Emporion
Dijous, 3 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2014 núm. 91 -juliol- 2014

En nom de Déu

Javier ZuloagaperJavier Zuloaga
26 de juliol de 2014
a núm. 91 -juliol- 2014, Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
En nom de Déu

Els humans, molt especialment els celtibèrics, creients, agnòstics o ateus, acostumen a invocar Déu quan es troben davant escenaris transcendentals.

És una manera de fixar conviccions profundes, lamentar-se per desesperances sense remei, posar sobre la taula intransigències innegociables, defensar veritats que algú posa en qüestió, cridar quan t’agafes un dit amb el pany d’una porta o deixar anar pressió de la ràbia quan ja no pots més amb alguna cosa.

Que vingui Déu i ho vegi!, Això no hi ha Déu que ho arregli!, Per aquí no passa ni Déu!, T’ho juro per Déu!, Déu com t’estimo! o Em cago en Déu!, formen part d’un argot que, sense ànim ofensiu, està en el vocabulari de tots com gran paraula multiús, que té derivades de menor rang, com una que em va explicar el meu pare sobre un tudelano de l’horta de la Mejana que va respondre a la caiguda d’una gran pedregada sobre la seva collita amb un sonor “Me cago en los zapaticos del Niño Jesús”.

La força de l’ús i el pas del temps han fet que siguin pocs els que s’escandalitzin, encara que estiguin en desacord amb recórrer a Déu amb fins tan diversos. La veritat és que no sé si en el món de l’Islam i Buda aquestes llicències passarien desapercebudes, com de ben segur fa uns segles el Sant Ofici alguna cosa hauria hagut de dir sobre l’assumpte.

He deixat, per dedicar ara unes línies, a “Això no s’ho creu ni Déu” que utilitzem per dir-li a qui parla amb nosaltres que el que diu és impossible, que no és veritat o simplement que no passarà.

Viatjant en la meva memòria he aterrat a la dimensió dels canvis que s’han produït en el món que vivim i, molt més ràpidament, i ara vertiginosament, en el nostre entorn més proper.

De xaval i adolescent pensava que les coses eren com eren i que no anaven a canviar, era impossible. Poc temps després, una mica més madur, veia que les coses anaven canviant i que no ens havia passat res, però no em cabia al cap que determinats assumptes poguessin deixar de ser intocables.

Eren les veritats sobreenteses, que no obstant això tenien amagats, rere ses esquenes, aquells altres dogmes que tampoc no es podien tocar quan estaven en primera línia i que venien a defensar models o “veritats” ben diferents, si no contràries. I ara, tot això ho veiem des del desbordament dels esdeveniments que, com ha passat des que va néixer la història escrita, vivim a Espanya.

Crec -no s’enganyi el lector- que els de la meva generació, la del 52 i rodalies, tenim la gran fortuna d’haver assistit a moments que són tractats en els llibres en capítol a part. Veníem dels records de sobretaula de la Guerra Civil -grans obres “Les tres bodas de Manolita” d’Almudena Grandes i “Casi unas memorias” de Dionisio Ridruejo -ens sobresaltàvem quan Carrero Blanco va volar sobre la teulada dels Jesuïtes de Claudio Coello a Madrid, i vivíem accelerats, sense alè, la transició que ens van donar generosament Suárez, González, Roca, Herrero i Rodríguez de Miñón, Pérez Llorca, Fraga…. Pensàvem que tot se n’anava en orris quan un tinent coronel va disparar la seva pistola contra l’enguixat del Congrés dels Diputats.

Potser per això, resulta difícil ara discutir que els canvis són de gran envergadura. Les eleccions al Parlament europeu han provocat la caiguda de les caretes de les coses que semblaven inamovibles; molt especialment aquí a Espanya; i que han trencat els esquemes de “grandeur” a França i de la tradició política del Regne Unit. A l’antiga URSS, als països de la Primavera Àrab, en les antigues colònies europees a Àfrica, en la rica però inquieta Brasil… pocs se salven.

Tot està canviant, tant, que els immobilismes, aquells que no mouen fitxa, poden perdre la partida o el que és pitjor, complicar-la.

Tags: opinió
Article anterior

Any Vinyoli

Següent article

Bons auguris?

Javier Zuloaga

Javier Zuloaga

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies