president de Joventuts Musicals de Torroella
Aquest estiu el Festival de Torroella ha arribat a la seva 37a. edició. En parlo amb Albert Bou i Vilanova, president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival. Tothom coneix el pas d’Albert Bou per l’Ajuntament com a alcalde i la seva responsabilitat actual com a directiu d’una empresa multinacional amb seu a Torroella. Tothom sap també que el seu avi era Vicenç Bou, el famós compositor de sardanes.
La teva vinculació amb la música es deguda a les teves arrels familiars?
De cap manera. De petit vaig rebre classes de música però ben aviat va quedar clar que jo no estava pas dotat per seguir aquest camí… I mira que m’agrada la música! Però interpretar o compondre, i fer-ho bé, no està pas a l’abast de tothom.
Potser és la teva capacitat organitzativa la que t’ha dut a presidir Joventuts Musicals?
Segurament. Mira, Joventuts Musicals de Torroella va néixer aviat farà quaranta anys sota l’impuls de Josep Lloret, un home amb molta iniciativa, molt treballador, i gràcies a la seva empenta hem arribat on som ara. El Festival va comportar des del primer moment una gran feinada, una gran responsabilitat i la gestió d’un pressupost que es va anar fent considerable, per això Lloret va posar al seu costat un equip de gent il·lusionada i pencaire, i jo hi vaig anar de vicepresident. Però Joventuts Musicals i el Festival estaven afectats per una inèrcia financera preocupant, flaquejaven els suports, recorda la crisi -entre d’altres- de Caixa Catalunya, fins al punt que l’any 2014 Lloret va témer que allò superaria els seus esforços i em va proposar que el substituís. La situació no era fàcil, calia equilibrar el pressupost i mantenir el prestigi. Vaig demanar, doncs, el suport de la Junta i també el de l’Ajuntament per garantir la continuïtat de les subvencions. Cal dir que la Junta era un equip cohesionat de gent engrescada i eficaç.
Com esteu organitzats?
Joventuts Musicals de Torroella és una associació, amb una Junta que es reuneix cada mes i que, un cop l’any, ret comptes i proposa objectius a l’assemblea de socis, el nombre dels quals és en aquest moment d’uns 400. La Junta la formem nou persones, les quals participen en tres Comissions especialitzades: artística, econòmica i pedagògica. Aquesta darrera, perquè gestionem l’Escola Municipal de Música, una funció de la qual estem, per cert, molt orgullosos.
Entenc que la programació dels concerts corre a càrrec de la Comissió artística
Sí. De fet aquesta Comissió, conjuntament amb la Directora, decideixen l’orientació i trien els artistes i els conjunts musicals d’acord amb la nostra línia i dintre de les possibilitats definides al pressupost. El Festival de Torroella, en l’àmbit de la música clàssica, manté el prestigi assolit, portant els millors intèrprets d’aquí i de fora, recuperant patrimoni musical i donant oportunitats a joves promeses. A l’Estartit estem aconseguint consolidar una proposta que agermana l’ambient festiu estival amb la presentació de bons intèrprets del Jazz. I a través del Fringe donem l’oportunitat d’escoltar gratuïtament talents joves a diferents espais nobles de Torroella, amb la col·laboració de conservatoris de tot Europa. Així, aquest estiu, torroellencs i forasters vinguts de tot arreu han tingut ocasió d’assistir a quinze concerts de música clàssica entre els dies 28 de juliol i el 20 d’agost, a set sessions de jazz del 14 de juliol al 12 d’agost i a una vintena de presentacions de talent musical emergent del 27 al 30 de juliol. Deixa’m-hi afegir les sessions que programem a l’hivern de la Xarxa de Músiques de Catalunya, també com a plataforma de promoció de joves intèrprets.
La Comissió econòmica també deu tenir una bona feinada
Efectivament. Els darrers anys hem hagut de fer un gran esforç per equilibrar els pressupostos, contenir despeses i assegurar ingressos. Això ha estat possible, d’una banda, potenciant el nombre de socis i el taquillatge, i treballant per garantir les subvencions de les institucions i les aportacions d’entitats patrocinadores; d’altra banda, sotmetent a un control estricte les despeses, inclòs el preu dels honoraris d’orquestres i intèrprets, sense afectar els objectius artístics. Fins i tot, en començar aquest procés, vam haver de reduir sous dels personal, però vam mantenir els llocs de treball.
Parlem doncs de números. Quin és el vostre pressupost?
El pressupost de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí queda per sota dels 900.000 euros. Si ens referim a despeses, en corresponen 450.000 al Festival de Torroella, 115.000 al Jazz Estartit i 275.000 a l’Escola de Música, a més dels concerts d’hivern, de menys cost. Les despeses de personal i despeses generals es distribueixen entre tots tres conceptes, però el Festival de Torroella va assumir el cost de 200.000 euros per instal·lar l’escenari de l’Auditori, que es va finançar mitjançant un crèdit avalat per l’Ajuntament i quedarà finalment propietat de l’Espai Ter.
I pel que fa a ingressos?
El Festival es finança, a grans números, amb 135.000 euros procedents de taquillatge i patrocinis privats i amb 320.000 euros d’aportació pública (150.000 Generalitat, 75.000 Ajuntament, 55.000 Diputació, 40.000 Ministeri), però això ha estat aquest any, els darrers temps hi va haver grans retallades i mai se sap amb seguretat si l’any vinent s’aconseguirà la xifra prevista, cal treballar-ho amb persistència. Entre els patrocinis, cal destacar els de Fundació Banc Sabadell i Fundació Damm, a més de Vichy Català, Club Nàutic i empreses locals.
Has dit que esteu orgullosos de la gestió de l’Escola Municipal de Música
Sí, perquè omple de satisfacció veure com contribuïm a la formació musical d’un estol de 200 nois i noies de Torroella i el seu entorn. L’Escola es va crear l’any 2000, sent Martí Vidal regidor de cultura i jo alcalde. L’any 2010 -en Josep Lloret encara era president- l’Ajuntament va posar a concurs la gestió, ens vam presentar i ens ho va adjudicar. Per això dins de la nostra Junta hi ha també la Comissió pedagògica, que és la que coordina, controla i fixa els objectius. L’Escola compta amb dos codirectors i un professorat d’uns quinze músics competents, compromesos i actius. Els alumnes paguen dos terços del cost i l’Ajuntament es fa càrrec de la resta. Efectivament, estem orgullosos no solament d’ajudar aquests nois i noies a ser capaços d’interpretar música, sinó que a més, visquin la música, apreciïn la música.
Podem dir que els torroellencs han respost bé a aquests esforços?
Sí, tenim uns 400 socis i això és un suport econòmic i moral important. Val a dir que, amb la crisi aquest nombre va caure una mica, però s’ha anat remuntant i per la nostra part hem procurat ser mereixedors d’aquesta confiança. Hem mantingut el preu de les entrades i hi hem posat imaginació proposant packs que han tingut bona acceptació… Però hi ha un fet ineluctable, la cultura costa diners. Així i tot, el nostre Festival, que manté un alt nivell ben reconegut, no és car. Només posaré un exemple: una sola entrada a tribuna d’alguna actuació a Cap Roig costa més que a un soci venir a tots els concerts del nostre Festival.
Fem un resum de la situació?
La resposta telegràfica seria: Festival Torroella, 37 anys, consolidat, amb prestigi i amb futur; Jazz Estartit, 4 anys, engegat, adaptat i ben rebut; Fringe, 4 anys, consolidat, té públic, suport d’espai de Fundacions locals i ajut econòmic de Fundació Banc Sabadell.
I els teus desitjos?
Que els joves assisteixin als concerts; que la nostra gent no vegi la música clàssica com a elitista, o per als de fora, o per als rics; i que creixi el nombre de socis. La música és per a tots i pot coexistir amb moltes altres activitats de la cultura. Amb aquestes idees llançarem aviat una campanya.