El dissabte 12 del passat mes de març, tingué lloc la X Jornada de Política Internacional, coordinada per Xavier Ferrer, economista, politòleg i president del Consell Català del Moviment Europeu, i Josep Martinoy, periodista.
Aquesta jornada, que se celebra anualment al Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí, s’ha confirmat, en el transcurs dels darrers deu anys, en un veritable espai de reflexió i coneixement sobre política europea. I aquest any, que és el que en fa deu, ho ha estat sota un títol que podria classificar-se, com a mínim, de preocupant:
Europa en una cruïlla. Ens en sortirem?
Títol que, d’entrada, afirma i assegura que “nosaltres, també com a europeus, som en una cruïlla de la qual es posa en dubte si hi podrem trobar una sortida”.
I jo em preguntava també si aquesta afirmació sobre Europa feia alguna referència a la situació que vivim aquí a casa nostra, més o menys preocupant, però de la qual no es va parlar fins al torn de preguntes.
No se’n té cap referència a Europa?
Europa, “el vell continent”, com s’afirma en la presentació de la jornada, es troba davant d’una crisi econòmica que ens haurà deixat pitjor que fa una dècada, unes relacions exteriors amb tensions, amb els territoris com Rússia, Turquia i l’Orient Mitjà en lluita.
I voldria destacar que aquestes tensions es reprodueixen en un escenari nou, on podem veure per televisió com són atacades embarcacions plenes de gent, amb una situació dramàtica, que no s’havia mai patit amb anterioritat.
Són milers i milers les persones que fugen de la guerra, al seu propi país, i avui són refugiats?
I la situació en què es troben i les solucions que no s’implementen i les que sí que ho fan, no són solucions, ni tan sols pedaços. I sí, el que és real és el drama d’éssers humans, infants, gent jove i gent gran: tan sols refugiats, només refugiats que cerquen i no troben refugi!
I la inexplicable i dolorosa pèrdua de certs valors que pensava, i segurament que tots nosaltres pensàvem de veritat, que eren intocables!
L’acte va iniciar-se a les 10.15 h amb la benvinguda de Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, i de Josep M. Rufí, president del Museu de la Mediterrània.
A continuació, la presentació i dissertació inicial, a càrrec de Ferran Tarradelles, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Seguidament, Xavier Ferrer, economista i politòleg i president del Consell Català del Moviment Europeu, va encarregar-se de la presentació i de les paraules d’introducció de la Jornada.
I Josep Martinoy, periodista, va desenvolupar la seva conferència sota el títol de “Com hem arribat fins aquí?”, on va fer amplia referència a la difícil i complicada situació d’Europa i Síria.
Després, Joan Solés, periodista i corresponsal de la Cadena Ser a Roma, va continuar amb l’exposició sobre una situació realment difícil, la d’una realitat molt dura i de difícil solució, sota el títol de “Quina és la situació geoestratègica d’Europa i del Pròxim Orient?”.
Amb una pausa suficient per prendre un cafè i alguna pasta, va prosseguir la jornada amb la conferència “Les persones a Europa: la gestió de la crisi dels refugiats i els drets dels ciutadans de la UE”, a càrrec de Mariona Illamola Dausà, professora agregada de Dret Internacional Públic (Dret UE) i directora del Centre de Documentació Europea i del Centre Europe Direct Girona de la UdG.
I la darrera de les conferències fou la que, sota el títol de “Els reptes del projecte europeu. Estem sortint de la crisi?”, va anar a càrrec d’Antoni Castells, catedràtic d’Hisenda Pública de la UB i exconseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya (2003-2010).
El debat
Per acabar, s’inicià el debat entre els assistents a l’acte amb els ponents, moderat per Xavier Ferrer.
Entre les preguntes que es varen formular pels assistents, voldria assenyalar en aquest article la que
vaig formular i que vaig iniciar amb un record emotiu de la visita de Muriel Casals a Torroella de Montgrí en el centenari d’Emporion. Seguidament, la meva pregunta es va concretar sobre:
“Estem parlant d’Europa,
però:
– Geoestratègia, quina?
Possibilitats econòmiques, no ajuts…
I el Tribunal Constitucional…
Un Congrés amb majoria del PP…
Una electricitat de les més cares d’Europa…
-I quan obríem el diari d’aquell dissabte, 12 de març del 2016, hi vam trobar problemes a:
Medinyà, agregat a Sant Julià el 1972,
Castelló d’Empúries,
Sant Gregori: Felip VI persona non grata,
Girona,
Celrà,
Viladamat,
Barcelona…
-No són realment molts problemes per a un sol dia?
– Però Qui determina les tasques de la EU?“
Varen ser diverses les respostes, molt amables i amb ferm coneixement, tant del Sr. Joan Solés com del Sr. Antoni Castells, als quals ho agraeixo especialment, però només la que em va quedar ben gravada, amb més força, a la memòria va ser una frase de contingut molt clar: el Partit Popular europeu és el segon amb més vots a Europa!
Contestades les altres preguntes, es va tancar l’acte amb l’entrega per part de Xavier Ferrer del Diploma Dia d’Europa 2015, que atorga el Consell Català del Moviment Europeu, a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i al Museu de la Mediterrània, que varen recollir Jordi Cordon, alcalde de Torroella de Montgrí, i Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània.