Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Formació

Aproximació a la foto-identificació del dofí mular al Cap de Creus

Aura Sala i MallolperAura Sala i Mallol
24 de juny de 2012
a Formació, Medi Ambient, núm. 66 -juny- 2012
Temps de lectura: 4 minuts
Aproximació a la foto-identificació del dofí mular al Cap de Creus

Els joves escriuen

Cada any, els alumnes de 2n de Batxillerat presenten els seus treballs de recerca amb il·lusió i orgull per la feina feta. Alguns d’aquests alumnes descobreixen en aquest treball el que molt possiblement serà la vocació de la seva vida o, pot ser, una afició que els alegrarà els dies més tristos.

En un principi, el meu objectiu era fer un treball relacionat amb els cetacis, fos el que fos. Ràpidament vaig anar acotant línies, fins a decidir fer un estudi comparatiu entre els dofins en llibertat i els que es troben en captivitat. Per poder dur a cap aquesta comparativa, vaig planificar-me unes quantes visites al Zoològic de Barcelona i una expedició en catamarà pel Cap de Creus a la recerca de dofins en llibertat, a càrrec de Projecte NINAM, una plataforma d’estudi dels cetacis a Catalunya que treballa en aquesta zona (http://projecteninam.wordpress.com/). Després de realitzar aquest viatge en catamarà, per motius ètics i respecte als animals, vaig decidir no visitar les instal·lacions del zoo. Com que m’havia quedat sense tema pel treball de recerca, vaig ser “acollida” per Projecte NINAM. Em van oferir la possibilitat de realitzar un estudi sobre la “foto-identificació” del dofí mular utilitzant el seu patró de treball; cosa que vaig acceptar amb molt d’agraïment.

Així, ja a hores d’ara, el meu treball de recerca es titula “Aproximació a la foto-identificació del dofí mular al Cap de Creus” i, com molt bé diu el títol, l’objectiu del treball va ser intentar fer una aproximació a la foto-identificació del dofí mular utilitzant el patró de Projecte NINAM.

Abans que res, m’agradaria fer una petita presentació del protagonista de tota aquesta moguda que ha estat el meu treball de recerca: el dofí mular. Amb poc menys de quatre metres de llargada i amb el nom científic de Tursiops trucantus, el dofí mular és l’única espècie de cetaci que resideix durant tot l’any a la costa catalana. El fet que es situï al capdamunt de la cadena tròfica, fa que la seva presència sigui un dels millors bioindicadors de la bona salut del nostre litoral. Per tant, seria molt important que es desenvolupessin investigacions dirigides a l’estudi de l’estat de la seva població. Tot i la seva gran importància, el dofí mular és una espècie considerada vulnerable (sobretot al mar Mediterrani) i molt amenaçada per l’activitat humana.

fotoaura

Després del dofí mular, el pilar central del meu treball de recerca ha estat la foto-identificació, que és un mètode que s’utilitza per reconèixer els individus d’una determinada espècie d’una població o zona. A mesura que es vagin identificant els individus, els podrem anar incloent dins d’un catàleg de foto-identificació. Segons l’espècie que s’estigui intentant catalogar, haurem de fotografiar una part o altre del cos. En aquest cas, pels dofins mulars, s’utilitza l’aleta dorsal. A través de les recaptures, és a dir, dels cops que hagi estat vist i fotografiat el mateix dofí en diferents albiraments, es poden realitzar estudis d’àmbits molt diferents, com ara: fer el seguiment dels individus d’una zona, estudiar la seva fidelitat territorial o, fins i tot, estudiar els llaços socials entre els individus d’una població. El treball es va centrar en la catalogació de quatre albiraments de dofins mulars, un dels quals vaig tenir la sort de viure en primera persona.

M’agradaria fer esment que, totes les fotografies utilitzades per la foto-identificació i catalogació de les aletes de dofí mular, han estat cedides per Projecte NINAM. Per tant, m’agradaria agrair-los la seva contribució i col·laboració en el meu treball de recerca, el qual hagués estat impossible de realitzar sense la seva ajuda.

La classificació dels diferents dofins en el catàleg de foto-identificació és un procés molt llarg, ja que comença des del moment en què fem les fotografies, fins que introduïm al catàleg l’última dada d’un dofí. És per aquest motiu, que l’explicació del procés serà una pinzellada molt superficial de la feina que realment hi ha al darrera.

El primer que farem serà analitzar i observar les fotografies de les aletes dorsals. Per diferenciar una aleta dorsal de totes les demés ens fixarem en: les marques que presenta el contorn de l’aleta (marcades amb fletxes a la fotografia adjuntada), la forma de l’aleta, i si aquesta presenta cicatrius permanents.

El següent pas del procés serà anar revistant les fotografies de les aletes una per una i, mitjançant  l’anàlisi explicada anteriorment, anar buscant semblances entre les aletes. A mesura que les anem relacionant entre elles, es tractarà d’anar classificant aquelles que pertanyin a un mateix dofí. Al final, obtindrem un número determinat de carpetes a l’ordinador i cadascuna només contindrà fotografies de l’aleta dorsal d’un dofí mular en concret.

Després, només ens faltarà introduir un seguit de dades de cada dofí (les quals haurem obtingut a partir de l’observació de les aletes dorsals) en el catàleg de foto-identificació. Al final, obtindrem un catàleg amb tots els dofins ben catalogats, cadascun amb les seves dades més significatives per la foto-identificació.

L’últim punt important del treball de recerca són els resultats. En aquest cas, els resultats obtinguts han estat d’allò més satisfactoris, ja que s’han aconseguit introduir en el catàleg de foto-identificació la majoria dels dofins classificats, és a dir, separats inicialment per carpetes. Tot i així, només s’ha obtingut una recaptura. Aquest baix nombre de recaptures ve donat pel curt període de temps sobre el que s’ha treballat en aquesta catalogació. En quatre albiraments diferents, realitzats tots en un mateix mes, és poc probable trobar dos cops un mateix individu. Per tant, haver obtingut una recaptura ja és una dada del més significativa.

 

Tags: Els joves escriuenfauna
Article anterior

La cuina de la Catrina

Següent article

Les platges s’esfumen, què passa a l’Estartit?

Aura Sala i Mallol

Aura Sala i Mallol

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
Piscines i seguretat hídrica
Medi Ambient

Piscines i seguretat hídrica

1 d'abril de 2025
Més avions
Medi Ambient

Més avions

2 de març de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies