Emporion
Divendres, 4 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Opinió

Vuit mil milions de persones

Xavier FerrerperXavier Ferrer
28 de novembre de 2022
a Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
Vuit mil milions de persones

Damián, nascut a la República Dominicana, el dia que el planeta assolia els 8.000 milions de habitants.

Fa pocs dies es va produir un fet que va passar força desapercebut entre mig dels problemes que ens afecten i que són de plena actualitat, com la guerra d’Ucraïna, la cimera a Egipte sobre el canvi climàtic COP27, les eleccions al Senat i al Congrés dels Estats Units i la reunió del G20. El fet al qual em refereixo és que la humanitat ha arribat als vuit mil milions de persones vives i la xifra no para de créixer.

Si analitzem l’evolució de la població mundial veurem que el creixement és exponencial, atès que, només fa 122 anys, a l’inici del segle XX, hi havia al món mil cinc-cents milions de persones i cinquanta anys després, el 1950, tot hi haver patit dues guerres mundials amb molts de morts, la població mundial es va duplicar i va arribar als tres mil milions. I cinquanta anys desprès, el 2000, es va tornar a duplicar i va arribar als sis mil milions. I vint-i-dos anys després, avui en dia, hem superat la xifra de vuit mil milions. I els experts preveuen que la humanitat arribarà als deu mil cinc-cents milions, per estabilitzar-se després. Per tant, en menys de dos cents anys la població mundial s’haurà multiplicat per set, que és molt. El repte que es presenta és que aquestes persones puguin viure amb benestar i dignitat. En contra hi tenim que la utilització d’energia i d’altres recursos naturals s’incrementa, perquè cada cop s’incorporen més persones a l’ús de l’energia que garanteix una millor qualitat de vida. Per altra part, destacar que aquest increment de població és fa més evident en estats en vies de desenvolupament, com posem per cas a l’Àfrica, on s’espera que d’aquí a pocs anys hagi crescut la població de vuit-cents milions de persones, fet que provocarà onades de migracions, si no som capaços de generar oportunitats i benestar en els estats d’origen. I, per contra, en els estats desenvolupats succeeix el contrari, la població decreix i es necessita la immigració per mantenir els alts estàndards de benestar, com és el cas dels estats de la UE, que actualment no arriben a ser el 6% de la humanitat, quan fa pocs anys representaven el 15%.

Així, el creixement, constant en número i desigual en zones econòmiques, de la població mundial condiciona de ple el futur del planeta, tant pel que fa a l’explotació del medi natural, com dels canvis geopolítics i econòmics, amb el sorgiment i la consolidació de noves àrees influents com l’Índia, que aviat superarà la Xina en nombre d’habitants, la mateixa Xina o d’altres estats asiàtics i africans.

Faríem be de considerar el creixement de la població mundial com un repte de la humanitat, al mateix nivell del canvi climàtic, la gestió de l’energia i de l’aigua o les migracions, amb l’aplicació de polítiques que garanteixin el benestar de tota la població, que potenciïn oportunitats per a tothom i evitin les desigualtats. Només tenim un planeta i l’estem explotant en excés. Es tracta de revisar i canviar comportaments, tant les institucions, com les empreses i també els ciutadans, cap a un futur sostenible, amb l’objectiu de deixar un món habitable als nostres fills i nets.

Reproduït d’El Punt-AVUI del dia 22 de novembre de 2022

Tags: opinió
Article anterior

Piràmides egípcies i estadis qatarís

Següent article

La cuina d’en Joan Mitjà

Xavier Ferrer

Xavier Ferrer

ECONOMISTA I POLITÒLEG

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies