dues conferències, a partir d’un joc, vàrem fer dos grups amb els alumnes dels tres centres participants, i, a partir d’unes preguntes havíem de parlar sobre que pensàvem de la mediació al nostre Institut, si creiem que tots el conflictes eren mediables, com ens sentíem com a mediadors,…

A l’hora de dinar, els nois i noies del Cicle Formatiu de cuina i pastisseria de l’IES Baix Empordà ens havien preparat un menjar boníssim.

Havent dinat, va haver-hi l’última conferència: “Els reptes de la mediació en l’entorn actual”, a càrrec del Sr. J. Miquel Pérez, responsable del Programa de Convivència i mediació de la Direcció General d’Innovació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Després de la conferència, un parell de representants de cadascun dels grups de treball del matí, varen llegir les conclusions de tot el que s’havia parlat en els grups. Al final de tot, ens van lliurar uns certificats de participació.

Penso que va ser una experiència important, tant pels alumnes com pels professors, perquè vàrem reflexionar sobre el que fem diàriament, i vàrem intercanviar opinions i idees que ens poden  servir per millorar el funcionament del Servei de Mediació del nostre centre.