Emporion
Dijous, 3 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

Ampliació irregular del port de l’Estartit

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
27 de juny de 2014
a Medi Ambient, núm. 90 -juny- 2014, Opinió
Temps de lectura: 4 minuts
Ampliació irregular del port de l’Estartit

A principis de 2013 es va presentar al públic el projecte d’ampliació del port de l’Estartit, promogut per Ports de la Generalitat i finançat pel Club Nàutic de l’Estartit. L’obra havia de servir, principalment, per reforçar la dàrsena exterior, ampliar-la en 75 metres, dragar sorres i poder crear més amarratges al moll central. Complint amb la legislació, el projecte anava acompanyat d’un informe de sostenibilitat ambiental, que té la missió d’analitzar els possibles impactes que generarien els treballs sobre el medi ambient i, en funció de la seva gravetat, hauria de decidir si l’actuació s’hauria de sotmetre a un procés d’avaluació d’impacte ambiental. Tot el procediment està regulat per lleis i decrets que dictaminen les condicions en les quals una obra pública ha de sotmetre’s a una avaluació completa dels impactes abans de decidir si es pot tirar endavant, si no es pot realitzar o si calen mesures per minimitzar els danys al medi ambient per poder ser aprovat.

Port Estartit projUna de les primeres condicions imposades per la normativa és la d’exposar quines són les necessitats que el projecte busca satisfer i una justificació de la solució proposada tenint en compte factors socials, ambientals, tècnics i econòmics (article 129.2 del Reial decret 3/2011). Cal suposar que, per una lamentable omissió, l’avantprojecte presentat se centrava únicament en el reforçament i ampliació del dic. Comento de passada que, de retruc, això permetria ampliar el nombre d’embarcacions amarrades a l’interior del port. Cap exposició de la necessitat o justificació al respecte. Amb el mateix grau de miopia, l’informe de sostenibilitat només adreçava els impactes directes d’ampliació de l’estructura exterior i concloïa que els impactes ambientals eren moderats. El que ignorava el document eren totes les conseqüències de l’ampliació: les possibles alteracions dels corrents marins i dinàmiques de la sorra i el litoral, la major presència d’embarcacions al port, amb l’increment de navegació en un entorn ambientalment delicat i parcialment protegit (a 100 metres de l’àmbit marí del Parc Natural), més emissions contaminants, riscos de vessaments, etc.

Gràcies a tots aquests “oblits”, els impulsors de l’ampliació arribaven a la conclusió que no feia falta que el projecte se sotmetés a una avaluació de l’impacte ambiental. Un informe de sostenibilitat ambiental realitzat honestament hauria reconegut que els impactes possibles transcendien l’àmbit estricte de les obres d’ampliació, i en aquest cas la llei vigent del moment (6/2005 d’avaluació ambiental de projectes) és clara: s’han de sotmetre a l’avaluació la construcció de ports o les seves ampliacions quan puguin produir un increment significatiu de les emissions a l’atmosfera, vessaments al litoral, generació de residus, o bé si afecten àrees d’especial protecció. Tots aquest supòsits van ser convenientment ignorats a l’estudi, però és evident que són d’aplicació al projecte proposat.

Aquest passat mes de maig de 2014, i en contra del criteri de l’Ajuntament de Torroella i de grups ecologistes, la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que no demanarà l’avaluació d’impacte ambiental del projecte promogut per la mateixa Generalitat. Els arguments per fer-ho segueixen insistint en el fet que l’ampliació és mínima i que el dic en qüestió no acollirà embarcacions, tot obviant les altres afectacions i el fet que el remodelat dic permetrà amarrar més naus a l’interior del port, amb tot el que això comporta.

Personalment, si hi ha necessitat i consens per ampliar el nombre d’amarradors disponibles per a embarcacions, celebro que es pensi en un millor aprofitament de la infraestructura existent, malgrat que aquesta requereixi una petita ampliació. Indubtablement aquesta és una molt millor opció que la construcció d’un nou port a la Costa Brava o a qualsevol altre punt del litoral, tant per factors econòmics com ambientals. Ara bé, cal que tota actuació es faci amb el màxim respecte pel medi ambient i per la legislació vigent. En aquest moment el projecte d’ampliació del port de l’Estartit no compleix cap d’aquestes dues condicions. En aquest sentit és molt preocupant veure com l’administració ha intentat saltar-se les seves pròpies normes i, un cop advertida de les deficiències del projecte, ha optat per ignorar l’alerta. Els responsables de garantir la bondat del projecte són els primers a enganyar-se a si mateixos i, pitjor, enganyar la ciutadania.

El cas presenta certes similituds amb el del projecte del magatzem submarí de gas Castor, a les costes de Castelló. Allí, un estudi d’impacte ambiental executat amb similar irresponsabilitat va resultar en la producció d’una sèrie de terratrèmols que, a més d’inquietar la població, és probable que forcin el desmantellament de l’estructura. A més, la fiscalia presentarà una querella penal contra les autoritats que van avalar la declaració ambiental del projecte, ignorant les deficiències ja advertides per diferents col·lectius. En definitiva, problemes, impactes i enormes costos que s’haurien pogut estalviar amb facilitat. A l’Estartit, si bé per una actuació molt menor, encara som a temps d’evitar prendre estúpids riscos innecessaris. No fa falta aturar res, només cal fer les coses ben fetes, amb responsabilitat.

Tags: l'EstartitopinióPatrimoni
Article anterior

Els europeus volen canvis

Següent article

La llei feta a mida

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina
Medi Ambient

Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina

28 de juny de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies