L’aparició de noves formes de vida i de nous formats d’equipaments comercials ha amenaçat i posat en perill aquesta funció comercial i social del nucli antic. La pèrdua del petit comerç al centre de la població faria perillar la dotació de vida d’aquest espai.
Amb aquest projecte es va aconseguir identificar i catalogar el nostre patrimoni (Llibre Blanc del Patrimoni) i preservar-lo (Ordenança de protecció del paisatge urbà) amb més de 800 fitxes de protecció. Es va iniciar una campanya de rehabilitació de façanes durant la qual es van rehabilitar les façanes de la plaça de la Vila i de molts altres edificis públics i privats, i es va iniciar la rehabilitació de carrers i places fent-los més adequats i agradables per passejar i comprar, que són dues activitats complementàries que cal poder fer amb comoditat.
Al cap de cinc anys d’haver-se iniciat aquesta rehabilitació els resultats que es poden evidenciar són, fins aquest moment, satisfactoris. No hi ha dubte que la transformació del centre del nucli històric de la vila ha propiciat el passeig i el desenvolupament comercial que ha atret torroellencs i gent de les rodalies a comprar, passejar i gaudir de les propostes culturals que es fan en aquest nucli.
És una llàstima que aquest pla de restauració i rehabilitació s’hagi aturat. Durant quatre anys no s’ha fet cap més carrer i aquesta és una tasca que no s’hauria d’aturar. Sense presses, però sense pauses.
Si el nucli antic, el que ens dóna identitat, el moll de l’os de la vila, funciona, el negoci dels comerços pot funcionar i la via de relacions socials, la convivència més humana i la qualitat per sobre de la quantitat pot ser una norma de conducta que ens beneficiï a tots.