“Donar sang sona bé” és el lema de la cinquena Marató de Donació de Sang de Torroella de Montgrí, l’Estartit i municipis del Baix Ter, que se celebrarà aquest dissabte 18 de novembre. De les deu del matí a les nou del vespre, l’Espai Ter acollirà donacions de sang i de plasma i més de 40 activitats en una jornada festiva per reivindicar la importància de la donació de sang. La marató, que se celebra cada tres anys, se suma a les cinc campanyes de donació que anualment organitzen, entre Torroella de Montgrí i l’Estartit, el Banc de Sang i Teixits, l’Associació de Donants de Sang de Girona, a través de la delegació de Torroella de Montgrí, i la Creu Roja. Emporion ha parlat amb en Jordi Reynés, un dels quatre delegats de l’associació a Torroella de Montgrí i l’Estartit, per conèixer tots els detalls de la marató d’enguany.
Dissabte celebreu la Marató de Donació de Sang de Torroella de Montgrí, l’Estartit i municipis del Baix Ter. En què es diferencia de les donacions que es fan habitualment al municipi?
Les maratons són jornades de donació especial. El Banc de Sang i Teixits promou activitats diferents que vagin més enllà d’una donació habitual amb dos objectius: d’una banda incrementar la sensibilitat cap a la importància de la donació de sang i de l’altra crear un context idoni per aconseguir el màxim nombre de donacions en un sol dia. Aquesta serà la cinquena marató que fem a Torroella i, en el nostre cas, totes han tingut el denominador comú que han aglutinat tot el teixit associatiu del municipi i dels pobles del voltant, el comerç i els centres educatius. Aquest any l’organitzem conjuntament l’Associació de Donants de Sang, la Creu Roja, la Fundació Oncolliga i l’Associació contra el càncer.
En aquest sentit, a més de la donació de sang, quines altres activitats hi podrem trobar?
Aquest any hi participen més de 40 entitats del municipi i dels municipis del voltant. Hi haurà des de concerts de cant coral, concerts de música, demostracions esportives, un espectacle de màgia, una demostració de les Puntaires del Montgrí, una exhibició dels gossos de seguretat de la Creu Roja, una demostració del grup d’excarceració de vehicles dels Bombers… durant tot el dia hi haurà activitats tant a dins com a fora l’Espai Ter.
Has comentat que el comerç local també hi participa, com ho fa?
Els dies previs a la marató, els comerços engalanaran els seus aparadors amb motius de la donació i faran difusió entre els seus clients. A més, el dia de la marató, a l’espai del refrigeri tindrem tot de productes que ens han donat les botigues del poble: les carnisseries, pastisseries, fleques, supermercats i botigues de comestibles.
“En les campanyes en què participen les escoles, augmentem les donacions”
Compteu també amb la col·laboració dels alumnes de les escoles i instituts del municipi, quin és el seu paper?
Cada curs mirem de fer un parell de projectes d’aprenentatge i servei amb els centres educatius del municipi. El Banc de Sang i Teixits va al Portitxol, al Sant Gabriel o al Guillem de Montgrí i amb els nens i nenes de cicle superior treballa la donació de sang i la seva importància. Llavors el dia de la donació, els alumnes venen a la campanya i ens ajuden a organitzar-la. En el cas de la marató, ho faran els de l’escola Guillem de Montgrí i el dia 18 els tindrem amb nosaltres donant-nos suport amb tasques de voluntariat.
Els infants no poden donar, per què és interessant sensibilitzar-los a ells?
Hem comprovat que en les campanyes en què participen les escoles, augmentem les donacions. És cert que els nens no poden donar, però són un canal de difusió molt potent i efectiu. Difonen el missatge de la importància de donar sang entre molta gent: els seus pares i mares, germans, familiars, amics… La seva capacitat de difusió és molt positiva per aconseguir noves donacions.
També promoveu xerrades als alumnes de 2n de Batxillerat, que en aquest cas, alguns sí que poden ser donants. És important anar a buscar aquests nous donants?
És molt important, perquè és una llavor que et pot permetre tenir donacions al llarg de molts anys. Es pot donar sang fins als 70 anys, això vol dir que cada any perdem donants i, per tant, n’hem de guanyar a partir dels 18. Per això, la nostra feina va molt enfocada a aconseguir donants d’aquesta franja, de 18 i 19 anys. En el cas de la marató, l’institut no hi participarà amb un projecte d’aprenentatge i servei, però mirarem, a través de la difusió, d’aconseguir que els joves vinguin a donar sang. Les maratons són dies molt especials i molt bonics en què sovint aconseguim que moltes persones que no han donat mai sang es decideixin a fer-ho.
“El Banc de Sang i Teixits de Catalunya cada cop té més dificultats per mantenir les reserves de sang”
A l’última marató, l’any 2018, vau recollir 512 donacions. Quin és l’objectiu d’aquest any?
Des de la pandèmia de la Covid-19, les donacions han baixat. És una tendència general que ha observat el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que cada cop li costa més mantenir les reserves de sang. Per això, el nostre objectiu és recuperar els nivells que teníem abans i aconseguir donants de primera vegada. Si hem de dir una xifra, el nostre objectiu són 500 donacions. Estem il·lusionats i esperançats, però també som conscients que costarà, perquè el nivell de donacions ha baixat molt, no només a Torroella, sinó en l’àmbit català.
I a què creieu que es deu aquesta davallada en les donacions?
El 2020, l’any de la pandèmia, les donacions van pujar, perquè hi havia molta sensibilització cap al tema mèdic. Però des de llavors, han baixat. La gent ha deixat de pensar a llarg termini i viu més al dia a dia. Potser per això ja no es preocupa tant d’anar a donar sang. Per part nostra, però, hem de millorar la difusió i utilitzar mitjans més moderns. Ara estem reforçant les xarxes socials per anar cap a un sistema de comunicació en què la gent jove se senti còmode. També caldria que el nostre missatge fos més contundent. Segons el Banc de Sang i Teixits, ara hi ha reserves de sang per quatre o cinc dies. Això vol dir que si en aquest període, ningú no dona sang, a Catalunya no es podran fer transfusions a cap hospital. Les reserves són escasses i hem de transmetre aquest missatge.
El 2018, Torroella va ser reconeguda per ser un dels municipis amb un índex de donació de sang més elevat.
Aquest era un eslògan que podíem dir alt i fort fins fa un parell d’anys. Estem en una època complicada, no és que tinguem un índex de donació baix respecte altres municipis, però aquella posició destacada que teníem l’hem anat perdent. Torroella sempre s’ha destacat molt en temes socials, per ser un municipi participatiu i responsable. Per això, aprofitant la marató, voldríem demanar a la població que vingui a donar sang, i no només el dia 18 de novembre, sinó que incorporin aquest acte dins de la seva vida. Donar sang és un acte lliure, generós i responsable. Lliure, perquè ho fas lliurement i ningú t’hi obliga; generós, perquè és un acte de generositat de tu cap als altres; i responsable, perquè és una manera de demostrar que com a persones ens sentim responsables del que passa al nostre voltant i a la nostra societat. És un acte que porta molt poc temps i ajuda molta gent.
“Una bossa de sang pot arribar a ajudar fins a quatre persones”
Un acte que porta molt poc temps i ajuda molta gent. On va a parar la sang que extraieu als donants?
Quan una persona ve a donar, la seva sang va en una bossa que s’emmagatzema en unes caixes isotèrmiques per mantenir-la en condicions òptimes de temperatura, i al final de la jornada es porten al Banc de Sang i Teixits de Girona. L’endemà les bosses van directament al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, a Barcelona. Allà és on s’aglutinen totes les donacions de sang del país i es distribueixen als centres hospitalaris i de salut que en demanen. El Banc de Sang i Teixits és qui s’encarrega d’analitzar la sang i separar-la en components, globus vermells, plasma i plaquetes, per distribuir-la en funció de la demanda. Està estudiat que una bossa pot arribar a ajudar fins a quatre persones.
Tothom pot donar sang?
Pot donar sang tothom que sigui major de 18 anys, estigui bé de salut i pesi més de 50 kg. Els homes poden donar fins a un màxim de quatre vegades l’any i les dones tres, i entre donació i donació han d’haver passat dos mesos. A vegades hi ha persones que dubten si poden o no donar sang, perquè han fet un viatge, s’han pres un medicament o s’han fet un tatuatge… si algú té qualsevol pregunta, que no es preocupi. A la donació sempre hi ha un metge o metgessa que resol els dubtes que hi pugui haver. A més, abans de donar s’ha d’omplir un qüestionari en què es fan preguntes sobre la salut del donant i després el metge el revisa. En aquest sentit, donar sang també està bé per un mateix, ja que al cap d’uns dies t’envien una analítica de la sang amb quatre paràmetres que sempre està bé conèixer. I ara, el Banc de Sang i Teixits fa una cosa molt bonica: envien un missatge al mòbil del donant en el moment en què la seva sang és transferida a un hospital, així el donant sap que el seu gest ha servit.