El dia 13 d’agost d’enguany ha tingut lloc una trobada europeista a Vilopriu que ha aplegat a un nombre important de personalitats amb arrels empordaneses i , al mateix temps, vinculades amb el món de l’europeisme i els processos institucionals d’integració europea en general .
L’encontre ha sigut a Can Mallol , de Vilopriu, domicili empordanès del polític i historiador Lluís Maria de Puig, President del Consell Català del Moviment Europeu i expresident de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i de la Unió Europea Occidental (UEO). En Lluís Maria de Puig és, al mateix temps, president de la Fundació Empordà-Europa (EUREM).
L’objectiu de la trobada de Vilopriu ha consistit precisament a presentar als convocats un projecte de renovació i revitalització de la Fundació Empordà-Europa (EUREM), que es va crear ja fa més d’una dècada amb la intenció principal de propagar l’europeisme a les comarques empordaneses. Aquest projecte de renovació ha estat elaborat pel mateix Lluís Maria de Puig i un grup d’europeistes amb arrels empordaneses format per en Xavier Ferrer, de Torroella de Montgrí, (membre de la Junta del Consell Català del Moviment Europeu i president de l’Associació de Diplomats dels Cursos sobre les Comunitats Europees, ADICEC ), Joaquim Llimona, amb arrels a Fontclara i amb vinculació a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya , Josep Maria Lloveras, de Sant Feliu de Boada, alt funcionari de la Comissió Europea i Víctor Pou, de Calonge i amb vinculació amb el Patronat Català Pro-Europa i la Comissió Europea .
Al llarg de la trobada, que va començar a les vuit del vespre i va acabar ben passada la mitjanit, es varen poder escoltar diversos parlaments sobre els que es va desenvolupar un animat intercanvi d’impressions entre els assistents.
En Lluís Maria de Puig va començar agraint a l’empresari figuerenc Josep Maria Coll , director de la consultoria i auditoria CINC, que hagués mantingut viva la Fundació Empordà-Europa al llarg dels darrers anys i va afegir que havia arribat el moment de donar-li nova vida i una forta empenta , sobretot pel que fa a membres i activitats.
En Joaquim Llimona va presentar un manifest europeista en què hi destaquen les idees centrals que podrien presidir la nova fase d ‘EUREM : l’Empordà com a cèl·lula bàsica de l’Europa en procés d’integració, la necessitat d’avançar en la unitat federal del continent i la conveniència de ser fidels i propagar l’ideal d’unitat europea en uns moments tan particularment difícils com els que ara ens toca viure.
En Víctor Pou va agrair la bona acollida de la convocatòria de Vilopriu tot i tenir lloc en plenes vacances estiuenques , va convidar a cadascun dels assistents a presentar-se i va excusar un seguit d’absències per diferents motius.
Entre els assistents a la vetllada s’hi trobaven les següents personalitats : els periodistes Martí Anglada i Oriol Ballester, el diplomàtic Carles Pérez Desoy i Fages de Climent, els polítics Concepció Ferrer, Anna Terrón, Pere Maluquer i Margarita Obiols, els alts funcionaris de la Comissió Europea Tomás Dupla del Moral , Josep Maria Lloveras i Immaculada Arpa , els professors Agustí Ulied i Joaquim Monells, la Procuradora dels Tribunals Anna Maria Puigvert, l’empresari Josep Maria Coll, etc.
Es varen identificar per part dels assistensts una seixantena de personalitats europeistes amb arrels empordaneses, a les quals es convidarà a formar part del procés de renovació de la Fundació Empordà-Europa .
Pel que fa referència a possibles activitats a desenvolupar, es varen proposar , entre d’altres, la celebració de trobades europees al Castell de Vilopriu, jornades europees que es podrien fer a Can Quintana de Torroella de Montgrí, taules rodones sobre temes específics, publicacions a diferents mitjans de comunicació, participació a programes audiovisuals, trobades generals de membres de la Fundació, potenciació de relacions entre l’Empordà i d’altres comarques europees, creació d’un web de la Fundació, seguiment de temes d’actualitat, difusió de les polítiques de la Unió Europea d’interès per a la comarca, etc.
Es va acordar que el programa immediat d’acció passaria per actualitzar la Fundació des del punt de vista administratiu, el nomenament d’una nova Junta Directiva i la incorporació de nous membres . A continuació s’adoptaria un programa d’activitats i el seu corresponent pressupost econòmic en el si d’una reunió de tots els membres de la Fundació.
La revista Emporion de Torroella de Montgrí és el primer mitjà de comunicació que es fa ressó de la trobada europeista de Vilopriu. Els sotasignants es comprometen a anar informant periòdicament sobre el desenvolupament de la nova fase de la vida de la Fundació Empordà.Europa (EUREM).
Xavier Ferrer, economista i politòleg
Víctor Pou, professor d’Economia de IESE