Notícies

Les músiques de les Pitiüses arribaren dins de les III Trobades de Música Mediterrània.Balls de les Pitiüses La conferència Les músiques de les Pitiüses, una sorpresa en el Mediterrani proper anà a càrrec de Jaume Ayats. L’acte acabà amb un tast de la gastronomia, acompanyat amb les músiques i balls, d’Eivissa i de Formentera. Les terceres trobades, iniciades un divendres, prosseguiren dissabte i diumenge a la plaça de la Vila de Torroella i a l’Estartit. Veritable sorpresa, pels que les desconeixien, per la seva antigor i especials característiques meravellosament conservades a través de moltes generacions.

Museus i diàleg intercultural: realitat o utopia. Conférencia, Joan Surroca Conferència a Can Quintana a càrrec de Joan Surroca i Sens, educador i museòleg en el Dia Internacional dels Museus. Presentà l’acte Carme Clusellas, museòloga i presidenta de l’Associació de Museòlegs de Catalunya. L’acte fou seguit amb molt d’interès donada l’actualitat de la temàtica i la personalitat del conferenciant, ex diputat, premi Memorial Joan XXIII, premi de l’Associació de Museòlegs de Catalunya 2008, membre de Justícia i Pau, ex director del Museu del Montgrí i del Baix Ter, escriptor… i membre del Consell de Redacció d’Emporion, on trobareu, cada mes, els seus articles.

II Festival del Còmic de Torroella-l’Estartit amb Iron Man, Mortadelo i Oriol Garcia. Oriol Garcia, amb els seus 20 anys de professió, Mortadelo i Filemón, en el seu 50è aniversari, Iron Man superheroi del que s’ha estrenat una pel·lícula i l’objectiu de superar el rècord Guinnes de la tira de còmic més llarga del mon -i assolit amb una tira de 490 metres- han estat els motius sobre els que ha girat aquest II Festival de Còmic. La prova per superar el rècord es realitzà al passeig de Catalunya i a la plaça del Port de l’Estartit, a partir d’una de les historietes dels personatges creats per Francisco Ibáñez.

Escrits des de la presó. Escrits des de la presóLa llibreria El Cucut va presentar a Can Quintana el llibre Escrits des de la presó, d’Editorial Aresta, amb una conferència que anà a càrrec de Lluís Montagut, de la editorial, i Carme Arenes, de Pen Català. És un recull de textos d’autors catalans i d’arreu del món escrits arran del seu empresonament. Amb qualitat literària i profund contingut humà i ple de moments dramàtics de la història del segle XX. Finalitzada la conferència es procedí a la lectura dramatitzada de textos del llibre, per David Figueres i Eva Roig, que donaren veu a uns fragments que colpejaren la sensibilitat de l’auditori. Foren molt aplaudits.

L’arròs, del camp a la taula.Conferència-tast arròs de Pals Conferència tast a càrrec de Joan Parals i Josep Clausell del Molí de Pals. Arròs que, per les condicions climàtiques del Baix Ter, madura amb més temps i obté major qualitat que en terrenys de clima més càlid. L’arròs va ser conreat al Baix Ter com a mínim des del segle XV. No sense picabaralles sobre la insalubritat del seu cultiu. En el transcurs de la conferència, cuinà un arròs el cuiner del restaurant Mont Aspre de Pals. Conferència aplaudida i plat d’arròs del qual certifica la seva qualitat el seu ràpid exhauriment. Molt bo!

El fons de Josep Vert i Planas (1914-2002). Conveni fons de Josep VertEl Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí va signar amb el seu fill Martí Vert el conveni de cessió pel qual el centre custodiarà, inventariarà i difondrà el fons documental d’aquest investigador torroellenc. Josep Vert fou un dels promotors de la recerca del patrimoni cultural al Montgrí i a la plana del Baix Ter. Autor de diversos llibres, es va implicar de ple en el Centre d’Estudis del Montgrí i en el projecte del Museu del Montgrí i del Baix Ter.

Un europeista de pro. Xavier FerrerEl nostre col·laborador i amic Xavier Ferrer ha estat qualificat com a “Europeista de pro” pel diari El Punt del dia 19 de maig, en l’article a tota pàgina que sobre la defensa comuna  europea han publicat. Ens permetem reproduir aquí la presentació: “Xavier Ferrer i Junqué (Torroella de Montgrí, 1956) és economista i politòleg. Ha treballat a fons diverses qüestions relacionades amb la integració europea, matèria sobre la qual ha publicat els llibres Els límits de la Unió Europea (2001), Europa, projectes i realitats sobre el present i futur de la UE (2002), i Cap a una Constitució europea (2003). És vicepresident de l’Associació de Diplomats dels cursos de la UE i secretari de la Comissió de l’Economia de la UE del Col·legi d’Economistes, membre de la comissió social del FC Barcelona i col·laborador d’El Punt”. Enhorabona!

Conferència de Salah Jamal a la Biblioteca Pere Blasi de Torroella. Salah Hamal, palestí resident a Barcelona, metge, historiador i escriptor, dissertà sobre el conflicte entre Israel i Palestina. Veritable problema de transcendència no tan sols local sinó mundial. Amb especials característiques d’una lluita entre pobles dividits per interessos i religió que afecten no tan sols a jueus i palestins sinó que s’inicien en el sí de la pròpia comunitat palestina. El conferenciant fou presentat per Josep Martinoy, cap d’internacional d’El Punt, i per Isidre Pallàs, que relatà les seves experiències en l’estada a Cisjordània i Gaza el passat estiu. Un tema que ens obliga a tots a una profunda reflexió.

Biblioteca de la CaixaTorroella compra, amb els diners del Català, l’antiga biblioteca de “La Caixa” i una finca per a equipaments. La venda de l’antic centre El Català, a l’Estartit, va representar un ingrés d’1.650.000 €. 345.000 s’han destinat a la compra de l’antiga biblioteca de “La Caixa” – planta baixa i primer pis-, d’uns 400 metres quadrats, que servirà per esponjar les dependències municipals. La resta es destinarà a adquirir una finca d’equipaments, pròxima a l’escola i a la sala polivalent. No seria raonable pensar en les necessitats actuals i futures i estudiar la construcció d’un nou edifici, ampli i ben projectat, per a reunir tots els serveis municipals avui repartits en diversos emplaçaments?

Una visita escridassada. «Revolta» dels pagesos del Baix Ter. Visita escridassadaUns 200 pagesos van reclamar al president de la Generalitat, José Montilla, en  la seva visita a Torroella de Montgrí, el retorn de l’aigua del riu Ter. Portaven  pancartes: «Polítics gironins, on sou?», «Matareu l’agricultura del Baix Ter per robar l’aigua que li pertany, Girona no és Catalunya?». La protesta va devenir en “revolta” al conèixer que els seus representants no havien aconseguit cap compromís a curt termini. La intervenció dels Mossos acabà amb quatre pagesos, tres mossos i una periodista amb contusions diverses. Tres dels manifestants van presentar una denúncia per agressió dels Mossos. Posteriorment, a Can Quintana, el president va reconèixer “l’esforç solidari: donen aigua a Barcelona des del 1969”. I va anunciar que a curt termini, “però no aquest any”, s’aplicaran mesures perquè el Ter disposi de més aigua per afavorir el seu cabal ecològic i per a l’agricultura.

Antiavalots i regants del TerEl conseller de Medi Ambient i Habitatge confia a trobar un acord per l’aigua i demana tranquil·litat. El conseller Francesc Baltasar va demanar “tranquil·litat” als regants del Ter després dels “incidents incomprensibles” en la visita del president a Torroella de Montgrí. Va afirmar que s’està negociant per l’aigua que tindran a l’estiu. Possiblement, tot el problema de la sequera s’ha gestionat de forma poc “pensada”.

El President visita EmplaterEl president de la Generalitat, José Montilla, visita Enplater. Visita inicialment prevista per a final del juny de l’any passat, per tal d’inaugurar una planta de recuperació de dissolvents. Es van exposar al president les millores aconseguides aquest primer any: s’han recuperat i reutilitzat 820 tones de dissolvent (acetat d’etil) que s’haurien emès a l’atmosfera, s’ha estalviat la compra d’aquesta quantitat de dissolvent i s’ha disminuït en quaranta viatges el transport d’una matèria perillosa des de Tarragona a Torroella. El president va signar al llibre d’honor de l’empresa i va felicitar el director gerent Josep Garganta per la tasca realitzada.

Jordi Bellapart i Joaquim Baquer premiats pel seu esforç en mantenir el Cinema Montgrí. Premi Cineclub BuitimigEl CINE CLUB VUITIMIG de Cassà de la Selva, dins del programa d’activitats A reveure, el cinema fa memòria, va guardonar els torroellencs Jordi Bellapart i Joaquim Baquer amb el Premi Domènec Torrent i Gelma per la tasca que durant vint-i-tres anys vénen fent per mantenir el funcionament del Cinema Montgrí. Aquest és el tercer guardó que aquesta entitat atorga a persones i entitats que treballen per mantenir el cinema del seu poble. El primer any es guardonà el cinema del Casino de Camprodon, el segon, el Cinema de la Garriga, i, el tercer, el Cinema Montgrí de Torroella.

Les Pitiüses arriben a L’Empordà