A l’inici de juliol estem de nou immersos en una nova temporada turística. Pels carrers comercials de l’Estartit i de Torroella, quan encara no hi ha gaire gent, els comentaris sobre com anirà la temporada són constants.
Les anàlisis sobre com evoluciona el turisme a casa nostra no s’han de fer ara, sinó a l’hivern i, per ser seriosos, amb una certa perspectiva, analitzant sèries temporals que abastin períodes plurianuals. No resulta gaire aclaridor veure si l’any passat va venir un 3% menys o més de turistes, sinó que el que és important és analitzar tendències i els canvis que comporten els nous models d’oci i d’utilització del temps lliure.
En aquesta escala és quan es fa evident que ens trobem en un període de transformació important de l’estructura turística del nostre país. Hi ha canvis en el comportament dels nostres visitants (demanda), com ara el fraccionament de les vacances, el rebuig als paquets turístics organitzats, les ganes de fer moltes activitats diferents en llocs diferents, el fenomen de la segon residència, etc. Aquests canvis vénen motivats, entre d’altres, pels models d’oferta: aparició de noves destinacions, nous sistemes de transport més competitius, noves tecnologies de comunicació… Davant d’això conviuen equipaments obsolets i pèrdua de qualitat d’ppentorns emblemàtics per a l’activitat turística.
Concretament, si mireu les ofertes més suggerents de viatges de vacances d’estiu que apareixen als diaris, podreu observar que els destins del litoral català i espanyol són molt escassos davant les suggerents ofertes a illes mediterrànies, Carib, Grècia, Turquia, etc.
A casa nostra també estem notant canvis, per exemple, en l’ocupació dels establiments turístics al llarg de la temporada: molta més ocupació que abans durant els caps de setmana de Pasqua a novembre i, en canvi, menys gent a principi i final de la temporada d?estiu; visitants que vénen per fer activitats concretes: submarinisme, golf, bicicleta, etc. A les enquestes que cada 4 anys es vénen fent a l’Oficina de Turisme de l?Estartit des de fa 24 anys, es veuen molt clarament aquests canvis, que podreu observar si consulteu l’última anàlisi de l’estiu del 2003. Per cert, aquest any tocaria tornar a fer aquesta enquesta, des del principi de juny.
No tenim altre remei que anar-nos adaptant i, si fos possible, avançar-nos. Els factors d?atracció que ens donen noves oportunitats hi són, entre d’altres:
- Un municipi gran, divers i variat dins un territori (l’Empordà) de qualitat. Això és important ja que només tenen bona cotització els productes de qualitat, segons remarca l’OCDE.
- Una societat dinàmica que promou un munt d”iniciatives i activitats culturals, lúdiques, formatives… com ara el Festival de Músiques, i equipaments de suport com ara el Centre Cultural de Can Quintana.
Malgrat això, es troba a faltar un equipament a l’Estartit, a peu de port, que expliqui el valor de les illes Medes. Hi ha un edifici construït per la Generalitat recentment al final del moll central, que es podria haver utilitzat per a aquest fi. Una llàstima i un repte pendent.