Si la cultura és un conjunt de coneixements, de tradicions i de formes de vida dels grups socials, la cultura de Torroella seria el cúmul de coneixements i tradicions de la nostra vila i dels torroellencs, i de les nostres formes de viure i de veure el món. Ara, potser amb això no n’hi hauria prou per prendre el pols a la nostra dinàmica cultural. Potser hauríem de parlar també de com aprofitem i mantenim aquest cúmul cultural, potser hauríem de comparar com evolucionen l’oferta i la demanda cultural a Torroella. Perquè, si bé moltes poblacions envegen –amb raó– la nostra oferta cultural, els nostres equipaments públics i privats, no seria sobrer de preguntar-nos: la demanda cultural dels torroellencs és satisfactòria?
A primer cop d’ull, la resposta no és pas minsa. L’any 2007 la biblioteca va tenir 37.100 visites per consultar i llegir llibres i periòdics, o usar Internet, i va fer 31.300 préstecs de llibres, CDs i DVDs. Can Quintana va rebre 44.200 visites, de les quals 23.300 al Museu i la resta a les sales d’exposicions, sala d’actes, arxiu, centre de documentació, amb més de 70 activitats, conferències, cursos, vetllades, sortides, etc. La Fundació Vila Casas del palau Solterra va rebre 7.100 visites, de les quals 6.400 a la col·lecció permanent, i la resta a exposicions temporals, cicles d’humanitats, sessions de música i de poesia. La Fundació Mascort de can Galibern (inaugurada l’agost) va anotar 5.600 visites a l’exposició de retrats de Josep M. Mascort, a raó de 154 visitants per dia. El cinema, sala que hem tingut l’encert de conservar, va aplegar 22.600 espectadors.
Moltes altres manifestacions culturals presenten èxits d’assistència notables, començant pel Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí, els concerts i espectacles del Cine Petit i de La Sala, l’exhibició permanent de Roca Sans i artistes invitats a la galeria Atrium, les exitoses exposicions de la capella de Sant Antoni, etc. En l’aspecte associatiu, la Casa Pastors, actual centre de la vida associativa de la vila, acull més de vuitanta grups dedicats a activitats de tota mena. A Emporion mateix, en poc més d’un any, hem superat les 14.000 visites.
Sembla que totes les dades reflecteixen un bon interès dels torroellencs –una bona demanda– per l’oferta cultural que tenen a l’abast. Però caldria fer unes observacions.
En primer lloc, no coneixem separadament la resposta dels torroellencs i les visites dels forasters, no ens enganyem.
Segonament, a molts dels actes sempre s’hi veuen les mateixes cares i sempre n’hi trobem a faltar moltes: ¿com pot ser que molts torroellencs que considerem cultes, que llegeixen, que conversen, que tenen temps, no es deixin caure mai, mai, en un acte cultural?
En tercer lloc, la cultura local té una competència global enorme, il·limitada: la ràdio, amb infinitat d’emissores, música, opinió, esports, shows, la TV, també amb un cúmul de cadenes pròximes i llunyanes, en totes les llengües, de tota opinió, de tot gust o manca de gust; els teatres, atraccions, discoteques, de fora de Torroella; els MP3, MP4, Internet, YouTube, etc. Que, en definitiva, avui qui vol cultura, en troba. Quina cultura vol, ja és una altra qüestió: al final, estem obligats a veure o sentir allò que la majoria imposa (i quan vol, el públic imposa el “Chikilicuatre”).
Finalment: és cultura també el patrimoni urbà, que hem de respectar i estimar, i que de vegades veiem descuidat, tant per culpa dels torroellencs com, moltes vegades, de l’Ajuntament, que té o hauria de tenir un regidor i tècnics responsables del seu manteniment. En aquest sentit, i amb ànim evidentment constructiu, anunciem que Emporion obre a partir d’aquest mes un espai nou per oferir fotografies o comentaris de mancances que caldria millorar. Demanem la col·laboració dels nostres lectors per assenyalar anormalitats que creguin que caldria corregir.