Aquest passat mes de gener Emporion ha commemorat el centenari de la seva creació.
Ho hem fet amb tot un seguit d’actes dedicats bàsicament a recordar la figura d’aquells torroellencs, de naixement i adopció, que fa cent anys van atrevir-se a crear una publicació que reflectís les preocupacions i esperances del municipi i de Catalunya en aquells inicis del segle XX. Podem estar satisfets de la bona acollida dels actes i de la col•laboració que hem aconseguit.
Emporion ha volgut destacar la importància que Pere Blasi, Mossèn Francesc Viver, Josep Castells i Eduard Viñas van tenir pel desenvolupament cultural del nostre poble. Sens dubte, sense ells Torroella no seria com és ara. La història d’aquests personatges està molt ben reflectida en la pel•lícula de Jordi Bellapart “El mestre, el capellà i una munió de torroellencs”. També s’ha volgut fer un repàs als cent anys que han passat des de la creació d’Emporion a l’exposició que s’ha fet a la capella de Sant Antoni, amb la representació gràfica de les tres èpoques de la revista (1915-1923, 1932-1936 i 2006 fins a l’actualitat) i dels parèntesis temporals, forçats primer per la prohibició durant la dictadura de Primo de Rivera i després per la Guerra Civil i els anys de franquisme. El 2006, un nou grup de gent, hereva de l’esperit dels fundadors d’Emporion, va decidir tornar a treure la revista en format digital, i amb la voluntat de continuïtat al llarg d’aquest segle XXI.
Aquests cent anys han modificat molt la nostra societat, però els fundadors d’Emporion ja escrivien articles que avui dia encara són vigents. La vida ha canviat molt, però moltes inquietuds continuen sent exactament les mateixes. Ho vam poder comprovar en la magnifica representació que la companyia torroellenca Teló Esquinçat va fer de l’obra de Josep Castells “L’Abim” el 10 de gener al Cinema Petit, i en l’acte principal del centenari en el qual el president l’Associació Emporion, Jaume Bassa, va fer un repàs dels cent anys de la revista i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, va destacar la tasca de la revista i va explicar la seva visió de la situació política de Catalunya.
Emporion, que el pròxim mes d’abril celebrarà el seu número cent de la tercera època, manté les ganes de continuar millorant per ser un referent de mitjà local de comunicació, amb una visió global, feta des de Torroella. En un món que les noves tecnologies han empetitit, entenem que Emporion té més futur que mai.