Fa uns dies, una persona que podríem qualificar com a jove emprenedor, que intenta tirar endavant una empresa catalana, amb voluntat de treballar en pro de l’estalvi energètic i aposta per la sostenibilitat, en una conversa que manteníem, em va preguntar si havia sentit a parlar de la banca ètica i si havia sentit o llegit les opinions d’una de les seves cares més conegudes, el català Joan Antoni Melé. Vaig haver de confessar-li la meva ignorància, tant de la banca ètica, que en podia tenir una escassa referència, com de la coneixença del Sr. Melé. Demostrant una cert entusiasme, va començar a donar-me més informació sobre el que representava aquest tipus de banca. Em va parlar d’una Aliança Global per una Banca amb Valors, una xarxa mundial de bancs que ja compta amb prop de 10 milions de clients a 24 països i un balanç global de més de 26 milions de dòlars, creada als Països Baixos l’any 2009. Una xarxa de bancs i banquers que pretenen promoure un canvi positiu per a les persones, les comunitats menys afavorides i el medi ambient, per donar un altre sentit a l’economia. Tot plegat va obrir la meva curiositat i em va sorprendre satisfactòriament en un moment en què l’economia mundial, dominada pels mercats, està en crisi i que els valors ètics i socials que mouen el seu funcionament estan portant el món a un carreró sense cap més sortida que no sigui en benefici de la banca tradicional i els seus associats.
“En Joan Antoni Melé fa conferències arreu del món, sobretot a universitats, escoles d’economia i altres fòrums compromesos. És un dels caps visibles de Triodos Bank, un referent de la banca ètica a Europa, fundat l’any 1980, que té sucursals a Holanda, Bèlgica, el Regne Unit i Catalunya, amb agències a Alemanya i activitats intenses a l’Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica”, em va continuar informant l’amic empresari. Jo assumia la meva ignorància, però no podia amagar el meu interès i un cert alè d’optimisme al meu interior. Em va parlar que al YouTube d’Internet* s’hi poden trobar molts fragments de les seves xerrades, cosa que tot seguit va moure la meva curiositat. A Internet tot és possible i, efectivament, a l’arribar a casa m’hi vaig connectar i vaig prendre nota de fragments de pensaments que em van semblar importants, exposats en algunes de les seves conferències i que transcric a continuació.
“[…] Formem part d’un cos que és el planeta. Som la part conscient d’aquest ser viu que és la Terra. Quan ens estem carregant el planeta, ens estem destruint nosaltres mateixos.”
“[…] L’home és un animal. Pocs gens ens diferencien dels ximpanzés. Però l’home és l’únic animal lliure. Aquesta llibertat ens hauria de fer conscients que volem decidir el que se’n fa dels nostres diners.”
“[…] A la banca que promovem, els valors de consciència i responsabilitat estan per damunt dels valors del benefici. Els valors humans i ecològics estan per damunt de tot.”
“[…] Per què no tenim pau al món? Si no hi ha pau al nostre interior, no pot haver-hi pau al món. Vivim sota el dogma del materialisme. Lluitem entre nosaltres per sobreviure i sobreviuen els més forts o els que s’adapten millor. Els altres més de 3.000 milions estan morint-se en la misèria.”
“[…] Hom diu: ‘Cada matí estic esperant que el món espiritual em digui què he de fer.’ No, si el món espiritual està esperant el que tu facis. Perquè ets lliure.”
“[…] Hi ha uns cinquanta conflictes armats al món i al darrere sempre hi ha una activitat econòmica.”
“[…] Tenim obsessió per la rendibilitat. Voler que el diner doni diner sense fer res. Una perversió. La competència provoca que al final de la cadena hi hagi persones sota una explotació econòmica.”
“[…] Per què comprem tant? En el nostre llenguatge ja tenim un verb lligat a això: anar de compres. Les persones van a les grans superfícies a veure què pot comprar, moltes vegades encara que no es necessiti.”
“[…] Un consum responsable pot ser el principi d’una nova economia basada en la cultura, en les capacitats, en l’art, en la creativitat. Que no destrueixi el planeta i ens faci evolucionar com a sers humans.”
“[…] El que els nostres bancs t’exigiran per deixar-te diners és que el projecte sigui ecològic, social, responsable. Petits grans de sorra cap a la pau i la justícia universal.”
Finalment, vaig pensar que sentir a parlar un banquer d’ètica, llibertat, coratge, fortalesa, responsabilitat, per un canvi cap a un món més just, com a mínim, obre un bri d’esperança.
*Entreu a: “YouTube, dinero y conciencia”.