Notícies

PER A AQUEST MES DE JULIOL

Festival Í-taca 4 de juliol
Beatles weekend  11 a 13 de juliol
Festa del Carme  6 de juliol
Festival de Torroella  18 de juliol a 23 d’agost
Festa de Santa Anna   26 de juliol
Fundació Mascort: “Rajoles, plafons i socarrats de la col·lecció Mascort”.
Fundació Vila Casas: “Agustí Centelles. Retrats de guerra”.

Emporion publica de forma preferent les notícies que ens envien els organitzadors d’actes

 


NOTÍCIES JUNY 2014

TORROELLA

Ni flama del Canigó ni foguera de Sant Joan.S’havia anunciat arreu que Gent del Ter, les Xibeques del Cau i el Casal del Montgrí organitzarien el dilluns 23 la rebuda de la flama del Canigó i l’encesa de la foguera, seguida de ball, als Jardins John Lennon. Una presa de pèl pels que s’ho van creure, perquè no hi va haver ni flama ni foguera ni res. No varen ser-hi ni les tres entitats organitzadores per donar explicacions, ni cap representant municipal (la flama del Canigó havia arribat cada any d’acord amb l’Ajuntament). Vegeu portada d’Emporion juny 2012: “Una tradició torroellenca”.

El nou punt bus. El dimecres 25 va entrar en servei la nova estació d’autobusos de la carretera de l’Estartit-carrer Garbí. Aquest nou equipament posa fi a la perillositat i escassa operativitat de la parada de la plaça del Lledoner. El pressupost ha estat de 620.000 euros.

EMD de l’Estartit. La Comissió Jurídica Assessora del Departament de Governació de la Generalitat ha donat llum verd a l’expedient de creació de l’entitat municipal descentralitzada de l’Estartit. UMD i ERC lamenten que avanci el tràmit d’aquest expedient.

El reg de les hortes del Tamariuà. Durant aquest mes de juny la Col·lectivitat de Regants del Mas Duran hi ha fet obres de millora.

Tancament del massís del Montgrí. A partir deldia 16l’Ajuntament va decretar restriccions en el trànsit rodatperevitar el risc d’incendi forestal.

Apropem-nos al Baix Ter. El diumenge 1es va anar a “descobrir” Foixà, sota l’organització del Museu de la Mediterrània i amb el guiatge de Joan Badia.

FIMAG 2014. Els dies 5 a 9unes vint mil persones van omplir els carrers de Torroella. El cap de setmana va ser radiant i el públic, sobretot la mainada i els seus pares i avis, varen poder escollir entre més d’un centenar de propostes, la gran majoria gratuïtes. Destacats: a l’Espai Ter, Mag Selvin el dia 7i Antonio Díaz els dies 8 i9.

Ruta de la tapa. S’hi van adherir diversos restaurants els caps de setmana de tot el mes.

Premi de fotografia. El dissabte 7es van lliurar els guardons 2014 al Palau Solterra, Fundació Vila Casas.

Floreix la Pasqua Granada. Les Xibeques del Cau van organitzar la passejada pels racons històrics envoltats de flors els dies 7, 8 i 9.

Gimnàstica contra la fibromiàlgia. Organitzada per l’Associació d’afectats es va fer a Casa Pastors els dilluns 2, 9 i 16.

Concert estrafalari. Amb aquest títol, cap a 400 alumnes de l’Escola Municipal de Música van fer el concert de fi de curs que va omplir la plaça de la Vila el divendres 20 al vespre. Un homenatge a la música tradicional i popular catalana.

Teatre de l’escola. La Guillem de Montgrí va presentarel diumenge 15 teatre dels alumnes al Cine Petit.

Rajoles, plafons i socarrats de la col·lecció Mascort”.Es va inaugurar a can Galibern el dia 13. Una exposició impressionant, plena d’art i d’història. Integrada per 700 peces, rajoles catalanes i valencianes dels segles XV i XVI, rajoles d’oficis i de vaixells, socarrats.

El camí d’Empúries a Girona. El diumenge 15Gent del Ter va organitzar el pas pel VII Tram: Millars – Sant Martí Vell.

Mitologia per als més petits. El Museu de la Mediterrània va organitzar el migdia del diumenge 15 dins del cicle “el petit Museu”, la segona sessió “Els herois de la guerra de Troia”.

Setmana de l’energia.A can Quintana i a Casa Pastors es van fer conferències sobre canvi climàtic i  gestió i estalvi de l’energia els dies 16, 19, 20 i 21.

8è Festival del Còmic. Com en anys passats, es van fer molts actes amb gran participació de públic.Pocoyó, Peppa Pig, el gat còsmic Doraemon i els seus amics Shizuka i Novita van passejar per la vila i es van fer fotos amb nens i nenes. Es van decorar carrers i es va fer el II Concurs d’aparadors.

– dijous 19 al vespre: Tintina la Biblioteca Pere Blasi. Es va organitzar una taula rodona, amb J.M. Soldevila, M. Mercè Cuartiella, Sebastià Roig i Xavier Santos.

– divendres 20 al vespre.Es van fer diversos actes:
Inauguració del Festival i conferènciaal Museu de la Mediterrània.
Inauguració de l’exposiciód’àlbums de cromos a la capella de Sant Antoni.
The Amazing Spiderman II”al Cinema Montgrí.

– dissabte 21 i diumenge 22 durant tot el dia es van fer moltes activitats
Al passeig de Catalunya i al pati de can Quintana: mercat de còmics, taller de dibuix, “fisher-tip”, inflables dels superherois, concurs d’enganxar cromos, maquillatge, pintura i animació, jocs de taula moderns, signatura d’autors, espectacles, intercanvis, etc.

El dissabte 21al vespre, a plaça de la Vila, es van lliurar els premis del concurs d’aparadors.

Festival Í-taca. El dissabte 21al vespre es va presentar a l’Espai Ter “Paco Ibáñez canta a los poetes latinoamericanos”.

8a. Nit dels Indiketes. Es va fer el mateix dissabte 21, a la nit, a l’Aparcament del Safareig.

Concert d’estiu del Cor Anselm Viola. Es va presentar a l’Espai Ter el diumenge 22 al vespre.

Llegendes. Per al divendres 27al vespre es va organitzar un col·loqui al Museu de la Mediterrània sota el títol “La força de les llegendes i la comunicació oral”.

Aula d’Arts Plàstiques. Sota l’organització de l’Àrea de Cultura es va inaugurar el divendres 27l’exposició dels alumnes a la Capella de Sant Antoni.

Mercat de productes ecològics. Es va fer el dissabte 28com de costum a la plaça del peix.

Excursió al Parc Natural. Per al diumenge 29es va organitzar una caminada a la cala Ferriola.

Centenari de la mort de mossèn Antoní Viver. El diumenge 29es va dir una Missa a la Parròquia i es va fer una ofrena floral al cementiri, en memòria del germà de mossèn Francesc Viver.

Festa del Recer. El diumenge 29es va celebrar tot el dia la Festa d’estiu.

Poesies de mossèn Antoní Viver.Inés Gumà en va fer un recital a la capella del Roser el dilluns 30al matí.

Panini i el Mundial. L’empresa torroellenca ha posat a la venda a Espanya cent milions de cromos i la mateixa quantitat a Portugal. A tot el món, el grup Panini en llança al mercat 6.750 milions.


L’ESTARTIT

La nova concessió del port. El 27 de maig el president de Ports de la Generalitat i el president del Club Nàutic Estartit van signar contracte per continuar gestionant trenta anys la dàrsena esportiva.

XIX Jornades de la Clova. Catorze restaurants de Torroella i l’Estartit les van fer del 31 de maig al 30 de juny. Es van iniciar al passeig del Molinet, ja en ús després de 13 anys tancat.

EMD. La Comissió Jurídica Assessora del Departament de Governació de la Generalitat ha donat llum verd a l’expedient de creació de l’entitat municipal descentralitzada.

MIMA’14. Aquest festival internacional sobre les Medes, Imatge i Medi Ambient, amb mostres de vídeo submarí, competició fotogràfica, xerrades i activitats educatives, va tenir lloc dels dies 4 a 8.

Música a les terrasses. L’Escola Municipal de Música hi va actuar el vespre del dijous 12.

Festival del còmic. El dissabte 21 la llibreria Elias va presentar al Consell Municipal el llibre “el primer heroi” i el còmic “El pont dels jueus” de Martí Gironell.

Catifes de Corpus. Seguint la tradició, les va organitzar el diumenge 22 l’Estació Nàutica al Consell Municipal i als carrers.

Excursió pel Parc Natural. El diumenge 22 al matí es va fer sortida en vaixell per descobrir el fons marí de les Medes.

Revetlla de Sant Joan. El dilluns 23 a la nit es va fer un castell de focs, es va encendre la foguera i es va celebrar amb concert i la revetlla a la plaça Llevantina.

Dia 24, Sant Joan. Es va fer Mercat d’Artesania, Cercavila de la Colla Gegantera Xiscu i Remei, exhibició dels Castellers de Figueres, i a la nit Cantada d’Havaneres i cremat amb Els Cremats.

19è aniversari del Bell Racó.Es va celebrar el dijous 26amb Missa i Audició de Sardanes.

Moda.Es va organitzar una desfilada el dissabte 28a la nit a les Terrasses del Port.


CATALUNYA

Reaccions a l’abdicació del rei. Concentracions republicanes el dilluns 2 a diverses poblacions. Mas diu “hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés català continuarà” i reclama el dret a decidir.

La successió monàrquica. Abstenció de CiU a les Corts de Madrid el dimecres 11. El president Mas va escurçar un viatge als EUA per assistir a la proclamació de Felip VI el dijous 19.

Barcelona. Conflicte a Can Vies. Iniciat a finals de maig, es van produir aldarulls i enfrontaments. L’Ajuntament va reclamar el final de la violència com a condició per a negociar.

La portada de “El jueves”. El dia 6 vuit dibuixants van deixar la revista per la retirada d’una portada que feia broma de l’abdicació del rei.

Castellers al món. El diumenge 8 es van aixecar castells en diverses ciutats d’Europa i de Catalunya. La premsa alemanya va destacar-ne la participació de Pep Guardiola a Berlin.

Nou director general de Policia. El dimarts 10 el govern de la Generalitat va nomenar Albert Batlle, el qual ja havia estat present a la política catalana en el govern tripartit.

Trasbals al PSC.El dimecres 11el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va anunciar la seva renúncia i el substituirà Miquel Iceta. Joan Ignasi Elena, del sector crític, deixa el partit.

Dèficit fiscal. La darrera dada la va fer pública el dijous 12 el conseller Andreu Mas-Colell: el 2011 el dèficit fiscal de Catalunya respecte de l’estat espanyol fou de 15.006 milions d’euros.

Defensa del model educatiu. El dissabte 14 es va fer a Barcelona una manifestació multitudinària i festiva a favor de l’escola catalana.

L’escolarització en castellà, 6.057 eurosper alumne. Tot i l’informe contrari del Consell d’Estat, el dia 24 el ministre Wert va concretar que la Generalitat haurà de pagar 6.057 euros a cada alumne que es matriculi en un centre privat perquè vol rebre les classes només en castellà.


ESPANYA

El rei abdica en favor del príncep Felip. El dilluns 2 el rei Juan Carlos va anunciar que abdicava i va posar l’hereu de la corona com a imatge d’una generació que assumeix els desafiaments actuals.

Proclamació de Felip VI. Va tenir lloc el dijous 19. Discurs aparentment conservador i continuista que el president Mas no va aplaudir.

Euskadi pel dret a decidir. El diumenge 8 més de 100.000 persones van omplir amb una cadena humana els 123 quilòmetres que separen Durango de Pamplona.

AENA i RENFE. El divendres 13 govern espanyol acorda privatitzar el 49% de l’ens que gestiona els aeroports de l’estat i que una empresa privada entri a competir amb Renfe.

Reducció d’impostos. El govern central va aprovar el divendres 20 rebaixes de l’Impost de Societats i IRPF. Recels de Brussel·les per no haver-se acordat abans, i de Mas-Colell per la despesa social.

La germana del rei processada. El jutge confirma l’encausament de Cristina de Borbó.


MÓN

Parlament europeu. El grup liberal europeu (ALDE) del Parlament Europeu va aprovar l’admissió d’UPyD i Ciutadans, en contra de la posició de CDC.

El Banc Central Europeu combat la deflació. El dijous 5abaixà el tipus d’interès al 0,15%, injectà 400.000 milions i anuncià que cobraria pels dipòsits bancaris no utilitzats.  

Síria. Tot i els enfrontaments, el dimarts 3es van celebrar eleccions presidencials a les zones sota control del règim, les primeres presidencials en 50 anys.

Iraq. Els jihadistesislàmics s’apoderen de Mossul i altres ciutats, i s’acosten a Bagdad.

Brasil. Les protestes socials van sacsejar el país coincidint amb el Mundial de futbol.


ESPORTS

U. E. L’Estartit. Albert Pujol nou entrenador.  Pujol té 25 anys i és professor d’educació física. Ha estat jugador en el Baix Ter, la UE Figueres, la FE Palamós, i el Torroella, i com a  entrenador s’ha format en el Girona, on va dirigir equips durant 2 anys, i en el Palamós, en el que va sumar 4 anys d’experiència. La incorporació d’Albert Pujol pretén aportar continuïtat a l’equip i seguir amb la trajectòria ascendent de l’última temporada.

Futbol

– El Girona manté la categoria. Va guanyar el dia 7al Deportivo de la Corunya (3–1).

– El Llagostera fa història.Va pujar a Segona Divisió A el dissabte 21 guanyant el Gimnàstic de Tarragona.

– Mundial. Va començar el dijous 12. Espanya va quedar eliminada amb una desfeta històrica en dos partits, contra Holanda (1–5) i contra Xile (0-2). La prima per jugador si haguessin quedat campions hauria estat de 720.000 euros.

Tennis. El diumenge 8 el manacoríRafael Nadal va guanyar per novena vegada el torneig de Roland Garros.

Moto. El diumenge 15 Marc Màrquez, el pilot de Cervera, amb el setè triomf de la temporada en set curses, va mantenir la seva imbatibilitat en el campionat del món de MotoGP.

Bàsquet. El F. C. Barcelona es va proclamar campió de Lliga el dijous 26 després de derrotar en el quart partit de la final el Reial Madrid per 83 a 81.