Ens fem ressò del “Manifest de Torroella” fruit de la Jornada “L’eòlica marina, compatible amb el mar de l’Empordà?” celebrada el passat dissabte 20 de gener a Torroella, organitzada per la Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí.
L’eòlica marina, compatible amb el mar de l’Empordà?
Manifest Torroella de Montgrí
1. La transició energètica és absolutament imprescindible davant a un canvi climàtic, que en els seus pitjors escenaris comprometrà greument el model actual de desenvolupament basat en un creixement continu.
2. Es demostra que no anem per bon camí ja que les emissions mundials de GEI no paren de créixer i l’increment de la temperatura a la Terra està molt proper als límits de l’Acord de París.
3. No obstant això, no qualsevol tipus de transició energètica és vàlid i creiem que s’ha de fonamentar en les possibilitats d’una generació propera i distribuïda i no en replicar el sistema de le energies fòssils, amb grans centres de producció i llargs transports que perden l’eficiència.
4. A l’àmbit marí, el desplegament que es pretén fer de l’eòlica marina (que tot just representa un 10% del mix de renovables segons els objectius als horitzons de 2030 i 2050) el considerem erroni pels seus efectes sobre la biodiversitat, el paisatge i el sistema econòmic.
5. És un dilema fals afirmar, com fan alguns, que és millor assumir aquests impactes sobre el territori que la pèrdua total dels ecosistemes que produiria l’escalfament que es preveu, donat que és possible fer compatibles la transició energètica amb la conservació dels valors del territori.
6. La zona davant del Golf de Roses, que els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) han determinat que és apte per a generar energia eòlica marina, constitueix un cas molt atípic donat que es pretén situar en la zona de més elevada biodiversitat de la Mediterrània Occidental, en una àrea envoltada d’espais protegits i damunt d’una zona de reserva de pesca per a una gestió sostenible dels caladors.
7. Curiosament, molt abans de l’aprovació del POEM, s’havien presentat ja set projectes, amb una suposada concurrència competitiva donat que comparteixen en gran part els estudis ambientals. La majoria de les empreses que han mostrat el seu interès tenen, ara per ara, gran part del seu negoci a les energies fòssils pel que es replica un model de producció industrial que entenem equivocat en el cas de les renovables.
8. Per acabar d’adobar-ho, la Generalitat de Catalunya (que no ha tingut cap competència en l’aprovació dels POEM ni les tindrà en l’avaluació ambiental dels projectes ni en l’adjudicació de les concessions) promou un suposat projecte d’investigació, anomenat PLEMCAT, a una zona no qualificada per fer recerca i que molt ens temem que és un primer pas d’ocupació del mar per facilitar la futura instal·lació dels polígons industrials.
9. Tots aquests fets, a més d’una manca de voluntat de diàleg per part dels promotors, ha encès el territori amb un elevat número de signatures en contra d’aquesta mena de projectes, la manifestació en contra de les administracions locals i de les juntes rectores del Parcs Naturals; a més de l’existència de treballs científics que alerten dels riscos ambientals del que es vol fer al Golf de Roses.
10. Per tant, en aquest moment, després de més de tres anys d’haver-se iniciat els primers moviments per a la construcció d’un macro parc eòlic marí en l’àmbit del golf de Roses i de la badia de Pals, ens enfrontem a tres greus incerteses: tècnica (queden per decidir aspectes fonamentals, com el tipus de flotador i el model de turbina a instal·lar), jurídica (l’acceptació per part del Tribunal Suprem del recurs presentat contra els POEM en general i la zona LEBA1 de Roses en particular) i ambiental (que s’haurà de resoldre mitjançant estudis científics independents, alguns ja iniciats i que de moment fa plantejar diverses preguntes al món de la ciència ( https://theconversation.com/nueve-preguntas-sobre-la-eolica-marina-en-espana )
Entenem que el principi de precaució (que forma part del nostre ordenament jurídic) ha de fer replantejar moltes qüestions que es donen per fetes (des de la idoneïtat real de la zona escollida fins al projecte tècnic proposat) i que la Jornada que acabem de celebrar, ha aportat coneixement objectiu sobre els riscos existents, pel que ens porta a :
RECLAMAR:
La suspensió de la tramitació de qualsevol iniciativa (també el PLEMCAT) i relacionada amb la generació d’energia eòlica marina al Golf de Roses fins que:
a) s’apliqui la màxima transparència a tots els procediments per implementar energies eòliques a l’Empordà.
b) es doni la veu al territori per a decidir quin model de transició energètica es vol.
c) es garanteixi la compatibilitat amb la futura protecció de l’espai marítim (per exemple, la implementació del Parc dels Canyons Marins de l’Empordà, en el marc de l’objectiu europeu de protecció del 30% de les zones marines).
d) es resolguin les qüestions jurídiques plantejades per l’Associació Stop Macro parc eòlic marí ( que aglutina una quarantena d’entitats de diferents àmbits) i la entitat IAEDEN- Salvem l’Empordà davant el Tribunal Suprem en el recurs contenciós administratiu contra el POEM.
e) es demostri, mitjançant estudis científics independents, el nivell d’impacte que aquesta mena de projectes generarà sobre el territori i si serà compatible amb la conservació dels seus valors actuals.
Torroella de Montgrí, 20 de gener de 2024