Des de fa uns anys, la Biblioteca de Catalunya està impulsant un projecte que porta per nom ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), el qual té per objecte la digitalització del patrimoni català de publicacions periòdiques. Actualment ja és un arxiu molt complet, que es va engruixint any darrere any, i així, mentre el desembre de l’any 2012 hi eren accessibles 301 títols, el desembre de 2013 ja s’havien assolit els 329, en un procés constant de noves incorporacions.
Més concretament, ARCA és un dipòsit cooperatiu de preservació digital que es proposa:
- incrementar els continguts catalans a internet de publicacions, en accés obert.
- fer conèixer la cultura i la llengua catalana arreu del món a través d’aquests continguts a internet.
- ser testimoni de la història, la societat i les manifestacions artístiques de Catalunya al llarg de diferents èpoques.
- promoure la cooperació entre institucions per compartir recursos, completar les col·leccions documentals i rendibilitzar-les, i millorar els serveis.
- facilitar l’accés dels usuaris a col·leccions senceres sense haver de perdre temps i esforços en la seva localització i consulta a diferents institucions.
Per assolir aquests objectius, ARCA compta amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC). Cal dir que, precisament a través del CBUC, també estan digitalitzats tots els articles de tots els exemplars del Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí.
El Consell de Redacció d’Emporion va considerar fa temps que les característiques que fan interessant la inclusió d’una revista a ARCA són presents a la nostra publicació. Per la seva antigor, ja que va néixer l’any 1915; per la regularitat de la seva sortida quinzenal, que només va trencar abruptament la dictadura l’any 1923 i la guerra civil el 1936; pel seu contingut, que és un exponent clar de l’afany cultural que sempre va omplir les seves pàgines, i que en general depassava l’estricte àmbit local; pel seu reflex de diverses èpoques de la història del país (mancomunitat, dictadura, república, autonomia); i també per la varietat d’autors que hi varen col·laborar, els quals mostraven en els seus escrits inquietuds molt diverses.
Quan ens vam posar en contacte amb la Biblioteca de Catalunya, aquesta institució va ser conscient tot seguit dels mereixements que avalaven el nostre interès, ens van proposar un contracte de col·laboració, el van signar la directora de la Biblioteca de Catalunya i el president de l’Associació Emporion, i es va començar a treballar. La nostra associació va proporcionar a la Biblioteca la tasca de digitalització ja realitzada i exemplars sobre paper de col·leccions particulars. Uns mesos després ens han anunciat que finalment ja som a ARCA.
D’aquesta manera, Emporion es troba en un arxiu digital prestigiós, al costat de revistes tan entranyables com Cu-cut (1902-1914), D’ací d’allà (1918-1936), Llumanera de Nova York (1874-1881), Papitu (1908-1937), Patufet (1924-1925), Pèl & Ploma (1899-1903), etc., fins a 329 títols en aquest moment.
Proposem als nostres lectors que es passegin pel portal ARCA i consultin algunes d’aquestes revistes a l’enllaç: http://www.bnc.cat/digital/arca/
(Clicant sobre “329 títols” apareix un índex per ordre alfabètic.)
Per anar directament a Emporion podeu clicar: http://mdc2.cbuc.cat/cdm/search/collection/emporion
És de justícia agrair la col·laboració de la sòcia de l’Associació Emporion, M. Rosa Mateu, que a través del CBUC ens va posar en contacte amb la direcció de la Biblioteca Central, i d’en Jordi Casadevall, que va facilitar documentació impresa sobre paper.
Finalment, destaquem un altre motiu de satisfacció: malgrat tants daltabaixos i parèntesis desgraciats, des de 2006 Emporion continua existint i surt puntualment cada mes en format digital. Poques revistes tan antigues ho deuen poder dir.