Podes de tardor, però amb seny

Arribada la tardor és temps de podar els arbres del municipi. És una operació necessària per la majoria de fruiters per preparar-los per a la primavera, però en l’àmbit urbà s’ha de fer si l’arbre està malalt, té alguna branca a punt de caure o està obstaculitzat el pas o apropant-se als edificis. Però a tot arreu se solen fer unes podes molt severes per raons que tenen poc a veure amb els beneficis pel mateix arbre. I a Torroella també s’han fet.

Les podes severes provoquen ferides en els arbres i els tornen propensos a agafar fongs i bacteris que els debiliten. La caiguda de fulles dels arbres durant la tardor embruten els carrers i dupliquen la feina del servei de neteja. I més perquè les fulles al terra embussen els embornals i dificulten l’evacuació de l’aigua en època de fortes precipitacions.  Però les podes quan encara no s’han tret de forma natural el verd els castiga en excés i ens treu als ciutadans el plaer de veure la barreja de colors ocres amb que acaben el seu cicle.

Arran del canvi climàtic, a més, aquest procés de pèrdua natural de les fulles s’ha anat endarrerint en el temps i si abans estava clar que la millor època era l’octubre ara ja seria el novembre o més tard, però això no es té massa en compte. Sobretot perquè en alguns llocs els arbres han de conviure amb les llums del Nadal que cada cop s’instal·len més aviat.

El Passeig de Catalunya, per exemple, aquest any ha tingut una imatge preciosa durant l’octubre amb uns verds que anaven virant a groc a mesura que passaven els dies. Molt millor que la dels arbres pelats i esquifits que s’havien deixat altres anys. Per això s’ha de demanar que les campanyes de poda del municipi es facin amb cura i respecte als arbres, alguns dels quals, ja han vist passar pel seu costat unes quantes generacions de torroellencs.