Emporion
Dilluns, 21 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici arts

Creació d’una pintura mural: iconografia a Hostalric

Eulàlia Rodríguez PitarqueperEulàlia Rodríguez Pitarque
8 de març de 2024
a arts
Temps de lectura: 4 minuts
Creació d’una pintura mural: iconografia a Hostalric

Mural L'Anunciació a Maria (fragment). Església de Santa Maria dels Socors d'Hostalric. Eulàlia Rodríguez

El procés creatiu en tota obra artística és bàsic. Hi cal imaginació de part de qui la contempla per a saber com ha estat realitzada, sense tenir per endavant cap coneixement de com s’ha ideat, com s’ha dut a terme o com s’ha finalitzat. En canvi, quan en un projecte pictòric, com és el que ara explicaré, hi vas fent el seguiment des del principi, això fa que el valoris encara més, en anar descobrint al llarg de la seva factura les diverses passes i detalls que van conformant l’obra. Darrere de tota pintura hi ha una tasca immensa que només es pot fer bé si es tenen uns coneixements tècnics, una dedicació i una sensibilitat que donin veracitat a allò que es pinta. En una època on l’esforç, la paciència, el treball del dia a dia i el donar temps al temps no és el que es porta, hi ha persones que s’atreveixen d’anar a contracorrent i mostrar que l’art actual es pot fer amb connotacions d’expressions artístiques d’altres èpoques.

El projecte pictòric de la parròquia de Santa Maria del Socors d’Hostalric va començar l’any 2020 amb el mural d’El Baptisme de Jesús, posteriorment, al 2023, amb el de L’Anunciació i ara s’està acabant el que fa referència a La Presentació de Jesús al Temple. Aquest últim es té previst que estigui acabat i es pugui contemplar en aquesta Setmana Santa ja ben propera del 2024. Hi faltarà sols per acabar el projecte definitiu el mural de La Nativitat. Aquells que viuen o visitem Hostalric amb freqüència hem pogut seguir el procés de creació a poc a poc. Amb el vist-i-plau del Bisbat de Girona, l’església s’ha anat omplint de formes i colors que han alegrat la grisor de les capelles del lateral esquerre.

Els treballs preparatoris han consistit a ampliar els dibuixos esbossats primer, per a fixar-los després a la superfície de cada paret de les capelles. Un cop fet, s’hi han muntat les bastides per a permetre-hi la feina d’una manera segura, així com s’hi ha instal·lat la il·luminació adequada per tal de poder arribar a veure amb detall cada racó. La taula del pintor s’ha vist plena de tots els pigments, pinzells,  diversos materials i eines necessaris tots per a la composició. A la vegada, a l’església,  s’hi ha exposat mentrestant el programa iconogràfic del projecte gràcies a uns panells informatius que tothom ha pogut i pot llegir i veure allà mateix. També s’hi han anat celebrant diversos actes culturals  de tot tipus per tal d’ajudar a completar l’obra.

El pare, promotor i executor de la idea del projecte ha estat i és Joan Carles Osuna. Ell és qui ha ideat, dibuixat i pintat cada mural. El primer pensament li va venir cap a l’estiu del 2018,  mentre feia una estada al municipi d’Ulldemolins, a la comarca del Priorat, pintant el mural de l’església de Sant Jaume amb l’artista i mestre iconogràfic Juan F.Echenique. Amb ell va aprendre el procés creatiu de realització d’un gran mural amb la tècnica del tremp a l’ou i daurats. Una tècnica que consisteix,  en primer lloc,  a passar el dibuix fet en un paper al mur gràcies a la tècnica de l’estergit. Un cop esbossat el dibuix, s’hi van posant i afegint les capes de pintura necessàries per tal de dotar de llums i ombres les figures i els espais que les emmarquen.  

Joan Carles Osuna viu a Hostalric amb la seva família des de l’any 2003, i és on, a més a més, ha establert el seu taller: L’Art de Sant Martí. La seva pintura és de caire medieval. Se l’ha poguda veure exposada a la Sala Benet Frigola de la mateixa població. Gràcies a ser deixeble del mestre Juan F. Echenique ha anat aprofundint més i més en la iconografia bizantina. La tècnica pictòrica utilitzada a l’església d’Hostalric és la tradicional en la pintura d’icones: el tremp a l’ou. Aquesta tècnica també rep el nom del fresco-secco. Joan Carles Osuna hi afegeix i ho combina amb aplicacions d’or fi. El suport és el mateix mur de cada capella, amb parets que s’han hagut de preparar prèviament amb estuc per a poder ser pintades.

Una pintura mural requereix temps i previsió. Mentre transcorren aquests anys en què veiem com va canviant l’aspecte de l’espai interior de l’església, el mateix artista ha pintat dos murals exteriors a la mateixa localitat a prop del castell i del temple. Es tracta de dos murals que van ser pintats durant les Jornades Internacionals de Camps de Treball de l’any 2019, on l’artista va seguir el mateix procés de treball, però amb la previsió que cal tenir a l’hora de fer obres perdurables en un espai a l’aire lliure.

Tags: pintura
Article anterior

Emily Dickinson

Següent article

Mestres de primeres lletres al segle XVIII (II)

Eulàlia Rodríguez Pitarque

Eulàlia Rodríguez Pitarque

Eulàlia Rodríguez Pitarque (Barcelona, 1968) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i en Documentació per la UOC. També té el Màster en Educació i TIC (e-learning) per la UOC. És professora d'educació visual i plàstica a l'ESO, i de dibuix tècnic al batxillerat a l'Institut Castelló d'Empúries, des de l'any 1996. Ha pres part en exposicions, tant individuals com col·lectives, a diverses sales de distints llocs, així com també ha fet d’il·lustradora per a uns quants llibres d'altres escriptors o bé escrits per ella.

Articles Relacionats

L’Art que ens mou: gestió emocional a través de l’expressió artística
arts

L’Art que ens mou: gestió emocional a través de l’expressió artística

10 de juliol de 2025
Sean Scully
arts

Sean Scully

3 de juliol de 2025
Abel Font: “M’agradaria no perdre el públic habitual, però alhora obrir una mica més el pla”
arts

Abel Font: “M’agradaria no perdre el públic habitual, però alhora obrir una mica més el pla”

11 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies