Xavier Mundet, administrador de Santa Caterina i Lluís Galan, secretari de l’Associació m’esperen a la seu de l’Associació Amics de Santa Caterina, situada davant de l’edifici de Telefònica a Torroella de Montgrí. Per Xavier Mundet, Santa Caterina li aporta pau i tranquil·litat, porta més de 40 anys com a administrador i continuarà fins que pugui. Lluís Galan va començar a col·laborar amb l’ermita per la seva relació amb en Xavier, tota vegada que treballaven junts. Des de llavors, fa més de 20 anys, cada vegada s’hi ha anat involucrant més.
Des de quan existeix l’Associació Amics de Santa Caterina?
L’Associació es constituieix l’any 2006, per poder disposar d’una estructura jurídica i incloure totes les persones col·laboradores que no eren administradores.
Qui són els administradors i quines són les seves funcions?
Els administradors històricament són quatre i els nomena l’ajuntament, diríem que són persones de confiança per gestionar l’ermita. Actualment són: Xavier Mundet Tarrés, Josep Burgas Borrat, Jordi Duñach Compte i Vicens Bofill i Cassà. L’Associació dona suport a la seva gestió. Els administradors tenen un conveni de col·laboració amb l’ajuntament.
Els administradors seríeu com pabordes?
Pabordes està relacionat amb el clero, sempre hem sigut administradors. L’ermita és propietat de l’ajuntament no és del Bisbat.
Què feu com a Associació?
L’Associació col·labora amb els administradors en totes les tasques de l’ermita. Fem gestió, el manteniment, la neteja i mirem que tot estigui bé i revisem les obres que s’han de realitzar. Juntament amb els administradors formem part de la roda de persones que cada diumenge i festiu obren l’ermita.
De quants associats estem parlant?
No som una associació normal, els nostres socis són poquets perquè no es paguen quotes, és una associació sense ànim de lucre. Qui ho vulgui ser, s’ha de comprometre a treballar amb les millores de l’ermita i a obrir els dies festius quan li toqui. Ho fem correlatiu i amb els que som actualment, potser hi has de pujar un cop cada mes i mig. La gent que està a l’Associació està activa, tots hi participem. Ara mateix s’hi han afegit dues persones més.
Com ho pot fer algú interessat a ajudar o a fer-se soci?
Només s’han de posar en contacte amb nosaltres, a través de la pàgina web (www.ermitadesantacaterina.org) trobaran el correu electrònic i el telèfon. Bé, només…això i moltes ganes de ser-hi quan s’hi ha de ser.
Hi ha relleu generacional?
Costa molt, a l’associació de gent jove no en tenim, és un fet que ens trobem nosaltres i moltes altres entitats del poble. Estem oberts què vingui més gent i des d’aquí fem una crida al jovent que s’hi vulgui implicar.
Quan fa que es celebra l’Aplec? Què representa la Festa de Santa Caterina?
Els seus inicis serien durant els S.XV i XVI, quan la fam, les guerres i les pestes converteixen santa Caterina en un excel·lent lloc de devoció popular. Actualment és una jornada de germanor per compartir amb gent de la vila i dels pobles del voltant, es fan diferents activitats i tothom hi és benvingut. Sempre es celebra el diumenge abans del dia de Santa Caterina perquè així evitem coincidir amb la Fira de Sant Andreu. Hi ha una estima per l’ermita i el seu entorn. La gent s’hi sent acollida.
Aquest any una pantalla interactiva permetrà als visitants buscar noms i connectar-los amb fotografies
Què ha canviat al llarg dels anys?
Abans es feia una processó pels carrers de Torroella i tothom pujava a peu. El costum era menjar arròs. Un altre canvi significatiu és la missa, abans tenies feina a trobar lloc…molta gent es quedava a fora. Ara no hi ha cap problema d’espai a la capella. Pensa que ja al 1600, Andreu Sàbat escriu sobre Santa Caterina, l’ermita i la muntanya del Montgrí. Abans es feia una cercavila el dia de Santa Caterina, amb el penó i una orquestra.
L’ermita de Santa Caterina és del Bisbat? Qui la va construir?
No, és un edifici municipal. El Bisbat ho va reclamar una època però no se’n feia càrrec i es va tornar a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. L’ermita la van construir tres monjos de Montserrat que van marxar del monestir per desavinences ideològiques. La primera capella data de 1392.
Sempre s’ha salvat dels grans incendis? És una qüestió de màgia?
D’incendis n’hi ha hagut dos els últims anys i no és res esotèric ni miraculós. Si l’ermita i el seu entorn més proper no es van cremar ni a l’incendi de 1962 ni el més proper de 2004, és pel manteniment que s’hi fa, les terres eren netes.
Quan hi va viure algú per última vegada a l’ermita?
L’últim ermità va marxar l’any 1975/1976. Després, un treballador de l’ajuntament, en Manolo Martín, hi anava a obrir els diumenges. A la seva jubilació va ser quan els administradors vam agafar el relleu.
S’hi pot pernoctar a dins?
Ara ja no, el que sí que s’ofereixen són espais per fer àpats a les sales interiors, barbacoes i taules i cadires.
Quina relació té la gent que puja a Santa Caterina amb l’ermita?
Depèn, hi haurà gent que ni entrarà a dins l’edifici però gaudirà de l’entorn. D’altres entren i pregunten una mica d’història i curiositats a qui estigui de nosaltres a la cuina. La mainada està encantada de pujar a tocar la campana o posar una moneda a en Manelet.
Parlant d’en Manelet, quines llegendes envolten l’ermita?
Podríem parlar de tres llegendes. Hi ha un cabasset amb la Santa i es diu que si encertes la moneda al cabasset et cases l’any següent. L’altra història és la del pou de Santa Caterina, que no és un pou, és una cisterna. Abans es deia que els nadons sortien del pou de Santa Caterina. I la llegenda d’en Manelet és llegenda perquè no se sap d’on ha sortit. No se sap quan va arribar ni qui el va portar. A Sudamèrica existeixen els Manuelitos, però no sabem si va venir d’allà cap aquí o d’aquí cap allà. En Sàbat no en parla, o sigui que es posterior al 1700. I també la gran llegenda de com es va construir Santa Caterina.
La gran llegenda? Me la podríeu explicar?
Es diu que fa molts anys un pastor de Torroella va trobar una imatge amagada entre els matolls i roques. I on la va trobar es va fer la primera capella. Al cap d’un temps, la imatge va apareixer una mica més amunt, on hi ha la segona capella. I de la mateixa manera va sorgir la tercera capella. Diu la llegenda, que una nit de tempesta hi va caure un llamp que va foradar el sostre. La imatge va marxar espantada deixant-hi una petjada en una roca. Al cap de molt temps la imatge tornà a aparèixer per casualitat a la vall gran. On s’hi va fer una quarta capella, passat cert temps i veient que Santa Caterina no es movia, uns frares de Montserrat hi van construir una magnífica ermita. I des de llavors se’n diu la vall de Santa Caterina.
Hi ha alguna novetat per aquest any?
Tenim un fons de 600 fotografies. Al principi no agafàvem gaires dades, ara sí que demanem noms i dades. Precisament ara, per l’Aplec, posem en marxa una pantalla interactiva per fer recerca amb el nom i l’any, i s’enllaçarà amb les fotografies on hi surtin aquests noms. Aquesta aplicació també està disponible a la nostra web.
Em podríeu dir un tret especial de l’Ermita de Santa Caterina?
El retaule és espectacular, en queden pocs de retaules de l’època del barroc català, se’n van cremar molts. Hi ha el de Cadaqués, el d’aquí i un a Girona.