La tornada a l’escola aquest setembre és especial, entre ràtios, protocols i mascaretes, l’alumnat i el professorat hauran de conviure amb aquesta “nova normalitat”. Les escoles van ser el primer que es va tancar amb l’inici del confinament i serà el darrer que s’obrirà, amb tot el que comporta socialment. Conciliacions impossibles, teletreballs, infants amb necessitat de socialitzar i compartir. S’obrirà al setembre per tancar a l’octubre? Ningú ho sap.
Les ràtios dins les aules, una demanda històrica del professorat, és una de les preocupacions de l’inici escolar. Parlem amb professionals de l’ensenyança per veure què en pensen del curs que està a punt de començar.
Montse Planas, mestra d’educació infantil, ens parla del desconcert que sent el professorat a poc més d’un mes de començar les classes “des de Conselleria es diu que arribaran molts més professionals a les escoles que no estan arribant, que es farà una formació que ni jo ni els mestres que conec estem rebent. Estem veiem com estan pujant el nombre de casos i el Departament només es limita a dir l’obligació de l’ús de mascaretes. I veig bastant impossible que els nens puguin anar amb mascareta tot el dia”.
“Entre tots hauríem de mirar de buscar solucions més creatives, que no sigui el tancament d’escoles, en cas d’un rebrot. Perquè les escoles, fa molt de temps que són tancades i els nens no s’ho mereixen, ni les famílies tampoc. Ja que és evident que la funció de l’escola és educativa però també té una funció de conciliadora”.
El problema, segons Planas, és econòmic. La falta de recursos impossibilita la creació d’espais per poder reduir ràtios i contractar personal docent necessari, “les escoles van tancar al mes de març, perquè era el que s’havia de fer, en sis mesos no han tingut temps de crear estratègies eficients?”.
Una de les altres preocupacions de la Montse és la conciliació familiar, “les escoles han d’estar obertes,
si, i tant. Però hi ha un dret que passa per davant de l’educació que és el dret a la vida i a la salut. I
hem de fer tot el possible er conjugar aquests dos drets”.
Robert Pastor, mestre de primària especialista en música, creu que “la tornada és improvisada, els criteris que hi havia fins a finals de juliol eren uns, el Departament de Sanitat ara ha fotut en l’aire les premisses establertes en el Departament d’Educació. Com a mestre, l’única indicació que m’han dit és que hauré d’anar sempre amb mascareta”
Per altra banda, Pastor ens parla de la previsió en els mesos que vindran i no ho veu gens clar. O es dóna importància al criteri econòmic, o es dóna importància al criteri sanitari. Per l’economia es necessita l’escola per fer d’aparcament de nens, i se li exigeix molt a l’escola. Ara en canvi, estem a l’agost i es veuen platges massificades, les terrasses plenes, centres de treball com supermercats massificats també i després es demana a l’escola moltes mesures. Sembla que l’escola sigui l’ase dels cops de la societat”.
Pastor espera tornar a l’escola del tu a tu, de les emocions, del dia a dia, “no conec cap mestre que li hagi agradat la feina telemàtica durant el confinament, corre un rumorologia que diu que bé que han viscut els mestres. Moltes famílies no han tingut l’atenció merescuda, per això l’escola és clau. Però, si l’escola és clau per a la societat, donem-li la importància que li pertoca en els pressupostos”.
Robert Pastor s’identifica amb les demandes dels sindicats, sobretot USTEC que està demanant la reducció de ràtios, molts més professionals, escoles en condicions i sense barracons. “Començarem el curs, hi haurà el mateix professorat que l’any anterior, des de les escoles s’està mendicant hores d’especialistes, hores de vetlladores, d’educadors de necessitats especials.
“Em sento amb les ales retallades, mestres vàlids i amb bones idees, donaven solucions i no s’ha deixat fer aquesta feina. Només podíem esperar i que les decisions es prenguessin des dels equips directius i baixessin. S’està esvaint la democratització de les escoles. Però seguim. Amb molta il·lusió”.
L’equip educatiu del Petit Montgrí i l’àrea d’educació de Torroella de Montgrí ens trasllada un missatge en positiu, amb optimisme. “La vida continua i hem d’incorporar canvis, altres rutines, “protocols”. I els incorporem per poder oferir un servei segur, un espai segur”.
La Mònica Arribas, directora de la Llar d’Infants El Petit Montgrí, en nom de tot l’equip ens diu que “comptem amb l’experiència amb la tornada al juny i aquest estiu a casalet, de la que en fem una valoració molt positiva. I això ens ajudarà, n’estem convençudes!”.
“En el dia a dia hem vetllat per l’aplicació estricta de protocols per protegir els infants, famílies i professionals. I així serà al setembre. Potser és una situació que dificulta, de vegades, la forma com estem acostumades a treballar, però no ens instal·lem en la queixa, en les dificultats. Incorporem el que sigui necessari amb prudència i respecte.”
Tenen clar que no és la mateixa escola d’abans, és una altra escola i Arribas assegura “farem el possible per facilitar l’estada dels infants, l’acollida a les famílies de la forma més amable, curosa i segura. Confiant en el que estem fent i traslladant aquesta confiança a infants i famílies. Consensuant amb l’equip i responsables allò que ens ve de nou”.