Gràcies, Joan Sales (Barcelona, 1912-1983).

La censura acaba de prohibir per cinquena vegada la meva novel·la

De l’epistolari Joan Sales -Joan Coromines (6 de setembre de 1956)

Moltes gràcies, Sr. Joan Sales, per la vostra  immensa novel·la “Incerta Glòria” seguida d’“El Vent de la Nit” que  Núria Folch  ens invita a gaudir  en el seu preàmbul d’aquesta  onzena edició, una versió íntegra, definitiva i sense cap mutilació d’aquesta monumental obra.

Moltes gràcies, perquè aquest any 2012 hem tingut la sort de celebrar el centenari del naixement de tres grans escriptors i intel·lectuals: precisament el vostre  aniversari i el de Pere Calders i el d’Avel·lí Artís Gener (Tísner), encara que potser el menys conegut i mediàtic dels tres sigui precisament Joan Sales, poeta, escriptor i editor, nascut a Barcelona  el 19 de novembre de 1912.

Incerta Glòria, obra mestra de Sales, és una de les deu millors novel·les catalanes del segle XX

Jaume Clotet 2012

Moltes gràcies per l’exemple del vostre coratge  i compromís i per fer també possible,  amb esforç i ofici, l’edició, en plena dictadura, d’obres d’escriptors de la categoria de Llorenç Vilallonga, Mercè Rodoreda  o Ferran Soldevila.

Moltes gràcies, perquè tot i ser un autor paradoxalment oblidat i silenciat  per diversos “mandarins culturals”,  tal com ho reivindica el professor Colomer, convindria que fóssiu  conegut i llegit per totes les generacions d’estudiants del país, juntament amb els principals fragments del “Quadern Gris” de Josep Pla i amb  els episodis fonamentals del “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell.

Moltes gràcies, mestre, senzillament  pel plaer de la lectura de la vostra obra, instructiva i serena, sàvia, irònica, desmitificadora i compromesa.

Afectuosament vostre.

Qui oblida la seva història està obligat a repetir-la

Joan Sales

 

Bibliografia

  1. Editorial. “Any Sales, Calders, Tísner (1912–2012)”. Emporion. Núm. 68, Agost, 2012
  2. Clotet J. “Joan Sales, 100 anys”. Avui, 4 de gener de 2012, pàg 13.
  3. Sales J. “Incerta Glòria” seguida d’ “El Vent de la Nit” (onzena edició). Club Editor, Barcelona, 2007
  4. Colomer M. “Potser perquè era catòlic”. http://miquelcolomer.cat/2012/07/09/potser-perque-era-catolic/
Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/usr/home/empor...', 'saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52