Els joves escriuen
Els arxius o fonts patrimonials privats són el conjunt de documents que deriven de l’administració d’un patrimoni familiar transmès de generació en generació. Reflecteixen l’evolució històrica, social i econòmica de la família propietària i del seu entorn. Qualsevol família, independentment del volum del seu patrimoni, en pot acumular un. Des de la direcció del centre se’m va proposar, com a treball de recerca, l’anàlisi d’un fons patrimonial privat, el de la família Mercader-Galibern.
Dins d’un fons patrimonial trobem diferent documentació. En el meu treball vaig analitzar un total de 592 documents, separant la premsa, les revistes, les postals, etc. Els assignava un número d’ordre i anotava l’any, la data, una breu explicació del contingut, el número de pàgines, el tipus de documentació i alguna observació destacada.
Desprès d’organitzar i conèixer el contingut del fons, en vaig destacar els personatges més importants i en vaig elaborar un context històric. Els documents són un reflex molt fidel de la societat. L’anàlisi i la contextualització del fons em van permetre accedir a molta informació relacionada amb la història local de Torroella de Montgrí. Per tal de mostrar aquest paral·lelisme i els canvis que ha patit el nostre poble durant els últims segles vaig seleccionar diversos documents que vaig fer servir com a exemple social, cultural, territorial, econòmic i polític.
L’exemple de caràcter social està basat en dues cartes personals que parlaven del conflicte de l’arròs a Pals entre Robert Robert i Surís i Pere Coll i Rigau. Aquestes cartes em van permetre mostrar el canvi de la societat estamental, dividida en privilegiats i no privilegiats, a la societat de classes, gràcies a la implantació de la igualtat jurídica, a mitjans del segle XIX.
Una carta personal també va ser l’origen de l’exemple cultural, ja que indirectament parlava de l’estiu que va passar a Torroella i l’Estartit el pintor impressionista català Joaquim Mir. L’esborrany d’un document oficial de 1816 detallava la situació i la formació de la pineda de l’estany de Poma i dels Saions; per tant, també indirectament informava dels canvis territorials d’aquella zona on ara hi ha el golf Empordà. Per l’exemple de caràcter polític vaig seleccionar un document oficial que detallava com va afectar la reforma de la llei agrària, durant la Segona República, a un terratinent de Torroella. I finalment, diversos documents sobre “La Compañia Torroellense de Electricidad” em van permetre analitzar l’empenta econòmica que va suposar la instal·lació de l’enllumenat públic al poble, l’1 de gener de 1898.
Desprès d’acabar tot el treball, me n’adono de tot el que he après. Els documents antics i privats són més propers a la societat, ens ajuden a entendre les formes de comunicació, els canvis socials i polítics, ens apropen als esdeveniments passats i ens ajuden a comprendre’ls. Per tant, són imprescindibles per completar la història d’un poble i d’un país.