Els anomenats correntment Geganters de Torroella, oficialment “Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella”, estan preparant una exposició sobre la història dels Gegants que, si tot va com tenen previst, s’inaugurarà per Sant Genís. Ens consta que, amb aquest objectiu, han fet una feina intensa de recerca de documentació escrita o gràfica en arxius, publicacions i col·leccions particulars, i que han explorat i recollit memòria oral de la gent de la vila. Com és natural, també han cercat notícies i informacions contingudes a les primeres èpoques de la nostra publicació. Notícies i informacions que ja són història, atès que EMPORION es va començar a publicar l’any 1915.
Com assenyalen els Geganters a la seva web, els gegants són patrimoni tradicional a diversos països europeus, però a Catalunya el món geganter s’ha convertit en un element singular de la nostra manera de ser, en un símbol d’identitat, com altres tradicions pròpies, com la sardana o els castellers. Els gegants tenen un valor que va més enllà de l’àmbit festiu i esdevenen els ambaixadors de la comunitat que representen. La força de la comunitat queda exaltada en la grandària dels personatges.
Com que els promotors d’EMPORION eren persones cultes, amants del país, de la vila i de les seves tradicions, no és estrany que, ja fa més de cent anys, el nostre periòdic, aleshores quinzenal i sobre paper, es fes ressò de notícies i comentaris sobre els gegants de Torroella, i que mantingués aquest tarannà, amatent als esdeveniments del món geganter, fins que l’esclat de la Guerra Civil el va fer desaparèixer.
En la seva recerca, els Geganters de Torroella han localitzat més de vint números d’EMPORION de les dues primeres èpoques (1915-1923 i 1932-1936) on surten referències als gegants. En citem algunes. El mateix any 1915, el 22 d’agost, els gegants surten esmentats en uns “Ecos” d’autor anònim que, enmig d’altres esquitxos d’humor sobre els preparatius de la Festa Major, anota: “Els vestits dels gegants s’apedacen curosament”… L’any 1919, el 7 de setembre, en un comentari a primera pàgina sobre la Festa Major d’aquell any, s’explica, també en to humorístic, la terrible caiguda de la gegantessa enmig de plaça, quan els gegants es disposaven a anar a l’ofici… El 17 de setembre de 1922, també en referència als gegants de la Festa Major d’aquell any, el nostre periòdic lloa la traça dels qui els van dur, de qui els va abillar, i de l’esquiva-mosques… L’any 1932, l’11 de setembre, en una altra nota humorística sobre la Festa Major, s’explica que, després d’una exitosa operació quirúrgica efectuada per Eduard Viñas, els gegants es van presentar “refets, amb cara de pasqües, alegres i xirois”, precedits pels capgrossos “petits, rabassuts, amb aire de bufa-forats”; i afegeix: “l’espectacle dels gegants és una cosa tan lligada amb el nostre tipisme i amb la nostra història, que el dia que no sortissin, la festa major no seria tal festa, puix que hauria perdut la més autèntica de les seves gràcies”…
És de justícia citar un dels fundadors d’EMPORION, Josep Castells, que també signava Palet, el qual publicava habitualment articles i comentaris relacionats amb espectacles i tradicions, i era autor de molts dels escrits sobre els gegants que apareixien a la nostra revista. I és escaient de reproduir aquí els primers versos de la lletra, que va escriure Castells, de la sardana Festamajonera, de Vicenç Bou:
Tiroliro lo gegant, la gegantesa, la gegantesa.
Tiroliro lo gegant, la gegantesa va al davant.
La quitxalla va saltant al compàs del tiroliro.
La quitxalla va cantant, tiroliro lo gegant.
Aquest Editorial podria continuar amb referències a les diverses vegades que els gegants també han estat presents a les pàgines d’EMPORION, en la seva tercera època, en format digital, i no solament en articles, sinó en moltes fotografies. No cal. N’hi haurà prou fent constar que el Consell de Redacció de l’època actual es fa ressò amb tota simpatia de l’exposició que han preparat els Geganters amb tant d’afany, i desitja que tingui l’èxit que mereix.
Aprofitem també per fer una crida, en nom dels Geganters. Atès el volum d’informació que han aplegat per fer l’exposició, la que van recollint, i la que esperen obtenir de la gent que visiti l’exposició, estan preveient l’edició d’un llibre. Demanen, doncs, que tots els que puguin fer encara alguna aportació, escrita, oral o gràfica, fotos, dibuixos, estampes, o recordin personatges o anècdotes relacionades amb el món dels gegants o dels capgrossos, s’hi posin en contacte.