Notícies

març

TORROELLA I L’ESTARTIT

 

 Març 13, 2020

Actuacions davant el coronavirus

El Comitè de Seguretat i Salut de l’Ajuntament es va reunir en sessió extraordinària per adoptar mesures per contenir el Covid-19. Es van tancar els equipaments i suspendre totes les activitats municipals. L’alcalde Jordi Colomí va adreçar un missatge institucional anunciant un període mínim de quinze dies de mesures i restriccions que calia prendre per frenar la malaltia amb esperit de servei i solidaritat. “Les mesures, que són incòmodes i generaran greus perjudicis econòmics i socials -va dir- estan orientades a superar de la manera més ràpida la malaltia”.

 

Març 10, 2020

Projecte forestal europeu al Montgrí

L’Ajuntament ha cedit quatre parcel·les a la Muntanya Gran, en total 35 hectàrees, per a la realització del projecte Life Biorgest, que es proposa millorar la biodiversitat, garantir la persistència de masses boscoses i facilitar la seva adaptació al canvi climàtic. El projecte farà una trentena d’accions demostratives, fins al 2023, en hàbitats forestals mediterranis d’interès comunitari, inclosos a la Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània.

 

Març 8, 2020

“Carregades de raons”

Coincidint amb la Diada de la Dona, va sortir publicat el llibre de la torroellenca Dolors Bassa, exconsellera de Treball, i de la seva germana Montse Bassa, diputada al Congrés, que descriu, a quatre mans, a dins i a fora de la presó, les seves vivències, sentiments i pensament, des de l’octubre de 2017, ple de referències històriques, polítiques, socials, jurídiques i familiars.

 

Març 7, 2020

II Jornada de Memòria Històrica Local

La visita guiada “Alarma antiaèria, els refugis de la Guerra Civil”, va cloure el programa de la II Jornada de Memòria Històrica Local, organitzat pel Museu de la Mediterrània. Altres activitats van ser, amb gran assistència de públic: la tertúlia “Les dones torroellenques durant la Guerra Civil”; les conferències “El paper de la dona durant la Guerra Civil” i “Les col·lectivitzacions a l’Empordà”; i la projecció al Cinema del documental “Economia Col·lectiva. L’última revolució d’Europa”.

 

Febrer 27, 2020

Restauració de Santa Maria de Palau

Es van acabar els treballs de consolidació i restauració de l’església romànica de Santa Maria del Palau, del massís del Montgrí, començats la tardor de 2017, que han posat al descobert la base de l’antic absis semicircular romànic. A més de l’església, el recinte inclou les restes d’un antic poblament, habitat des del segle II aC., en època romana, fins a la baixa edat mitjana.

 

Febrer 24, 2020

Reparació de la mota del Ter

Una de les conseqüències més greus del temporal “Glòria” a Torroella va ser el gran esvoranc produït a la mota del Ter, entre la resclosa i el pas de Gualta, amb ruptura de la canonada que porta l’aigua de Canet a la vila i danys a la canalització del gas. El 24 de febrer l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va iniciar els treballs de reparació del gran esvoranc i altres destrosses sofertes per la mota fins al pont.

 

Febrer 20, 2020

Obra pública al Baix Ter

En una reunió a Girona de representants de la Generalitat, del Consell Comarcal del Baix Empordà i dels ajuntaments, l’alcalde Jordi Colomí i el regidor de Mobilitat, Josep Martinoy, van reivindicar la urgència de les actuacions per millorar la seguretat i la qualitat de vida dels residents a Torroella i per afavorir la dinamització econòmica local; també van fer present que, en tres anys, només s’han fet els giratoris de l’Empalme i de Bellcaire.

 

CATALUNYA

 

Març 14, 2020

No es va poder fer el confinament proposat per Torra

El divendres 13, en missatge institucional, el president Torra va anunciar el propòsit de confinar tot Catalunya, tot demanant la cooperació de l’Estat (ports, aeroports i ferrocarril). Finalment, l’estat d’alarma va adoptar la unitat d’acció dirigida pel govern de l’Estat.

 

Febrer 26, 2020

Taula de diàleg entre els governs català i espanyol

Va tenir lloc a Madrid, al palau de la Moncloa. Segons el president Torra, es va iniciar un diàleg franc i honest, si bé es van fer evidents les grans discrepàncies entre els dos governs, ja que el català va posar sobre la taula el dret d’autodeterminació i l’amnistia, que no van tenir resposta.  La intenció de mantenir el diàleg al març es va haver de suspendre pel Covid-19.

 

Febrer 29, 2020

Concentració multitudinària a Perpinyà

Entre 100.000 persones (segons la gendarmeria) i 200.000 (segons l’organització) van ser presents a l’acte del Consell de la República, amb la participació de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Moltes no hi van poder accedir per falta d’espai o no hi van poder arribar per controls policials a l’autopista.

 

ESPANYA

 

Març 14, 2020

Estat d’alarma centralitzador

Després d’un llarg Consell de Ministres, el govern d’Espanya va anunciar una sèrie de mesures per a la contenció del coronavirus que, en lloc de promoure la cooperació, posa tots els efectius sota el seu control, envaint les competències autonòmiques.

 

Març 4, 2020

El rei emèrit investigat a Suïssa

Tot i que a Espanya, segons la Constitució, Joan Carles I és inviolable, un diari de Ginebra va publicar que la fiscalia suïssa estaria investigant un compte amb 100 milions de dòlars, que suposadament procedirien d’una donació que li hauria fet el ministeri de Finances de la casa reial saudita.

 

MÓN

 

Març 14, 2020

El coronavirus, problema global

En retrocés a Xina, on s’havia originat el focus, continua en expansió exponencial en molts altres països, amb l’epicentre a Europa.

 

Març 3, 2020

Grècia, escut d’una Europa esporuguida

Es va fer explícit el ple suport de la Unió Europea a la mà dura de Grècia per reprimir l’arribada de refugiats sirians a Europa, després que Turquia obrís les fronteres. Els guardacostes grecs van disparar contra les pasteres i van llançar gasos lacrimògens, amb l’aval de la UE, que ajudarà Grècia amb reforços i 750 milions d’euros.

 

ESPORTS

 

Efecte del coronavirus

Març 14, 2020

Arreu del món s’han suprimit tota classes d’espectacles esportius. El Japó manté, de moment, el propòsit de celebrar els Jocs Olímpics.