A l’estiu, el Festival de Música viu!

Fa 37 anys que se celebra el Festival de Música de Torroella. Des d’EMPORION saludem amb molt respecte i agraïment JJMM de Torroella de Montgrí que n’és l’entitat organitzadora.

Hi ha molta feina i molta il·lusió darrere de tants anys d’oferta musical i moltes oportunitats d’aprendre tot el que ens pot oferir la música quan assistim a un concert. Escoltar, en un auditori o en una plaça, un solista, un cor,  un quartet o una simfonia mentre observem els músics que van tocant o cantant és una experiència reveladora de l’excepcionalitat d’aquest art tan immaterial que és capaç de commoure com cap altre. Qui ens podria fer arribar tota l’emoció continguda en una partitura, incomprensible per a la majoria, si no hi hagués els músics que s’han dedicat a estudiar-la i a interpretar-la per a nosaltres?

Aquest any, en la programació del Festival hi destaca la celebració de tres aniversaris, tots tres igualment dignes de commemoració: 25 anys consecutius de l’actuació del pianista bilbaí Joaquín Achúcarro, 250 anys de la mort del compositor alemany Georg Philipp Telemann i 450 anys del naixement del compositor italià Claudio Monteverdi.

És molt bona idea que el concert d’homenatge a Achúcarro s’hagi encarregat als alumnes que va tenir als cursos d’estiu que havia fet a Torroella, i també ho és que interpretin música de Bach per a un, dos, tres i quatre pianos, música de “Bach nostro senyor” com l’anomena l’escriptor Jaume Cabré. Fins a 4 pianos hi veurem a l’escenari! Un concert excepcional i un merescudíssim homenatge al gran mestre i amic de Torroella.

G.P. Telemann, tot i que té una obra extensíssima, s’interpreta menys del que es mereix. Valdrà la pena recordar-lo en un concert on s’interpretarà la seva suite sobre el Quixot juntament amb música de Bach, contemporani i amic seu.

El “dia Monteverdi” hi haurà tres concerts dedicats al compositor de Cremona, pont entre la música del Renaixement i la del Barroc i que va contribuir al naixement de l’òpera. S’interpretaran obres de compositors contemporanis d’ell i les seves imprescindibles “Vespres de la Mare de Déu”.

Sonarà molta més música encara,  perquè s’ha consolidat el Jazz Festival de l’Estartit gràcies a la bona acollida del públic i a la gran categoria i reconeixement internacional desl músics que hi actuen. Aquest any se’n celebra ja la quarta edició. I convé recordar que a finals de juliol, escampats per diferents espais de Torroella i l’Estartit,  tothom ha tingut l’oportunitat de gaudir dels talents musicals emergents que han vingut d’escoles de música europees, que en aquesta edició del Fringe –serrell- del Festival han ofert 19 audicions. En conjunt, doncs, aquest estiu la Música haurà sonat per tots els racons i haurem tingut, un any més, l’oportunitat d’aprendre a escoltar-la i a estimar-la.

 

Deixa una resposta