A causa d’una nova llei aprovada el maig de 2010, que estableix la paritat absoluta homes/dones a les institucions elegides totalment o parcialment, la nova Assemblea de Senegal tindrà la particularitat d’incloure moltes més dones. N’hi havia 33 a l’Assemblea sortint.
La victòria indiscutible de Benno Bokk Yakaar a les eleccions del diumenge 1 de juliol, segons els resultats oficials difosos el dimecres 4 juliol, reforça el domini de Macky Sall. El nou president senegalès té ara les mans lliures per posar en pràctica el seu programa, a risc de decebre els seus electors.
I per partida doble per a Macky Sall! Després de ser aclamat el 25 de març a les eleccions presidencials amb més del 65% dels vots, el nou president del Senegal ha demanat i rebut una aclaparadora majoria en les eleccions legislatives de juliol passat, que el situen molt per davant d’una oposició molt dividida. Segons els resultats oficials publicats el dimecres 4 de juliol, la seva coalició, Bennoo Book Yakkar, hauria guanyat uns 40 dels 45 departaments del país i s’enfila a liderar amb 119 escons l’Assemblea Nacional contra només 12 escons per al Partit Democràtic Senegalès (PDS) i 4 escons per a la coalició Bokk Gis Gis (dissident del PDS).
Malgrat això, qui va fer campanya sota la bandera del seu propi partit, el Moviment per a la Reforma i la Democràcia al Senegal (SDRM), de seguida va advertir: “Macky Sall s’ha d’atendre als resultats. Si d’aquí 5-6 anys no hi ha hagut canvi, la gent canviarà de costat.” Un avís que comparteixen molts analistes i observadors per als quals l’antic adversari no té més excuses. “Calia una majoria per aplicar el seu programa anomenat Yonou Yokouté (el camí de desenvolupament). El poble li ha donat. Per tant, Sall es troba davant de les seves responsabilitats. No pot usar excuses ni pretextos, dient que falta una peça al trencaclosques”, diu el sociòleg Djibi Diakhate.
El risc de Sall és, òbviament, de trobar-se a la propera elecció en la mateixa situació que el PDS, en ple col·lapse, amb 14 o 15 diputats contra 131 abans. Però el nou president també s’enfrontarà a una Assemblea que no pensa actuar com una cambra de simple tràmit. “La nova majoria donarà suport certament a les polítiques del president”, explica el constitucionalista Babacar Gueye. “Però ho farà de forma crítica. Vista la seva composició (coalició de diversos partits), no serà pas certament molt dòcil”…