“Grup de milicianes a Tardienta”
Tardienta (sense data)
Agustí Centelles Ossó (1909 – 1985)
Fotografia
30 x 40 cm
Col·lecció Vila Casas
Agustí Centelles és considerat el pare del fotoperiodisme a Catalunya. La seva participació als successos que van ocórrer abans, durant i després de la Guerra Civil Espanyola, ja sigui com a fotògraf del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i del Departament Especial d’Informació de l’Estat o com exiliat als camps de refugiats a França, i la pervivència dels seus arxius fotogràfics, li han atorgat el reconeixement merescut. La situació a primera línia dels fets polítics i socials del moment li va permetre recollir, amb la seva càmera Leica, imatges que ens donen una visió diferent del conflicte. Així, en aquesta fotografia d’un grup de milicianes a Tardienta, Osca, podem veure un grup de dones armades que ens recorda la presència femenina a la guerra, cosa realment inaudita. La instantània pertany a la Fundació Vila Casas i estarà exposada al Palau Solterra del 7 de juny al 7 de setembre de 2014.
Com deia anteriorment, la Guerra Civil Espanyola va ser un capítol històric singular. El combat va esdevenir una mena d’espiera per als països europeus que reflectien en la lluita espanyola, el desequilibri polític que patia Europa amb l’amenaça totalitària. Aleshores, voluntaris de tota mena com dones, brigades internacionals, fotògrafs… van acudir al front per donar suport a les milícies en defensa del govern de la República. En aquesta imatge, dues dones conversen animadament mentre una tercera ens mira fixament; ara, com a públic, ens convida a participar de la seva història. Segurament són alienes al desenvolupament futur del front d’Aragó, igual que nosaltres ho som de les seves vides. No obstant això, la famosa maleta amb els negatius de Centelles amagats a una casa de Carcassona, ens ha donat memòria d’elles. La fotografia va ser un dels testimonis documentals més important per poder explicar ara la Guerra Civil Espanyola; ha configurat tot un nou univers cognitiu d’una altra part de la Història: els vençuts.
El llegat de Centelles no va estar exempt de polèmica quan els hereus van posar a la venda l’arxiu fotogràfic de 4.000 negatius. Finalment, el 2009, el Ministeri de Cultura d’Espanya va comprar el gran fons fotogràfic d’Agustí Centelles i el va cedir al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, davant d’un govern de la Generalitat de Catalunya que va fer el possible perquè es quedés a casa. La controvèrsia persisteix donat que la família continua en desacord amb els tractes del Ministeri. Sortosament, la Fundació Vila Casas va poder adquirir un petit recull de més de 100 fotografies que encara quedaven i que novament es van posar a la venda. Amb un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, el fons queda salvaguardat a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, que ara podem gaudir a Torroella de Montgrí com a part de la nostra Història.
Bibliografia
http://www.fundaciovilacasas.com/