“Cartes a Màrius Torres”
Aquesta magnífica obra és un autèntic diamant de l’epistolografia catalana de tots els temps.” D. Sam Abrams
L’ estrena, a la pantalla gran, d’una ambiciosa adaptació d’un gran clàssic de la literatura catalana (la novel·la Incerta glòria), rodada en català, dirigida pel mallorquí Agustí Villaronga i produïda per Isona Passola, torna a posar d’actualitat la genial obra literària de Joan Sales (Barcelona, 1912-1983). A més a més, encara hi és present el ressò internacional d’Incerta glòria, després de la gran traducció a la llengua anglesa feta per Peter Bush (Uncertain Glory) amb crítiques elogioses en mitjans de comunicació de gran prestigi com The Guardian, The Independent, The Irish Times, The Literary Review i The Times, amb la recomanació final a The Economist de considerar aquesta obra com una de les 10 millors novel·les publicades en anglès de l’any 2015.
A poc a poc, la literatura catalana es va posant de moda en molts països d’arreu del món, encara que per mèrits propis ja es mereix un lloc –segons Sam Abrams- en el món de les lletres a escala internacional.
Així mateix, i gràcies al rebombori internacional d’Incerta glòria, la recepció deficient de Joan Sales a Catalunya comença a evolucionar de manera substanciosa i s’està fent una revaluació també de la seva obra poètica i de la seva obra de traductor.
En aquest context, la recent reedició de les esplèndides Cartes a Màrius Torres, a cura de Montserrat Casals, amb la incorporació de gairebé 100 pàgines de cartes inèdites a Mercè Figueres, és tot un esdeveniment literari.
Segons Sam Abrams -el prestigiós crític literari anglocatalà-, les reedicions són obres imprescindibles i han de ser una part integral del sistema editorial i prescriptor de la cultura del país, i han de formar part de la nostra dieta natural com a lectors. I aquesta nova edició de les Cartes a Màrius Torres, de Joan Sales, representa una nova oportunitat per poder-ne gaudir, ja que constitueix per mèrits propis un autèntic diamant de l’epistolografia catalana de tots els temps, segons l’opinió del prestigiós especialista.
Quan escriu les cartes, Sales té entre 24 i 30 anys. El llibre és una mena de diari personal, un llibre de memòries redactat sota forma epistolar, i tal com diu textualment Xavier Serrahima: “Tots aquells lectors que hagin fruït amb Incerta glòria –així com els que fins ara no hagin tingut el bon senderi d’emprendre-la-, faran bé de capbussar-se de ple en aquestes cartes, que retraten amb tanta força i veracitat no tan sols un dels períodes més transcendentals (i malaurats) de la nostra història present, sinó el fortuït i mai prou ponderat encontre entre dues de les grans plomes de les nostres lletres”.
A manera de tast, us deixem un sonet escrit per Joan Sales i que acompanya una de les cartes enviades al poeta i metge Màrius Torres (1910-1942), datada el 5 de gener de 1937:
En els ulls d’una dona s’han trobat molt sovint
veritats més profundes que les de Zarathustra.
Convencen més que els ardus discursos de Lenin
i fins que les Estances del nostre Riba il·lustre.
Amadís, Lancelot, Tirant i Curial
per l’esguard d’una dona errant de nit i dia
van ser l’espill de l’orde de la Cavalleria.
Perquè el braç és robust quan el cor és lleial.
Van merèixer el dictat dels forts, justos i estrenus.
Collien els llorers dels hòrrids camps de Mart
per guarnir-ne els altars de l’almíssima Venus.
¡I tot per un esguard i res més que un esguard!
Perquè tant si la bossa sona com si no sona
¿què hi ha com naufragar en els ulls d’una dona?
Joan Sales (Barcelona, 1912-1983)
Referències bibliogràfiques
- SALES, Joan. Cartes a Màrius Torres (3a edició), Club Editor. Barcelona, 2015.
- ABRAMS, D. Sam. “La lletra menuda”. A: Cultura. Suplement de Cultura i Espectacles del Punt Avui, 30 de gener de 2015, p. 32.
- ABRAMS, D. Sam. “Elogi de les reedicions”. A: Cultura. Suplement de Cultura i Espectacles del Punt Avui, 27 de febrer de 2015, p. 32.
- SERRAHIMA, X. “Cartes de la memòria”. A: Cultura. Suplement de Cultura i Espectacles del Punt Avui, 7 de novembre de 2011, p. 12.
- ARBOIX, A. “Gràcies, Joan Sales”. A: Emporion, núm. 72, desembre de 2012: <https://emporion.org/index.php/component/k2/item/1953-gr%C3%A0cies-joan-sales-barcelona-1912-1983>